Logo

Γνωμοδότηση από το ΝΣΚ για την υπόθεση Novartis: Ήταν σκάνδαλο, διεκδικήστε αποζημίωση [έγγραφο]



 
 

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη ΝΔ είναι η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφορικά με την υπόθεση Novartis και κατά πόσο το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση. 

Το ΝΣΚ στην γνωμοδότηση του προς το υπουργείο Οικονομικών ανάβει το «πράσινο» φως προκειμένου το Δημόσιο να προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες κατά της Novartis αναφορικά με τη ζημία που υπέστη από τη σκανδαλώδη λειτουργία της εταιρείας στην Ελλάδα, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και η ίδια η εταιρεία με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ. Με λίγα λόγια το ΝΣΚ παραδέχεται ότι υπήρξε ζημία του ελληνικού Δημοσίου από το σκάνδαλο Novartis κάτι που καταρρίπτει το αφήγημα περί σκευωρίας που έχει υιοθετήσει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα όπως προκύπτει από το έγγραφο του ΝΣΚ η γνωμοδότηση του ΝΣΚ βασίστηκε εκτός από τον συμβιβασμό της εταιρείας στις ΗΠΑ, στα ευρήματα των ερευνών της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας με βάση τα οποία έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Δηλαδή προκύπτει το εξής παράδοξο. Από τη μια ένα κρατικό – θεσμικό όργανο να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ζημία του Δημοσίου, επομένως και σκάνδαλο, «παράνομη συμπεριφορά της εταιρείας κτλ» και η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση και από την άλλη με τα ίδια στοιχεία και ευρήματα ερευνών η κυβέρνηση να θεωρεί ότι υπάρχει σκευωρία και «στήσιμο» της υπόθεσης από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να ασκούνται διώξεις στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Το ερώτημα που τίθεται είναι το τι θα πράξει πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα προχωρήσει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων βάση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της ή θα επιμείνει στη γραμμή της σκευωρίας;

Συγκεκριμένα τα υπουργία Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης είχαν ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, «την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της ανωτέρω εταιρείας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. Στη συνέχεια το ΝΣΚ συγκρότησε ομάδα εργασίας προκειμένου να εξετάσει το τι θα μπορούσε να πράξει το ελληνικό Δημόσιο μετά την παραδοχή της εταιρείας για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε στην Ελλάδα.

Η ομάδα αυτή αναζήτησε όπως αναφέρεται στο έγγραφο στοιχεία από Ανεξάρτητες Αρχές και Υπηρεσίες όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (η διάδοχη αρχή των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης), η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΣΔΟΕ, ο ΕΟΠΥΥ κτλ, από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Γραμματεία Οικονομικού Εγκλήματος) και την Εισαγγελία Διαφθοράς. Όπως αναφέρεται «αφού τα αξιολογησε συνέταξε και διαβίβασε προς το ΣΚ την εισήγησή της». Τα ίδια στοιχεία που κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύουν τη σκευωρία Novartis κατά πολιτικών προσώπων.

Το θέμα εισήχθη στην Ολομέλεια του ΝΣΚ, η οποία γνωμοδότησε ομόφωνα με βάση την σχετική εισήγηση. Σύμφωνα με το ΝΣΚ το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προβεί σε μία σειρά από δικαστικές, διοικητικές και εξώδικες ενέργειες.

Αγωγή και αποζημίωση

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην «άσκηση αγωγής κατά της Novartis Hellas AEBE, για προσβολή της προσωπικότητας του Δημοσίου και των λοιπών νομικών προσώπων με αίτημα τη μη επανάληψη της προσβολής αυτής στο μέλλον και τη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τη συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της..».

Επίσης το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην «άσκηση αγωγής κατά της εταιρείας για ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου ή άλλων δημοσίων νομικών προσώπων μετά τον προσδιορισμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ύψους αυτής».

Το ζήτημα πλέον είναι κατά πόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες σε βάρος της εταιρείας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο.

 

 

Εναλλακτικά  διαβάστε  όλη. τη γνωμοδότηση  εδώ 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-1-2021 από directNEWS.gr πηγή:documentonews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις