Logo

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση [βίντεο+φωτο] 
 

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 07:00 το πρωι του Σαββάτου σε  εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών που βρίσκεται επί της οδού Σωρού  στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Λόγω του έντονου καπνού από την πυρκαγιά κλειστή είναι  η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Μεταμόρφωσης  Συγκεκριμένα, στο ρεύμα προς Αθήνα έχει κλείσει από το ύψος της γέφυρας Λυκόβρυσης και στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της γέφυρας Τατοΐου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της και τώρα στο σημείο επιχειρούν 43 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, ενώ στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στη μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς συμμετέχουν και δύο ελικόπτερα.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ , οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τη φωτιά, η οποία δεν μπορεί να τεθεί εύκολα υπό έλεγχο καθώς εξαιτίας του μεγάλου θερμικού φορτίου, ενώ δεν έχουν καταφέρει να μπουν και στον εσωτερικό χώρο όπου μαίνεται η πυρκαγιά. 

Παράλληλα, από το  εργοστάσιο ακούγονται ισχυρές εκρήξεις. 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι φλόγες έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου, ενώ οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζουν στην αποτροπή εξάπλωσης σε γειτονικές βιομηχανίες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους, ενώ άγνωστα παραμένουν και τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Καλύτερη εικόνα το απόγευμα

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, ενώ το μεσημέρι  δόθηκαν στην κυκλοφορία δύο λωρίδες στο ρεύμα ανόδου της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, που είχε κλείσει λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο πλαστικών.

Το απόγευμα, δόθηκαν στην κυκλοφορία δύο λωρίδες και στο ρεύμα καθόδου. 

Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας διεξάγεται ως εξής:

Στο ρεύμα προς Αθήνα είναι κλειστή η δεξιά λωρίδα και τα αυτοκίνητα κινούνται από τη μεσαία και την αριστερή λωρίδα, από το ύψος της γέφυρας Λυκόβρυσης μέχρι τον κόμβο Μεταμόρφωσης.

Στο ρεύμα προς Λαμία είναι κλειστή η αριστερή λωρίδα, στο ίδιο τμήμα (από τον κόμβο Μεταμόρφωσης έως τη γέφυρα Λυκόβρυσης) και τα αυτοκίνητα κινούνται στις δύο δεξιές λωρίδες.

Προβληματισμός για τον καπνό

Προβληματισμό προκαλεί ο πυκνός μαύρος καπνός, που έχει καλύψει περιοχές των βορείων προαστίων και δημιουργεί, εκτός από τον κίνδυνο λόγω των τοξικών ουσιών που εκλύονται από την καύση των ανακυκλώσιμων υλικών, και προβλήματα ορατότητας.

Νωρίτερα εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών της Αττικής, να λάβουν μέτρα προκειμένου να προστατευθούν από τις τοξικές επιπτώσεις και τα προβλήματα από τον καπνό, ενώ οδηγίες εξέδωσε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο μήνυμα του 112 αναφέρεται, στα ελληνικά και στα αγγλικά:

«Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 15-08-2020, 14.05

Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη».

Το μήνυμα, εστάλη σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων γύρω από το κτίριο που φλέγεται ενώ το έλαβαν και κάποιοι, λόγω κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, ενώ παραπέμπει και σε ανακοίνωση με οδηγίες που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ και αναφέρει:

«Επικίνδυνοι καπνοί λόγω πυρκαγιάς στην Μεταμόρφωση Αττικής - Οδηγίες προστασίας Λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη και για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας λόγω επικίνδυνων εκπομπών (καπνός), συστήνονται στους πολίτες, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή, τα εξής:

- Αποφύγετε την έκθεση στη ροή του καπνού

- Αποφύγετε τις μετακινήσεις - Παραμείνετε σε ανοιχτούς και αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν

- Κλείστε ερμητικά όλα τα παράθυρα και πόρτες και μείνετε εντός του σπιτιού

- Συνιστάται τα κλιματιστικά να βρίσκονται σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα όπου διατίθεται

- Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή νιώσετε δυσφορία

- Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τους πολίτες ήδη από σήμερα το πρωί, αναρτώντας σχετικές οδηγίες προστασίας από βιομηχανικά ατυχήματα στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προ ολίγου εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα 112 με οδηγίες προστασίας προς του κατοίκους της περιοχής».

Οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής προς τους κατοίκους

Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στον καπνό, να έχουν κλειστά παράθυρα και πόρτες και όσοι παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους, συμβουλεύει η Περιφέρεια Αττικής τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης και των γύρω περιοχών. 

Ειδικότερα παρακαλούνται οι πολίτες:

1. Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων

2. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους

3. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

 

 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-8-2020 από  directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις