Logo

Έχασε τη μάχη με τον κοροναϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός [βίντεο+φωτο]



 
 

Νικήθηκε από τον κοροναϊό ο πρώην υπουργός Υγείας, τέως βουλευτής και καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός, μετά από περίπου 1,5 μήνα μάχης με την ασθένεια COVID-19.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε μεταφερθεί και είχε διασωληνωθεί στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" από τις 26 Μαρτίου.

Έχασε τη ζωή του λίγο πριν τις 8 το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία 78 ετών, μετά από πολυοργανική ανεπάρκεια που του προκάλεσε ο θανατηφόρος ιός.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, στη χώρα μας καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 15 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 2.678. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας έφτασε τους 150.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού ανήρτησε στο Twitter ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης». Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ.

 

Τραγική ειρωνία είναι πως στις 10 Μαρτίου ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε μιλήσει για τον κοροναϊό, δίνοντας οδηγίες σε παιδιά για τους τρόπους προστασίας από τον κοροναϊό.

Δείτε το βίντεο

 

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy's Hospital 1973-1976).

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα. Διετέλεσε ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ήταν ο θεράπων ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και πλήθους ηγετών και προσωπικοτήτων ανά τον πλανήτη.

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 - 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, προώθησε τη δημιουργία μονάδων αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, εγκατέστησε και σύστημα τηλεϊατρικής στην Ελλάδα, με τους πρώτους σταθμούς να τοποθετούνται τότε στα νησιά.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

Έχει συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία (Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor. Κυριότερες μονογραφίες του είναι η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και ​​Preconditioning.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Κρεμαστινό με ανάρτηση του στο Twitter.

"Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους. Στην μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του", αναφέρει ο πρωθυπουργός.

 

Τα συλλυπητήρια στη σύζυγο του Δ. Κρεμαστινού και στους δικούς του ανθρώπους, εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter.

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά και να διακρίνω το βάθος των γνώσεών του για την επιστήμη και τα ακαδημαϊκά ζητήματα», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τον Δημήτρη Κρεμαστινό, Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτησε τον πρώην βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ Δ.Κρεμαστινό με γραπτή δήλωση της.

"Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου φίλου Δημήτρη Κρεμαστινού.  Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν λαμπρό επιστήμονα, ένα φλογερό πατριώτη,  ένα Μαχητή  της Δημοκρατικής Παράταξης, βουλευτή, αντιπρόεδρο της Βουλής, υπουργό.

Ήταν «ο δικός μας γιατρός». Ο Δ. Κρεμαστινός δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική , επιστημονική και την Ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την  ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό.  Ειλικρινή συλλυπητήρια στην Τζένη και τους οικείους του", αναφέρει η δήλωση της κυρίας Γεννηματά.

 Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν πέθανε από τον κοροναϊό

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλούμενος τα όσα του είπε η σύζυγός του Τζένη Κρεμαστινού, είπε μιλώντας στον ANT1, ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν πέθανε εξαιτίας του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως όπως του είπε η Τζένη, ο Δημήτρης Κρεμαστινός νίκησε τον κοροναϊό, θεραπεύτηκε και από την πνευμονία. 

Συνεχίζοντας είπε πως η αιτία θανάτου του ήταν κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Όπως τόνισε, ο Δ. Κρεμαστινός ήταν πολλές μέρες στην Εντατική δεν το άντεξε ο οργανισμός του. Και πρόσθεσε πως ήταν απολύτως υγιής όταν προσβλήθηκε από τον κοροναϊό. 

«Νίκησε τον κορονοϊό, θεραπεύτηκε όπως μου είπε η Τζένη. Θεραπεύτηκε, αν κατάλαβα καλά και από την πνευμονία», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Ήταν σαν 40 ετών. Ήταν άτυχος. Ήμασταν κι εμείς άτυχοι που τον χάσαμε», είπε χαρακτηριστικά

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις