Logo

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν-Χάρις



 
 

Το αμερικανικό Κογκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.  Ο Τραμπ παραδέχεται ότι η προεδρική του θητεία έχει τελειώσει και υπόσχεται «συντεταγμένη μετάβαση».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν , έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μετά από ταραχώδη συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από τη σοκαριστική εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη των Δημοκρατικών υποψηφίων.

Νωρίτερα Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία (92 έναντι 7 ψήφων) πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Πενσιλβάνια, συνεχίζοντας μια διαδικασία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο χθες Τετάρτη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε — λίγη ώρα μετά τη Γερουσία — πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα, σε μια ψηφοφορία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο χθες Τετάρτη.

Το σώμα απέρριψε την ένσταση με 303 ψήφους έναντι 121. Νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει την κίνηση με 93 ψήφους έναντι 6.

Εισβολή στο Καπιτώλιο και εφιαλτικό φινάλε για την προεδρία Τραμπ

Δραματικό και εφιαλτικό για τη διχασμένη κοινωνία των ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύεται το «φινάλε» της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τέσσερις άνθρωποι έχουν τη ζωή τους στα χθεσινά επεισόδια στην Ουάσινγκτον, κατά τα οποία, οπαδοί του απερχόμενου προέδρου εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. 52 άτομα έχουν συλληφθεί.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα.

Πρόσθεσε ότι 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Διεθνής καταδίκη

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τα αιματηρά επεισόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο χθες. Ανήσυχοι εμφανίζονται οι ηγέτες για τις «επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας στις ΗΠΑ», θεωρώντας πως ο Τραμπ «δίχασε βαθιά την αμερικανική κοινωνία».

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δηλώνει σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον. «Όταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» των Καναδών για τις μετεκλογικές βιαιότητες που ξέσπασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις οποίες χαρακτήρισε «επίθεση στη δημοκρατία».

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) δήλωσε ότι «η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε δημοκρατίας», τονίζοντας ότι το «μάθημα που κάποτε παρέδιδαν στον κόσμο οι ΗΠΑ είναι ντροπή να το υπονομεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, υποκινώντας τη βία και την καταστροφή». Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-1-2021 από directNEWS.gr πηγή: Ναυτεμπορική


Τελευταίες Ειδήσεις