Logo

"Βίρα τις άγκυρες" από τη Δευτέρα - Τα μέτρα και οι απαγορεύσεις στα πλοία 
 

"Βάζουν πλώρη" από μεθαύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου, τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία προς όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου για όλους τους επιβάτες, μετά τη σχεδόν δίμηνη απαγόρευση που είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κοροναϊού.

Μία εβδομάδα μετά την ελεύθερη μετακίνηση των ταξιδιωτών από και προς την Κρήτη, επαναλειτουργούν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες για όλους τους επιβάτες και όχι μόνο για τους κατοίκους νησιών ή τις μεταφορές εμπορευμάτων που ίσχυε επί σχεδόν δύο μήνες.

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί επτά δρομολόγια επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων τα οποία θα ταξιδέψουν με πληρότητα μέχρι και 100%, με βάση τα νέα πρωτόκολλα των μεταφερομένων επιβατών που είναι 50% για τα πλοία χωρίς καμπίνες και 55% με καμπίνες, σε σχέση με τα πρωτόκολλα των πλοίων προ κοροναϊού.

Από τα επτά προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων, τα δύο έχουν προορισμό νησιά των Κυκλάδων, ένα τη Χίο και τη Μυτιλήνη και τέσσερα την Κρήτη.

Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο με προορισμό νησιά των Κυκλάδων, ενώ από το Λαύριο δύο πλοία θα αναχωρήσουν για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων ακτοπλοϊκών εταιρειών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρώτη ημέρα των ελεύθερων μετακινήσεων προς τα νησιά του Αιγαίου, οι κρατήσεις επιβατών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Για το πλοίο «Blue star naxos» και το προγραμματισμένο δρομολόγιο του τη Δευτέρα 25/05 από το λιμάνι του Πειραιά προς Πάρο-Νάξο-Δονούσα-Αιγιάλη-Αστυπάλαια έχουν κοπεί 600 εισιτήρια επιβατών και 170 για οχήματα.

Με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» θα ταξιδέψουν από τον Πειραιά προς Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο,Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο και Θήρα, τουλάχιστον 360 επιβάτες που είχαν αγοράσει εισιτήρια μέχρι σήμερα.

Από το λιμάνι της Ραφήνας το "Super ferry II" θα ταξδέψε προς Ανδρο,Τήνο, Μύκονο με πληρότητα που φτάνει το 90% με βάση το νέο πρωτόκολλο του ανώτατου αριθμού μεταφερομένων επιβατών.

Ας σημειωθεί πως τα νέα πρωτόκολλα των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ισχύουν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ενδέχεται να αλλάξουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την αξιολόγηση από ειδικούς επιστήμονες.

Τα ερωτηματολόγια και οι θερμομετρήσεις

Πριν από την επιβίβασή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία, οι επιβάτες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.
Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.
Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

Το ερωτηματολόγιο, θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.
Τα ερωτηματολόγια μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).
Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Πότε απαγορεύεται η μετακίνηση

Δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση στο πλοίο σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες.
Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Πλωτά ασθενοφόρα του Λιμενικού

Για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κοροναϊού σε κάποιο μικρό νησί, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης έχει δηλώσει πως το Λιμενικό Σώμα θα παραλάβει μέσα στο καλοκαίρι τρία πλωτά ασθενοφόρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο από τα πλωτά ασθενοφόρα, θα εξυπηρετούν νησιά των Κυκλάδων και το ένα τα Δωδεκάνησα.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-5-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις