Logo

Αύξηση της διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη - Νέες ουσίες κάνουν την εμφάνισή τους



 
 

Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας που δημοσιεύθηκε σήμερα και περιλαμβάνει τα δεδομένα της διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη έως τα τέλη του 2019, αλλά και ορισμένες αλλαγές που έφερε η πανδημία στις αρχές του 2020.

Στα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης συγκαταλέγονται η αύξηση της διακίνησης κοκαΐνης και ηρωίνης στην Ευρώπη, ενώ παρατηρείται η διακίνηση περισσότερων καθαρών –κατά συνέπεια ισχυρότερων- ναρκωτικών. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί πολλές νέες ουσίες οι οποίες κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, καθώς και περισσότερα εργαστήρια παραγωγής ουσιών.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία της έκθεσης είναι οι αριθμοί-ρεκόρ που σημειώθηκαν στις κατασχέσεις κοκαΐνης, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται πλέον ολοένα και πιο καθαρή χωρίς να αυξάνεται η τιμή της. Οι κατασχέσεις που σημειώθηκαν έφτασαν στις 110.000 διαφορετικές περιπτώσεις, με τον συνολικό αριθμό κοκαΐνης που συγκεντρώθηκε να φτάνει στους 181 τόνους. Πρόκειται για πρωτοφανή ποσοστά για τα δεδομένα της Ευρώπης, ενώ την αυξητική αυτή τάση φαίνεται να ακολουθεί και η ηρωίνη.

Μεταξύ του 2017 και του 2018, οι κατασχέσεις ηρωίνης αυξήθηκαν σχεδόν στο διπλάσιο, από 5,2 σε 9,7 τόνους, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχουν βρεθεί πολλά φύλλα ακατέργαστης ηρωίνης. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως έχουν εμφανιστεί εργαστήρια επεξεργασίας ηρωίνης σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και εσωτερική διακίνηση.

Όσον αφορά στο δημοφιλέστερο ναρκωτικό της Ευρώπης, την κάνναβη, έχει παρατηρηθεί πως πλέον περιέχονται τα υπερδιπλάσια επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ νέες μορφές κάνναβης, όπως τα βρώσιμα προϊόντα, κάνουν την εμφάνισή τους.

Στις νέες μορφές ναρκωτικών που διακινούνται στην Ευρώπη ανήκουν και τα ψυχοτρόπα και τα συνθετικά οπιοειδή. Συγκεκριμένα, το έτος 2019 εντοπίστηκαν 53 νέες ουσίες ψυχοτρόπων ναρκωτικών και οχτώ μη ελεγχόμενα συνθετικά οπιοειδή, ορισμένα από τα οποία ανήκουν σε νέες ομάδες. Παράλληλα, εντοπίζονται περισσότερα εργαστήρια και σημεία παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών, όπως το MDMA, στην Ευρώπη τα οποία παράγουν διαφοροποιημένα ναρκωτικά, με υψηλή περιεκτικότητα δισκίων και καθαρής σκόνης.

Όσον αφορά στην πανδημία, παρατηρήθηκε πως μειώθηκε η ζήτηση ναρκωτικών που συνδέονται με χώρους διασκέδασης, όπως το MDMA και η κοκαΐνη, αλλά αυξήθηκε η ζήτηση στα υπόλοιπα ναρκωτικά. Παράλληλα, ενώ μειώθηκε η διακίνηση μέσω αερομεταφοράς, η θαλάσσια διακίνηση παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα. Επιπλέον, οι καταναλωτές και οι έμποροι ξεκινούν να χρησιμοποιούν νέους τρόπους διακίνησης, μέσω των κοινωνικών δικτύων και του darkweb, ενώ επιλέγεται όλο και περισσότερο η αποστολή τους στο σπίτι μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Η ανησυχία των μελών του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα ναρκωτικά επικεντρώνεται κυρίως στις αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία στη χρήση των ναρκωτικών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εδραιωθούν στο μέλλον. Η οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία κρούει των κώδωνα του κινδύνου περισσότερα άτομα να εισέλθουν στον χώρο της διακίνησης ναρκωτικών ως άμεση λύση στην αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών.

«Είναι κρίσιμο να ενεργήσουμε με ταχύτητα για να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές που ενδέχεται να προκύψουν από αυτήν την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση», δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-9-2020 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις