Logo

Μετά την κατακραυγή: Παραιτήθηκε το δημόσιο από την αναίρεση των αποφάσεων για την αποζημίωση των θυμάτων της Μαρφίν



 
 

Μετά τις αποκαλύψεις για την υποκριτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα θύματα της Μαρφίν, από τη μία, δηλαδή. να διοργανώνει εκδηλώσεις στη μνήμη των νεκρών και να εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της και από την άλλη να "μπλοκάρει" την καταβολή αποζημιώσεων από το Ελληνικό δημόσιο στους συγγενείς,  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. ανέκρουσε πρύμναν... 

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε επίσημα «με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ».

Η επίσημη ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα πριν την απόδοση φόρου τιμής στους νεκρούς της Μαρφίν  που κάηκαν μέσα στο κτήριο, όπου εργάζονταν, από την εκτόξευση μολότοφ - έγκλημα του οποίου οι δράστες παραμένουν έως σήμερα άγνωστοι - κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στις στις 5 Μαΐου 2010, ημέρα κατά την οποία είχε κηρυχθεί γενική απεργία. 

Της επίσημης ανακοίνωσης για την παραίτηση είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου στον Realfm , με βάση τις οποίες σε  20 μέρες , στη δικάσιμο που έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου, το Ελληνικό Δημόσιο ζητά την αναίρεση της δικαίωσης των συγγενών των θυμάτων από τα διοικητικά δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, το δημόσιο – εκπροσωπούμενο από την κυβέρνηση –  έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ εναντίον 4 αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τις οικογένειες των τριών θυμάτων καθώς και 24 εργαζόμενους, επιβάλλοντας στο Δημόσιο την αποζημίωσή τους.

Η υπόθεση συζητείται την 1η Ιουνίου 2020 στο 1ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το δημόσιο να εκπροσωπείται από τα υπουργεία  Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, η νομική ομάδα των οποίων αποτελείται από τέσσερις δικηγόρους. 

Αμέσως μετά την αποκάλυψη στελέχη της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν κατά της κυβέρνησης στην οποία καταλόγισαν «υποκρισία».

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου που ήθελε να αναιρέσει η κυβέρνηση που τιμά τους νεκρούς... 

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με τέσσερις αποφάσεις του (6237/2018 και 776,777,779/2018) είχε κάνει εν μέρει δεκτές τις αγωγές κάθε μιας από τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και των 24 εργαζόμενων του υποκαταστήματος συλλογικά, αναγνωρίζοντας την αστική ευθύνη του Δημοσίου και επιδικάζοντας αποζημιώσεις ύψους 25.000 εώς 300.000 ευρώ στους ενάγοντες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων που παράγουν σημαντική νομολογία η ευθύνη του δημοσίου προκύπτει δια παραλείψεων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε τις αποφάσεις για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων 

Στη δικαστική αντιδικία των συγγενών των θυμάτων και των εργαζομένων με την Τράπεζα Πειραιώς (στην οποία έχει συγχωνευθεί η Marfin) τα αστικά δικαστήρια είχαν πει "ναι" στην επιδίκαση αντίστοιχων αποζημιώσεων για χρηματική ικανοποίηση και αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης.

Κατά των σχετικών αποφάσεων  του Μονομελούς Εφετείου της Αθήνας στράφηκε με αίτηση αναίρεσης η Τράπεζα Πειραιώς. 

Ο Άρειος Πάγος  με δύο αποφάσεις του 2018 (370,371), έκρινε υπερβολικές τις αποζημιώσεις και επέστρεψε την υπόθεση στα αστικά δικαστήρια.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-5-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις