Logo

Μεξικό: 39.000 νεκροί χωρίς ταυτότητα από τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών»



 
 

Ο πόλεμος που έχει κηρύξει το Μεξικό στα καρτέλ έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 39.000 μη ταυτοποιημένους νεκρούς στα νεκροτομεία της χώρας, που πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νεκροψίες. Νέα έρευνα της ΜΚΟ Quinto Elemento Labs έδειξε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων εχουν ταφεί χωρίς να έχουν αναγνωριστεί και χωρίς να έχει γίνει νεκροψία, άλλοι έχουν εγκαταλειφθεί σε γραφεία κηδειών και περίπου 2.500 σοροί έχουν σταλεί στις ιατρικές σχολές. 

«Είναι πολύ πιθανό οι φοιτητές να διδάσκονται σε σορούς ανθρώπων που ακόμα αναζητούν οι οικογένειές τους», αναφέρεται σε άρθρο που συνοδεύει την έκθεση της ΜΚΟ. «Η κρίση έχει μετατρέψει το Μεξικό σε μια χώρα που θάβει μαζικά τους νεκρούς της: 27.271 είναι οι μη ταυτοποιημένοι σοροί που πάνε κατευθείαν από το νεκροτομείο στο νεκροταφείο- δηλαδή το 70% του συνόλου».

Ο πόλεμος που έχει κηρύξει το Μεξικό με τη βοήθεια του στρατού κατά των καρτέλ έχει κοστίσει τη ζωή σχεδόν σε 300.000 ανθρώπους τα τελευταία 14 χρόνια. Αλλοι 73.000 είναι οι αγνοούμενοι, με τους συγγενείς τους συχνά να τους αναζητούν επί χρόνια χωρίς καμία βοήθεια από τις αρχές. 

Σύμφωνα με την έρευνα της  ΜΚΟ οι μη ταυτοποιημένοι νεκροί ήταν μόλις 178 το 2006, τη χρονιά που, για πρώτη φορά, ο τότε πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν αποφάσισε να αναπτύξει τον στρατό κατά των καρτέλ. Ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε κατά 1.032% τα επόμενα 13 χρόνια στους 38.891 νεκρούς, με τις δολοφονίες να πολλαπλασιάζονται. 

Οι σοροί δεν χωράνε πλέον στα ψυγεία των νεκροτομείων και σε μερικές περιοχές χρησιμοποιούνται φορτηγά-ψυγεία. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το σκάνδαλο του 2018 στη Γουαδαλαχάρα, όταν έντονη οσμή αποσύνθεσης οδήγησε στην αποκάλυψη ενός τρέιλερ, σταθμευμένο σε μια γειτονιά στα προάστεια, που περιείχε 273 πτώματα.

Ο αριθμός των μη ταυτοποιημένων σορών συνεχίζει να αυξάνεται και με την τρέχουσα κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ: σύμφωνα με την έρευνα, 4.905 σοροί προστέθηκαν το 2019 σε αυτές που ήδη σωρεύονται στα νεκροτομεία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-9-2020 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις