Logo

Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων: «Βοηθοί δικαστών», επικοινωνία δικαστηρίων και μονιμοποίηση



 
 

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα Σχέδιο Νόμου, που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, για τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

Με βάση το νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων προβλέπεται η δημιουργία δύο αυτοτελών κατηγοριών δικαστικών υπαλλήλων που θα ασχολούντια με τη νομολογιακή τεκμηρίωση και την επικοινωνία του δικαστηρίου. Πρόκειται για ειδικούς δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίαι θα είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αναμένεται να προσληφθούν σύντομα για να συνεπικουρούν τους δικαστές στο δικαιοδοτικό τους έργο.

Οι δύο αυτοτελείς κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων είναι οι εξής:

-Κλάδος ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου

Οι δικαστικοί υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας θα καλύπτουν την ανάγκη υποστήριξης των δικαστικών λειτουργών (νομοθετική, νομολογιακή και βιβλιογραφική τεκμηρίωση) .Δηλαδή ο δικαστικός υπάλληλςο σε αυτή την περίπτωση είναι στην ουσία βοηθός του δικαστή καθώς θα συγκεντρώνει το  υλικό σε  νομολογιακό επίπεδο δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον δικαστή να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο δικαιοδοτικό του έργο.

-Κλάδος ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων 

Αυτή η κατηγορία δικαστικών υπαλλήλων θα ασχολείται με την επικοινωνία και τη διαχείριση της πληροφορίας από και προς τη Δικαιοσύνη. Οι δικαστικοί υπάλληλοι της εν λόγω κατηγορίας θα κάνουν τις επαφές με άλλα δικαστήρια (και εξωτερικού) και θα ασκούν και καθήκοντα επικοινωνίας του δικαστηρίου σε σχέση με τον Τύπο(μη ορθή απόδοση δικαστικών αποφάσεων στον Τύπο κλπ.).

Παράλληλα με το ίδιο σχέδιο νόμου μονιμοποιούνται  οι υπάλληλοι που είχαν μεταχθεί (με την κινητικότητα) στα δικαστήρια, οι οποίοι πλέον θα θεωρούνται – σε επίπεδο δικαιωμάτων και εξέλιξης- ισότιμοι δικαστικοί υπάλληλοι.

Για την έγκριση του επίμαχου Σχεδίου Νόμου εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα;εξής

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, σήμερα, το Σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρείται ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών της διοικητικής υποστήριξης της Δικαιοσύνης από το Σώμα των δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζεται ο τρόπος οργάνωσης των Διοικητικών Υπηρεσιών της.

Ειδικότερα, με το Σχέδιο Νόμου διασφαλίζεται η θεσμική ιδιότητα των δικαστικών υπαλλήλων ως αρωγών της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και επιλύεται οριστικά το ζήτημα της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων στα δικαστήρια με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Παράλληλα, θεσπίζονται αντικειμενικοί κανόνες αξιολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων. Επιπλέον, εισάγεται ένα σύγχρονο, διαφανές σύστημα υπηρεσιακής προαγωγής των δικαστικών υπαλλήλων με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, ενώ καθιερώνεται για πρώτη φορά η μοριοδότησή τους από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-12-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις