Logo

Αίγιο: Διπλός σεισμός 4,7 και 4,4 Ρίχτερ - Τι λένε οι σεισμολόγοι [βίντεο+φωτο]



 
 

Δύο σεισμοί που σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και η σειρά μικρότερων δονήσεων οι οποίες ακολούθησαν, προκάλεσαν ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής της Ναυπάκτου.

Οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας,

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού  εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου, ενώ το εστιακό βάθος του προσδιορίστηκε στα 4,3 χιλιόμετρα.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση έγινε  περίπου 30 λεπτά αργότερα και είχε μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό της εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου, ενώ το εστιακό βάθος  της προσδιορίστηκε στα 14 χιλιόμετρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επίσης, καταγράφηκαν πολλοί σεισμοί μεγέθους, μεταξύ 2,5 και 3,7 Ρίχτερ, οι οποίοι ήταν επιφανειακοί.

Οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος έκαναν όλο το βράδυ  περιπολίες σε περιοχές της Ναυπακτίας και της Φωκίδας για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων από τις σεισμικές δονήσεις, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, χωρίς, πάντως, να κλείσει ο δρόμος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σημειώθηκαν ζημιές με εξαίρεση μία κατολίσθηση στην Εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, αλλά και μία πτώση μάντρας σε σπίτι στο χωριό Μοναστηράκι, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς.

Όπως μεταδίδει το nafpaktianews.gr, αρκετοί  πολίτες στην Ναύπακτο και στο Μοναστηράκι βγήκαν από τα σπίτια τους μετά από τους δυο ισχυρούς σεισμούς αλλά και τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις.

Η άποψη των Γερ. Χουλάρα και Ευθ. Λέκκα

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας εκφράζει την  άποψη ότι η σεισμική δόνηση στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί συνέχεια της μικροσεισμικής δραστηριότητας που παρακολουθούμε στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Κορινθιακού τις τελευταίες εβδομάδες με ασθενείς επιφανειακές δονήσεις.

Όπως επισημαίνει σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βασική δόνηση ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 00:09 με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου.

Στα βίντεο που ακολουθούν έχει καταγραφεί και η θέση του Ευθ. Λέκκα.

Σύμφωνα με το nafpaktianews.gr, με το πρώτο φως την Τετάρτη διαπιστώθηκαν μικροζημιές όπως κατολισθήσεις σε δρόμους στην ορεινή Ναυπακτία., καθώς και μια πτώση αποθήκης στην Δάφνη Ναυπακτίας με τα συνεργεία του Δήμου Ναυπακτίας να σπεύδουν στο σημείο για καθαρίσουν το σημείο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-1-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις