Logo

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Συνέλαβαν «στο σωρό» 14χρονο μαθητή και του αποδίδουν κακουργήματα! 
 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου καταγγέλλει ότι 14χρονος μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, γραμματέας του 15μελούς Συμβουλίου του σχολείου του, συνελήφθη  «στο σωρό» στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης και χωρίς να έχει βρεθεί επάνω του κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο έχει σχηματισθεί σε βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. 

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι ο εν λόγω μαθητής κρατείται μέχρι σήμερα στη ΓΑΔΑ  χωρίς να μπορεί να τον δει κάποιος άλλος εκτός από τον δικηγόρο του και τη Δευτέρα αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. 

Τα όσα αναφέρει η πρόεδρος  του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου σε ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότπο του δήμου Χαλανδρίου,  έρχονται να ενισχύσουν τις καταγγελίες μαθητών για  προσπάθεια της αστυνομίας να τρομοκρατήσει τους μαθητές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, καθώς επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου κυνηγητό μαθητών και μαθητριών πριν και μετά την πορεία.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου αναφέρει: 

«Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε  στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη  φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 19/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00).

Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας.

Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει «κακουργηματική» πρόθεση.

Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα

Στο Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη. Μέχρι την Δευτέρα θα έχει περάσει 3 άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών….

Ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει  σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας του κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν.

Η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του, να μαθαίνει και να διδάσκεται από τον πλούτο της γνώσης που τον περιβάλει να ασκεί τα δικαιώματα του και  να μαθαίνει τις υποχρεώσεις του γευόμενος μια ζωή που οι ελευθερίες που γενιές πάλεψαν για να υπάρχουν θα υπάρχουν και για αυτόν. 

Θέλουμε τον Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά.

Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».

ΣΥΡΙΖΑ: Το "έγκλημα" του Βαγγελη είναι ότι διεκδικεί ένα σχολείο με ασφάλεια

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνει για την περίπτωση του Βαγγέλη Γρηγορίου ότι «η κυβερνητική καταστολή έχει φτάσει στο επίπεδο να συλλαμβάνεται και να παραπέμπεται μαθητής 14 ετών για κακουργήματα».

Αναφερόμενος αναλυτικά στην περίπτωση του εν λόγω μαθητή  τονίζει ότι  «ο Βαγγέλης, πρόεδρος του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, συνελήφθη στο μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης και κρατείται από τότε στην Ασφάλεια. Τον συνέλαβαν ενώ έβγαινε από ένα μαγαζί εστίασης και χωρίς να μπορέσουν να βρουν τίποτα ενοχοποιητικό πάνω του. Το "έγκλημα" του είναι ότι διεκδικεί ένα σχολείο με ασφάλεια. Με λιγότερους/ες μαθητές/τριες ανά τμήμα, με περισσότερους εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας».

Καταλήγοντας δηλώνει την ανάγκη όλοι να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν μαζί με τους συμμαθητές του, τους συλλόγους γονέων και τον Δήμο Χαλανδρίου στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων στις 11 το πρωί της Δευτέρας (19.10.2020), υπογραμμίζοντας ότι:  «Η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων δεν θα περάσει!».

ΚΝΕ: Απαράδεκτη η σύλληψη και η κράτησή του σαν να είναι κοινός εγκληματιας

Η ΚΝΕ από την πλευρά της χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη σύλληψη και την 4ημερη κράτηση στη ΓΑΔΑ «σαν να είναι κοινός εγκληματίας», του 14χρονου μαθητή που συμμετείχε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση.

Το γραφείο Τύπου του ΚΣ  της ΚΝΕ επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό  «βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, η οποία με ωμή καταστολή και απρόκλητη βία επιδιώκει να βάλει «φίμωτρο» στους χιλιάδες μαθητές που αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην υγεία και τη μόρφωση! Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες! Απαιτούμε εδώ και τώρα να αφεθεί ελεύθερος ο 14χρονος μαθητής και να απαλλαγεί πλήρως από τις ανυπόστατες κατηγορίες που τον βαραίνουν!».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-10-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις