Logo

Ιταλία: Άρχισε η δίκη με κατηγορούμενους 300 μέλη της «Ντραγκέτα»



 
 

Στη νότια Ιταλία, ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη μια μεγάλη δίκη εναντίον του συνδικάτου Ντραγκέτα, της αναμφισβήτητα πλουσιότερης εγκληματικής οργάνωσης στον κόσμο που συγκέντρωσε αθόρυβα την εξουσία, καθώς η μαφία της Σικελίας έχασε την επιρροή της.

Η ακροαματική διαδικασία για τους περισσότερους από 300 κατηγορούμενους ξεκίνησε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη στην έκταση ενός βιομηχανικού πάρκου στην Καλαβρία, το «δάκτυλο» της ιταλικής χερσονήσου.

Οι εισαγγελείς ελπίζουν ότι η δίκη θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό χτύπημα για την Ντραγκέτα, την ένοπλη οργάνωση με έδρα την Καλαβρία που έχει αποκομίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το εμπόριο της κοκαΐνης κι έχει επεκτείνει την εγκληματική της δράση σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

Ο Εισαγγελέας κατά της Μαφίας Νικόλα Γκρατέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους, λίγο πριν μπει στον χώρο, όπου διεξάγεται η δίκη, ότι πρόκειται για ένα σημείο καμπής, καθώς η Ντραγκέτα καλείται τώρα να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματά της.

«Πριν από δεκαετίες, οι άνθρωποι έτρεμαν όταν μιλούσαν για την Κόζα Νόστρα ή όταν χρησιμοποιούσαν τη λέξη Ντραγκέτα, το έκαναν μόνο στα κρυφά, σε κάποιο δωμάτιο, γύρω από το τζάκι, ψιθυρίζοντας», είπε για να συμπληρώσει ότι «σήμερα αρχίζουμε να μιλάμε ανοιχτά».

«Τα τελευταία δύο χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε μια αύξηση των καταγγελιών από επιχειρηματίες, εκφοβισμένους πολίτες, θύματα τοκογλυφίας, ανθρώπους που για χρόνια έχουν υποστεί τα εγκλήματα της Ντραγκέτα», τόνισε.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που διενεργούν τις έρευνες, η Ντραγκέτα έχει δημιουργήσει βάσεις σε μεγάλο μέρος της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, στην Αυστραλία, στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, ενώ πλέον δραστηριοποιείται και στην Αφρική.

Η δίκη προέκυψε από την έρευνα 12 «οικογενειών» που συνδέονται με ένα καταδικασμένο αφεντικό της Ντραγκέτα. Πρόκειται για τον Λουίτζι Μανκούζο, ο οποίος εξέτισε 19 χρόνια σε φυλακές της Ιταλίας για τον ρόλο του στην ηγεσία μιας από τις ισχυρές «φαμίλιες» - σύμφωνα με τους ανακριτές - της Ντραγκέτα, με έδρα την πόλη Βίμπο Βαλέντια.

Η εισαγγελία έχει δηλώσει ότι ελπίζει να καλέσει περισσότερους από 900 μάρτυρες και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Μεταξύ των κατηγοριών που εξετάζει το δικαστήριο είναι το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, οι εκβιασμοί και η ένωση μαφίας, ένας όρος που χρησιμοποιείται στον ποινικό κώδικα της Ιταλίας για μέλη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Άλλοι κατηγορούνται για εμπλοκή στην οργάνωση, χωρίς να είναι πραγματικά μέλη.

Περίπου 325 κατηγορούμενοι δικάζονται στη Λαμέτζια Τέρμε, ενώ άλλοι περίπου 90 επέλεξαν να δικαστούν σε μια δίκη εξπρές, η οποία ξεκινά αργότερα αυτό το μήνα στην Καλαβρία. Σε ένα άλλο παρακλάδι της ίδιας έρευνας, μια δίκη με πέντε δολοφονίες ξεκινά τον Φεβρουάριο αλλού στην Καλαβρία.

Η αποθήκη στη Λαμέτζια Τέρμε είναι τεράστια, με μια σειρά από οθόνες βίντεο να έχουν τοποθετηθεί στην οροφή, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τις διαδικασίες. Υπάρχει μια σειρά από τραπέζια για τους περίπου 600 δικηγόρους, με μικρόφωνα και καρέκλες σε απόσταση ασφαλείας ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19.

Αν και οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, αυτή η δίκη δεν είναι η μεγαλύτερη της Ιταλίας εναντίον της μαφίας. Το 1986, στο Παλέρμο, σε μια παρόμοια ειδικά κατασκευασμένη αποθήκη, 475 φερόμενα μέλη της Cosa Nostra, της μαφίας της Σικελίας, δικάστηκαν. Αυτή η δίκη, η οποία κατέληξε σε περισσότερες από 300 καταδικαστικές αποφάσεις και σε 19 ποινές ισόβιας κάθειρξης, βοήθησε στην αποκάλυψη πολλών από τις βάναυσες μεθόδους και τις δολοφονικές στρατηγικές των κορυφαίων αφεντικών της μαφίας στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των εντυπωσιακών δολοφονιών που αιματοκύλησαν την περιοχή του Παλέρμο στη διάρκεια πολλών ετών.

Αντίθετα, αυτή η δίκη εναντίον της Ντραγκέτα στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή καταδικαστικών αποφάσεων για σχέση και συνεργασία μελών της μαφίας με πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, δημόσιους υπαλλήλους, επιχειρηματίες και μέλη μυστικών ομάδων, που καταδεικνύουν το πόσο ριζωμένο είναι το συνδικάτο στην περιοχή.

Εξαιτίας της πανδημίας, μεγάλη μερίδα των κατηγορουμένων θα παραστεί διαδικτυακά στη δίκη, με σύνδεση μέσα από τη φυλακή.

Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από μακρά έρευνα των αρχών, που από το 2016 κάλυψε 11 περιοχές σε όλη την ιταλική επικράτεια. Στις επιχειρήσεις συλλήψεων συμμετείχαν 2.500 αστυνομικοί, μεταξύ αυτών και η ειδική ομάδα «Cacciatori» (οι κυνηγοί). Μετά από ανθρωποκυνηγητό που θυμίζει χολιγουντιανή ταινία, οι αρχές «ξέθαψαν» κατηγορούμενους μέσα από κρυψώνες κάτω από σκάλες, κρυφές πόρτες, καταπακτές, μέχρι και μέσα από φρεάτια.

Επιπλέον, ένας πρώην πολιτικός, ένας αρχηγός της αστυνομίας, επιχειρηματίες και τοπικοί σύμβουλοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνέργειας σε Γερμανία, Ελβετία και Βουλγαρία.

Η εισαγγελία, μάλιστα, έχει στα χέρια τις 24.000 ηχογραφημένες συνομιλίες, με τις οποίες θα στηρίξει την υπόθεση.

Βασισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στους δεσμούς αίματος, η Ντραγκέτα για δεκαετίες ήταν πρακτικά απρόσβλητη από αποστασίες. Αλλά εκείνοι οι δεσμοί αρχίζουν σταδιακά να διαρρηγνύονται. Μεταξύ αυτών που έδωσαν πληροφορίες στις αρχές σε αυτή τη δίκη είναι συγγενείς του Μανκούζο. Αρκετές δεκάδες πληροφοριοδότες στην υπόθεση προέρχονται από την Ντραγκέτα και άλλοι από τις πρώην τάξεις της Κόζα Νόστρα στη Σικελία και ενδεχομένως να κληθούν να καταθέσουν.

Έχοντας αποκομίσει τεράστια έσοδα από το εμπόριο κοκαΐνης, η Ντραγκέτα έκανε επενδύσεις σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, φαρμακεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και άλλες επιχειρήσεις σε όλη την Ιταλία, ειδικά στη Ρώμη και τον εύπορο βορρά, όπως αποκάλυψαν οι έρευνες.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι επενδύσεις αυτές, τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Ντραγκέτα προσπαθεί να ξεπλύνει τα παράνομα έσοδά της, αλλά και για να εμφανίζει «καθαρά» χρήματα με τη διαχείριση νόμιμων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της φιλοξενίας. Έρευνα του Ινστιτούτου Demoskopita υπολογίζει ότι είναι πιο ισχυρή οικονομικά ακόμα και από τον συνδυασμό Deutsche Bank – McDonald’s.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-1-2021 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις