Logo

Sun: Εισβολή Τούρκων στον Έβρο - Δένδιας: Υπάρχει αμφισβήτηση για λίγα μέτρα!



 
 

Νέος συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, καθώς ομάδες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής έχουν σταθερή παρουσία σε αμφισβητούμενη ζώνη στην περιοχή Μελισσοκομείο του Νότιου Εβρου.

Η αμφισβήτηση των ελληνικών εδαφών έκανε το γύρο του διαδικτύου αλλά και σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sun που έγραψε τόσο για την κατάληψη εδάφους αλλά και τέσσερα περιστατικά πυροβολισμών σε βάρος Ελλήνων στρατιωτών και Γερμανών της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex.

Το δημοσίευμα της Sun αναφέρει:

«Τα τουρκικά στρατεύματα χθες εισέβαλαν στην Ελλάδα και κατέλαβαν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορά τους.
Περίπου 35 στρατιώτες προωθήθηκαν σε μια περιοχή στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο, ανέφεραν ελληνικές πηγές.

Αυτό έγινε μετά από εβδομάδες αφού χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες απέτυχαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Τοπικές αναφορές αναφέρουν ότι η εισβολή ανταποκρίνεται σε έρευνα του ελληνικού στρατού για την περιοχή 1,6 εκταρίων (16 στρέμματα) ως μέρος των σχεδίων επέκτασης του συνοριακού φράχτη που κράτησε τους πρόσφυγες έξω.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα έχουν ενταθεί υπό τον σκληρό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέσσερις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, Έλληνες στρατιώτες και προσωπικό της γερμανικής μεθοριακής υπηρεσίας πυροβολήθηκαν πάνω στα σύνορα και τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 διώκονται από τον ελληνικό εναέριο χώρο σχεδόν κάθε μέρα.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μέσω διπλωματικών οδών και δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη απάντηση».

Για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη διπλωματικές διαβουλεύσεις, ενώ σε επιφυλακή είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ζήτημα φαίνεται να προέκυψε από γεωλογικές μεταβολές που έχουν συμβεί μετά την χάραξη της συνοριακής γραμμής το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς έχει αλλάξει η κοίτη του ποταμού από έργα και παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Δένδιας: Υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης για λίγες δεκάδες μέτρα

Για την κατάσταση στον Έβρο ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την Τετάρτη σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ στην οποίο ανέφερε:

"Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα".

Και συμπλήρωσε:

"Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Υπουργός Άμυνας και ο Υφυπουργός και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και γενικά οι αξιωματικοί μας και τα στελέχη μας, είναι έμπειροι άνθρωποι ξέρετε. Δεν είναι θερμοκέφαλοι, ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις και αυτό έχει αποδειχθεί με σοβαρότητα, με ευθύνη. Ο Στρατηγός Φλώρος έχει πάει στον Έβρο ούτε ξέρει κανείς πόσες φορές το τελευταίο διάστημα. Νομίζω μπορούμε να χειριστούμε τα πράγματα ώστε να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο. Βεβαίως, εφ' όσον και η άλλη πλευρά τηρεί κάποια όρια, για να είμαστε συνεννοημένοι. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς".

Με τις δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος σε δικές του δηλώσεις, ανέφερε πως δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο.

"Είναι αυξημένη η δραστηριότητα σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο" είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

"Η ένταση σε μικρούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο για ατύχημα", πρόσθεσε, αναφέροντας πως έχουν γίνει διαβήματα προς τους οργανισμούς και το ΝΑΤΟ.

Τι λένε οι τοπικές αρχές για την "κατάληψη ελληνικού εδάφους” στις Φέρες

Μετά το ...σάλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης δήλωσε στο evros24.gr:

"Και σήμερα αναλύσεις ,αναλύσεις για την περιοχή μας, για νησίδες στην κοίτη του Έβρου, για το Πέταλο στον Πέλπο, για αλλαγές του ρου του ποταμού με τα πλημμυρικά φαινόμενα, δημοσιεύματα και φωτογραφίες που δεν περιγράφουν ακριβώς την πραγματικότητα και με ανακατεμένες γνώσεις και λανθασμένες πληροφορίες πλάθουν ιστορίες , σε άλλους τόπους και άλλους χρόνους .
Είναι κακό πάντως να θες να το παίξεις ειδήμων, όταν δεν ξέρεις την τοπογραφία μιας περιοχής. Ένας εξ αυτών τρομάρα του ήταν και διοικητής προκάλυψης πριν μερικές δεκαετίες. Λόγια, λόγια που μόνο εκνευρισμό και σύγχυση προκαλούν στον τοπικό πληθυσμό".

Και συμπλήρωσε:

"Η ευθυγράμμιση του ποταμού στην περιοχή μας μετά το 1955 δεν μετέβαλε τα σύνορα, απλώς κατέστησε ανενεργές τις παλιές κοίτες, εξαιτίας των εμφράξεων που έγιναν στα σημεία που αντάμωνε το ποτάμι την Ευθυγράμμιση.
Έτσι δημιουργήθηκε το Πέταλο στον Πέπλο 8.000 στρεμ περίπου. Το μελισσοκομείο στις Φέρες 220 στρεμ περίπου, ποιο κάτω το κτήμα Μόραλη 150 στρεμ. περίπου ποιο κάτω ένα κομμάτι Τουρκικής γης στην Μαυράκανθο, 360 στρεμ περίπου και βέβαια το Αινήσιο Δέλτα 8.000 στρεμ. περίπου. (Το Αινήσιο έχει μια ιδιαιτερότητα. Η κοίτη του ποταμού που είναι και το σύνορο μας είναι ενεργή)
Στην Δ.Ε. Φερών από την Γεμιστή μέχρι και την εκβολή του Έβρου στην θάλασσα στο ποτάμι δεν υπάρχει νησίδα . Οι Τούρκοι σε ένα σημείο της παλιά κοίτης που ξεκινά από το Τσιρώζη και στην περιοχή (Μελλισοκομείο (Γκοτζά Σοβάτ) ανταμώνει την ευθυγράμμιση και όπου υπάρχει έμφραξη της παλιά κοίτης, θεωρούν ότι το σύνορο είναι ποιο μέσα προς την δική μας πλευρά. Το θέμα το χειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία όπως εξάλλου γίνεται κάθε φορά”.

Σήμερα, Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών υπέβαλε διάβημα προς την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι πρόκειται για ζήτημα συντεταγμένων που αλλάζουν λόγω της ανομβρίας ή της υπερχείλισης του ποταμού στο σημείο.

Διάβημα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Το ΑΜΠΕ μεταδίδει, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ότι αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Το διάβημα έρχεται ως απάντηση στα τουρκικά «παιχνίδια» αμφισβήτησης στην περιοχή.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις