Logo

Φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό: Εκατόμβη νεκρών, χιλιάδες τραυματίες [βίντεο+φωτο]



 
 

Μακελειό με πάνω από 100 νεκρούς και περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες τραυματίες, σύμφωνα με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό σημειώθηκε στη Βηρυτό μετά από ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη την πρωτεύουσα του Λιβάνου και ακούστηκαν μέχρι την Κύπρο. 

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης  οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες πυρομαχικών κοντά στο λιμάνι.

Περιγράφοντας  την κατάσταση, η  ανταποκρίτρια του France 24, Leila Molana-Allen, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλα είναι «καλυμμένα με αίμα και σπασμένα γυαλιά».

Η  «Daily Mail», επικαλούμενη λιβανέζικα μέσα, μεταδίδει ότι  άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια και πολλοί έχουν τραυματιστεί.

Για πολύ μεγάλο αριθμό τραυματιών»  κάνει λόγο το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, ενώ το τηλεοπτικό κανάλι LBC TV προσθέτει ότι οι εκρήξεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές.  Από την πλευρά του, ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 100 τραυματίες.

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι η αιτία των εκρήξεων 

Η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ) μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στη Βηρυτό. 

Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς. Μετά την έκρηξη, οι εικόνες από τη Βηρυτό είναι σοκαριστικές.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου,  Μισέλ Αούν, τόνισε το βράδυ της Τρίτης ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις.

Ωστόσο, πηγή  προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-8-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις