Logo

Πλαφόν στον αριθμό των μασκών, όχι στην τιμή... - Τα πρόστιμα στα καταστήματα



 
 

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με αφορμή την υποχρεωτική χρήση μασκών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κατά συνέπεια την αυξημένη αγοραστική ζήτηση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί μέχρι δύο μάσκες ανά επίσκεψη στο κατάστημα αγοράς.

Μάλιστα εάν από το ίδιο κατάστημα επιθυμεί να προμηθευτεί αντισηπτικό σε υγρό ή σε μαντιλάκια ή καθαρό οινόπνευμα, τότε δεν θα μπορεί να αγοράσει και τα τρία είδη. Το πλαφόν ορίζεται σε δύο για τα παραπάνω είδη ανά αγορά. Άρα αν αγοράσει κανείς δύο μάσκες, δεν μπορεί να αγοράσει και αντισηπτικά ή αν πάρει δύο αντισηπτικά, δεν θα μπορεί να αφοράσει μάσκες. Εναλλακτικά μπορεί να επιλέξει μία μάσκα και ένα αντισηπτικό...

Το πλαφόν κρίθηκε αναγκαίο για να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις στην αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά στις μάσκες όπου είναι υποχρεωτική η χρήση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, στα νοσοκομεία και στους ανελκυστήρες.

Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ στα καταστήματα

Εξάλλου, με κοινή υπουργική απόφαση θεσπίζονται κυρώσεις εφόσον δεν τηρούνται κανόνες για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, για τη μη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων και του ωραρίου λειτουργίας.

Στην περίπτωση της υπέρβασης του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων σε ένα κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τις 100.000 ευρώ.

Επίσης, μπορεί να επιβληθεί η ποινή της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 εργάσιμες ημέρες.

Στην περίπτωση της μη τήρησης της υποχρέωσης πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού στα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, αυτό διπλασιάζεται.

Τα ίδια πρόστιμα ισχύουν και στην περίπτωση παραβίασης του ωραρίου λειτουργίας.

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες στα καταστήματα, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις