Κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου για την ενημέρωση σχετικά με τον νέο κοροναϊό, οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας απέρριψαν κατηγορηματικά τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για απόκρυψη κρουσμάτων.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς μάλιστα, έψεξε όσους αναπαράγουν τις συγκεκριμένες καταγγελίες, αφήνοντας υπόνοιες «ότι εξυπηρετούν πολιτικές ατζέντες άλλων».
Κατά τα λοιπά, οι δύο υφυπουργοί δεν προχώρησαν στην ανακοίνωση ουσιαστικών κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα, αλλά περιορίστηκαν στην μόνιμη επωδό της «ατομικής ευθύνης», αποδίδοντας σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στον εγχώριο πληθυσμό, την έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ωσάν το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό - που μέχρις ώρας καμία ανάσα δεν έχει δώσει στην ελληνική οικονομία, με χιλιάδες απελπισμένους εργαζόμενους και φυλλοροούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις - να αποτελεί μια αμελητέα σύμπτωση.
Νίκος Χαρδαλιάς
«Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την έξαρση του κοροναϊού στη χώρα μας. Μόλις 17% των κρουσμάτων από 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα είναι από τουρίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τόνισε ότι βασική αιτία είναι η χαλάρωση των προληπτικών μέτρων διασποράς του ιού: «83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και συνδέονται με χώρους μαζικής συνάθροισης».
Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει νούμερο κρουσμάτων που να δίνει σήμα συναγερμού, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος πανικού σε Πάρο και στην Αντίπαρο. «Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Έχουμε πλήρη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά ενώ ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το αν ο ΕΟΔΥ δίνει τα πραγματικά στοιχεία κρουσμάτων ημερησίως: «Στην Ελλάδα της φήμης και των fake news θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, για θέματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ατζέντας. Για ποιο λόγο να κρύψει κάποιος κρούσματα; Κανένα κρούσμα δεν κρύβεται».
Ερωτηθείς για τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή των εκδρομέων σε νησιά και επαρχία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε ότι επιστήμονες αναμένεται να προτείνουν ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας και πρόσθεσε ότι γίνεται ειδική προετοιμασία και για τα σχολεία και θα υπάρχει σχετική ενημέρωση για το άνοιγμά τους.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμη ότι «είμαστε 132η χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους και κατέχουμε την 108η θέση σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Στην Ελλάδα είναι 22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο, τα κρούσματα είναι 693 ανά ένα εκατομμύριο», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος».
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν σε κάποιον συγκεκριμένο δήμο της Αττικής διαπιστωθούν αρκετά κρούσματα, ο υφυπουργός σημείωσε πως τα περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν σε επίπεδο μητροπολιτικής περιοχής, δηλαδή σε όλη την περιφέρεια.
Βασίλης Κοντοζαμάνης
Την προκήρυξη, στις αρχές Σεπτεμβρίου, 400 νέων θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θαραπείας όλης της χώρας, την εκπαίδευση, καθώς και την εκπαίδευση 1.250 νοσηλευτών για μονάδες επείγουσας ιατρικής και άλλων 600 για τις δομές δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, προσθέτοντας πως από τον Μάρτιο έγιναν πάνω από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών, με τους 1.000 και πλέον να είναι μόνιμοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων και οι 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές.
Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι είμαστε στις 901 λειτουργικές και θα φτάσουμε τις 1.200. «Εργαζόμαστε εντατικά στην υλοποίηση νέων κλινών σε ΜΕΘ, από τις δωρεές».
Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό σε όλη την επικράτεια, ενώ αναφορικά με τη θεραπεία, γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή προμήθεια από την Ε.Ε. της ρεμδεσιβίρης. «Ήδη η Ελλάδα έχει παραλάβει 178 φιαλίδια και υπάρχουν περίπου 85 σε νοσοκομεία. Έχουμε επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται», επεσήμανε.
Είπε ακόμη ότι πλέον στην Ελλάδα γίνονται καθημερινά 12.000 τεστ για κοροναϊό και συνολικά έχουν γίνει περίπου 750.000 τεστ.
Για το εμβόλιο, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύεται για την κοινή προμήθεια. «Μας εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια. Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020», όπως είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα και ο προϊστάμενός του υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε και στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απόκρυψη κρουσμάτων. Όπως είπε, καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την επιδημιολογική έκθεση με πληθώρα στοιχείων. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες, ούτε να αποκρύψει στοιχεία. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων, τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα και δεν θα το κάνουμε».
Από ποιες χώρες προήλθαν τα περισσότερα κρούσματα
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε την Τρίτη (18/08) η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης, τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα καταγράφονται από: Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία και Σουηδία.
Συγκεκριμένα, από το άνοιγμα των συνόρων μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα: 88 κρούσματα από τη Ρουμανία, 86 από τη Βουλγαρία, 80 από τη Σερβία, 63 από την Αλβανία και 29 από τη Σουηδία.
Συνολικά από τη 1η Ιουλίου μέχρι και τις 16 Αυγούστου ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 2.592.853 με τα 2.068.408 να εισήλθαν από τα αεροδρόμια, οι 140.051 από λιμάνια και οι 384.394 από τα χερσαία σύνορα. Τα τεστ Covid-19 που διενεργήθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είναι 319.379.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-8-2020 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr