Logo

Λέσβος: Μεγάλη πυρκαγιά έκαψε όλη τη Μόρια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί [βίντεο+φωτο]



 
 

Μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης και καίει ακόμα στη Μόρια κατέστρεψε όλο τον καταυλισμό των μεταναστών.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ,  φωτιές ξέσπασαν ταυτόχρονα τόσο περιμετρικά του ΚΥΤ όσο και σε δασικές περιοχές της Βατούσας και της Άντισσας του δήμου δυτικής Λέσβου. 

Σοβαρές καταστροφές

Σύμφωνα με το stonisi.gr, ο  Γιώργος Ντίνος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ανέφερε  ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης.

Μάλιστα ακόμα δύο οχήματα Πυροσβεστικής, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφτάνουν στη Λέσβο από τη Χίο για να συνδράμουν.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρεμβαίνουν από  τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης στον καταυλισμό της Μόριας για την κατάσβεση της φωτιας, η οποία, επεκτάθηκε ραγδαία έως τις 02:00 της Τεταρτης και ακόμα καίει όλο τον καταυλισμό.

Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του ΚΥΤ.  Υπήρχαν εξαρχής αναφορές για κοντέινερ που τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Σε πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ, η εικόνα το πρωί μοιάζει αποκαρδιωτική, αφού οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής και ελικόπτερα εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή.

Στους δρόμους 12.500 μετανάστες - Ανάμεσά τους και οι 36 θετικοί στον κοροναϊό

Μέσα στο καταυλισμό υπάρχουν  ενεργές εστίες μέσα στον καταυλισμό, καθώς κοντέινερ συνεχίζουν να καίγονται. Επίσης, ο ελαιώνας όπου υπήρχαν σκηνές και διέμεναν μετανάστες, έχει  πλέον γίνει στάχτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά  φαίνεται να ξέσπασε μετά τις αντιδράσεις λόγω της απομόνωσης των 35 ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και για το γεγονός ότι έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και με όσους είχαν χαρακτηρισθεί ως επαφές τους.

Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε σχεδόν στο σύνολό του, ενώ μεγάλος αριθμός μεταναστών έχουν καταφύγει προς τα γύρω κτήματα και βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνθηκαν και προς την πόλη.

Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας έχει αποκλείσει την περιοχή. 12.500 μετανάστες βρίσκονται στους δρόμους, μεταξύ αυτών και οι 35 που είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για να εξεταστεί η κατάσταση αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

Εσπασαν την  καραντίνα με φωτιά;

Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν  ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Εκεί κοιμήθηκαν εκατοντάδες κόσμου όλη τη νύχτα μπροστά από παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πολύς κόσμος που διέμενε στο ΚΥΤ αγνοείται στα βουνά.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι μετανάστες που  είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως καταγγέλλεται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.

Τότε επενέβησαν τα ΜΑΤ που με τη χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά η φωτιά είχε αρχίσει να καίει όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως τα γραφεία της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου κ.α.

Όπως λένε οι πληροφορίες, την  ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου ήταν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων προσπαθώντας να ελέγξουν το διπλό πύρινο μέτωπο που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην Άντισσα και την Βατούσσα αφήνοντας περί τα δέκα οχήματα στο ΚΥΤ που ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθουν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχτεί η Λέσβος όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την φωτιά που ξέσπασε και συνεχίζει να καίει στο ΚΥΤ της Μόριας αλλά και μετά τον εντοπισμό 35 ατόμων θετικών στον κοροναϊό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι απαγορεύεται σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κοροναϊό.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι  ότι εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του εμπρησμού για την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε το ΚΥΤ όταν σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής μετανάστες  πυροδότησαν δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του.

Διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα στη Λέσβο

Την ίδια ώρα, ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 07:00 το πρωί ττης Τρίτης από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-120 τρεις διμοιρίες ΜΑΤ που  έφθσσαν γύρω στις 09:00 το πρωί στο νησί.

 Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-9-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις