Logo

Στο χορό των Ρίχτερ η Κρήτη: 5,2 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος σεισμός - Τι λένε οι σεισμολόγοι



 
 

Σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης, με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και να καταγράφεται  στις 07:10 το πρωί, έχει βάλει στο χορό του Εγκέλαδου το νησί. 

Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ είχε  εστιακό βάθος τα 15,3 χλμ., και επίκεντρο τα 47 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ενώ ο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σημειώσε πως η δραστηριότητα συνεχίζεται,

Ο κ. Λέκκας, ειδικότερα, μιλώντας στο newsbomb.gr,  τόνισε ότι σεισμοί τέτοιου μεγέθους είναι συνηθισμένοι στην περιοχή, αλλά οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.

Όπως είπε η πρώτη σεισμική δόνηση έγινε στις 03:30 τα ξημερώματα και ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, 26 χιλ. νοτιοανατολικά της Σητείας. Στη συνέχεια σημειώθηκαν 9 ακόμα σεισμοί με τον μεγαλύτερο 5,2 Ρίχτερ στις 7:10 το πρωί. Το φαινόμενο δεν εμπνέει ανησυχία και φυσικά το παρακολουθούμε, κατέληξε. 

Σε ερώτηση σχετική με το αν στην περιοχή έχουν σημειωθεί στο παρελθόν πολύ μεγάλου μεγέθους σεισμικές δονήσεις, απάντησε αρνητικά ωστόσο, όπως σημείωσε, σεισμοί της τάξεως των 5 Ρίχτερ σημειώνονται συχνά.

Μετά τη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ - έγινε 43 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας και το εστιακό βάθος της είναι 10 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο -  σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού αυτού εντοπίζεται 40 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας. Το εστιακό βάθος του υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε μεγάλο  μέρος της Κρήτης και ανησύχησαν τους κατοίκους. Στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, στον Μακρύ Γιαλό, στο Μόχλο, στην Κριτσά, στη Χερσόνησο επικράτησε αναστάτωση, ενώ προς το  παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή άλλα προβλήματα.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο zougla.gr, είπε ότι  η δραστηριότητα συνεχίζεται και πρόσθεσε ότι  παρακολουθείται στενά. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-10-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις