Logo

Διοικητικοί δικαστές: Κίνδυνος στην ανεξαρτησία μας με το διορισμό επί θητεία που προτείνει ο Πικραμένος



 
 

Παρέμβαση στην ανεξαρτησία τους καταγγέλλουν οι διοικητικοί δικαστές οι οποίοι αντιδρούν στην πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου για κατάργηση της επετηρίδας των δικαστικών και του διορισμού τους με θητεία.

Μετά την θητεία του στο δικαστικό κλάδο, ο κ. Πικραμένος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει προτείνει το διορισμό καθηγητών ΑΕΙ και δικηγόρων ως δικαστών επί θητεία.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αντιδρά σε αυτήν την πρόταση καταγγέλλοντας ότι τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας λόγω της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αλλά και ζήτημα ανεξαρτησίας των δικαστών.

"Ο διορισμός καθηγητών ΑΕΙ και δικηγόρων ως δικαστών επί θητεία, ανεξάρτητα από τα ζητήματα συνταγματικότητας που προκύπτουν, ενέχει κινδύνους ως προς την ανεξαρτησία των τελευταίων, οι οποίοι μετά τη λήξη της θητείας τους θα επιστρέψουν στις δικηγορικές τους εργασίες", αναφέρουν οι διοικητικοί δικαστές. Προειδοποιούν δε με κινητοποιήσεις επισημαίνοντας πως επιφυλάσσονται να εκφράσουν "ακόμα εντονότερα την αντίθεση των διοικητικών δικαστών".

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών:

"Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προτάσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμένου περί κατάργησης της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών και περί διορισμού δικαστών επί θητεία. Είμαστε πάντοτε υπέρ επισταμένης και με επιστημονικώς ορθά κριτήρια (κυρίως ως προς την ποιοτική απόδοση) επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι πρέπει να κρίνονται για τους επόμενους βαθμούς με βάση το δικαιοδοτικό τους έργο και όχι με ασαφή κριτήρια, που μπορεί να οδηγήσουν σε προώθηση των αρεστών.

Ο διορισμός καθηγητών ΑΕΙ και δικηγόρων ως δικαστών επί θητεία, ανεξάρτητα από τα ζητήματα συνταγματικότητας που προκύπτουν, ενέχει κινδύνους ως προς την ανεξαρτησία των τελευταίων, οι οποίοι μετά τη λήξη της θητείας τους θα επιστρέψουν στις δικηγορικές τους εργασίες. Αντίστοιχα ζητήματα προκύπτουν και με την εισαγωγή του θεσμού του βοηθού δικαστή, δικηγόρου. Ανησυχία, άλλωστε, προκαλεί η χρήση του όρου «μόνιμοι δικαστές» (έναντι των δικαστών επί θητεία) που παραπέμπει σε αντικατάσταση της ισοβιότητας με μονιμότητα.

Θεωρούμε αυτονόητη την απόρριψη από την Κυβέρνηση των εν λόγω προτάσεων και επιφυλασσόμαστε, με συλλογικές διαδικασίες, να εκφράσουμε ακόμα εντονότερα την αντίθεση των διοικητικών δικαστών σε αυτές".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-6-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις