Logo

Θεσσαλονίκη:36 κρούσματα κοροναϊού σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι [βίντεο]



 
 

Τριανταέξι νέα κρούσματα κοροναϊού (33 τρόφιμοι και 3 εργαζόμενοι) επιβεβαιώθηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ηδη πέντε ηλικιωμένοι άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας από 80 ετών έως 92 ετών μεταφέρθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Όλοι τους νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, στο τμήμα νοσηλείας για COVID-19.

Στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας φιλοξενούνται περισσότεροι από 100 ηλικιωμένοι οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ.

Σε επταήμερη καραντίνα ο οίκος ευγηρίας

Σε καραντίνα επτά ημερών τίθεται ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, ενώ μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσοι βρέθηκαν θετικοί, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ολοκληρώνοντας τη σημερινή του επίσκεψη στη δομή, μαζί με τον καθηγητή λοιμοξιωλογίας Σωτήρη Τσιόδρα  και τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Α Παθολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ» Συμεών Μεταλλίδη.

«Από χθες το βράδυ που έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, όλος ο μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή, με εποπτεία του κ. Χαρδαλιά -γι' αυτό ήρθαμε και εδώ με τον κ. Καθηγητή- δόθηκαν εντολές σε όλο το προσωπικό της δομής και από αυτή τη στιγμή τίθεται σε επταήμερη καραντίνα. Δεν μπαίνει, δε βγαίνει κανένας και (γίνεται) ό,τι προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Κάθε δύο μέρες θα γίνονται επαναληπτικά τεστ και θα ελέγχεται η κατάσταση. Τριάντα τρεις τρόφιμοι και τρεις εργαζόμενοι είναι θετικοί. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί πάνω από είκοσι και σιγά σιγά θα μεταφέρονται και άλλοι».

«Όλα τα θετικά περιστατικά θα μεταφερθούν προοδευτικά σήμερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο», εξήγησε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στην Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης. Συμπλήρωσε δε πως «έχουν μεταφερθεί περιστατικά χθες και στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στην πορεία θα υπάρχει μια συνεχής ιχνηλάτηση, ώστε αν υπάρχουν νέα περιστατικά σε αυτόν τον χώρο θα μεταφερθούν και αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη υπάρχει μια «αυξημένη εγρήγορση για να μην έχουμε καινούργια περιστατικά», ενώ οι περισσότεροι «είναι σε καλή κατάσταση, αλλά παραμένουν για φιλοξενία σε νοσοκομεία για να αποσυμφορηθεί ο συγκεκριμένος χώρος».

Πως μεταδόθηκε ο ιός στον οίκο ευγηρίας - Παρεμβαση εισαγγελέα για τη διασπορά 

Κατά την έξοδο του από το γηροκομείο, ο κ. Τσιόδρας έκανε γνωστό, ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν, ο ιός μεταδόθηκε από εργαζόμενο, του οποίου άτομο του περιβάλλοντος του είχε πάει προ ημερών σε συναυλία που είχε γίνει στη Χαλκιδική.

Ο κ. Τσιόδρας, επίσης,  είπε ότι χαιρέτησε έναν έναν τους τρόφιμους του γηροκομείου, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ όσοι είναι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο της πόλης.

Σημειώνεται, ότι τους Τους κ.κ. Τσιόδρα Παπαγεωργίου και Μεταλλίδη συνόδευαν κατά την επίσκεψή τους στον οίκο ευγηρίας, στο Ασβεστοχώρι, στελέχη του ΕΟΠΥ, του ΕΣΥ, της πολιτικής προστασίας, του πυροσβεστικού σώματος, υπηρεσιακοί παράγοντες της δημόσιας υγείας, κ.ά.

Αναφορικά με τη συναυλία που είχε γινει προ ημερών στη Χαλκιδική για την οποία έκανε λόγο ο κ. Τσιόδρας το thestival.gr,  σε ρεπορτάζ του αναφέρει, μεταξύ άλλων: 

"Η πληροφορία κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα την τελευταία εβδομάδα. Beach bar της Χαλκιδικής που έκανε συναυλία διέσπειρε τον κοροναϊό. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και απ’ ότι φαίνεται το συγκεκριμένο πάρτυ ήταν η αφορμή για να νοσήσουν δεκάδες νέες και νέοι.

Σήμερα το απόγευμα ο Σ. Τσιόδρας είπε στους δημοσιογράφους ότι η μετάδοση το κορονοαού στον οίκου ευγηρίας με τα 35 κρούσματα έγινε από νεαρό που παραβρέθηκε σε συναυλία στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την συγκεκριμένη συναυλία, στην οποία έδωσαν το παρών περίπου 2.000 άτομα.

Τρεις μπάρμαν που ετοίμαζαν ποτά για όλο αυτό τον κόσμο βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Το ίδιο και ένας αθλητής από επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου.

Εργαζόμενος του beach bar κατήγγειλε στο thestival ότι δόθηκε γραμμή να μην μαθευτεί η ύπαρξη κρουσμάτων για να μην δυσφημιστεί η επιχείρηση. Ζητήθηκε από το προσωπικό απόλυτη εχεμύθεια όμως κάποιοι το θεώρησαν λάθος και κατήγγειλαν τα όσα έγιναν."

Στο μεταξύ, την  παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε ο εντοπισμός 36 κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπως μεταδίδει η  TV100.

Ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκατζιάς, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (έρευνας) προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για διασπορά του κοροναϊού στον οίκο ευγηρίας. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-8-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις