Logo

Λακωνία: Αισιοδοξία για οριοθέτηση της διασποράς του κορονοϊού



 
 

Αισιοδοξία ότι η διασπορά του νέου κορονοϊού στην περιοχή του δήμου Ευρώτα στη Λακωνία θα είναι ελεγχόμενη αποπνέουν οι δηλώσεις που έκαναν από την περιοχή ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χατζηχριστοδούλου Χρήστος αλλά και ο δήμαρχος της περιοχής, μετά τη σύσκεψη που είχαν με τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γγ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Η ομάδα των ανωτέρω βρέθηκε σήμερα στην περιοχή προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά τον εντοπισμό 32 κρουσμάτων σε αλλοδαπούς εργάτες γης.

«Θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι «αφορά ένα ευάλωτο πληθυσμό που δύσκολα ελέγχεται».

Στα θετικά συγκαταλέγουν πως είναι καταγεγραμμένο όλοι οι μετανάστες στην περιοχή και ότι σε αυτό συντέλεσε μια μελέτη για την ελονοσία υπό την επίβλεψη του καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χατζηχριστοδούλου.

Εχουμε καλή συνεργασία και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τον έλεγχο, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Όπως ανέφεραν θα απομονωθούν σε συγκεκριμένο χώρο τα κρούσματα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο έλεγχος όλων των μεταναστών και όλης της κοινότητας, καθώς και των στενών επαφών τους.

Αυτή τη στιγμή δεν προκρίνεται η επιλογή ενός τοπικού lockdown, αν και εξετάζεται.

Ο δήμαρχος του Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στην περιοχή υπάρχουν περίπου 1.500 αλλοδαποί εργάτες γης και πως τους έχουν πει να μην πάνε για δουλειά για τρεις ημέρες.
Και ο δήμαρχος έκανε αναφορά στη μελέτη για την ελονοσία που βοήθησε ώστε να εντοπιστεί το πρόβλημα με τον κορονοϊό και σημείωσε πως ανάλογα με τα κρούσματα οι αρμόδιοι φορείς θα πάρουν τα μέτρα για να μην επεκταθεί ο ιός.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 150 rapid tests στις στενές επαφές που προέκυψαν από την εκτεταμένη ιχνηλασία, ενώ οι έλεγχοι στις γύρω περιοχές θα συνεχιστούν προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Πρόκειται για αγροτικά χωριά κυρίως όπου μέχρι τώρα δεν είχαν εμφανιστεί κρούσματα του ιού, γεγονός που επέτεινε την ανησυχία αρκετών κατοίκων.

Τα μαζικά κρούσματα φέρνουν στο προσκήνιο το πολύ σοβαρό θέμα των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των εργατών γης σε όλη τη χώρα, ειδικά εν όψει της συγκομιδής της ελιάς, όπως και στη βιομηχανία τροφίμων, τη στιγμή που δείχνουν ιδιαίτερα αποδυναμωμένοι- έως και πλήρως παροπλισμένοι- οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ιδιαίτερα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

«Πρέπει να ανοίξει το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους εργάτες γης. Καλώ τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας να προχωρήσουν σε ελέγχους. Οι συνθήκες το καλοκαίρι ήταν κάπως καλύτερες και αποφευγόταν ο συγχρωτισμός, πρέπει να βρεθεί λύση για το πού θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι τον χειμώνα» τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-9-2020 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις