Logo

Δικαστές: Να επανέλθουν για εργαζόμενους και συνταξιούχους τα δώρα που "έκοψαν" τα μνημόνια



 
 

Σε παρέμβαση υπέρ της εκ νέου καταβολής των επιδομάτων (δώρων) εορτών και αδείας που καταργήθηκαν την περίοδο των μνημονίων για δημοσιονομικούς λόγους προχωρούν οι δικαστές.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο τους οι Χριστόφορος Σεβαστίδης, εφέτης, ΔΝ, πρόεδρος της ΕΝΔΕ,  Βασίλης Φαϊτάς, εφέτης ΔΔ, και Βανέσσα- Παναγιώτα Ντέγκα πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ, γενικός γραμματέας και ταμίας, αντίστοιχα, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών καλούν τις δικαστικές ενώσεις να διεκδικήσουν την επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας στους δικαστικους και τους δικαστές και εισαγγελείς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. 

Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα για συμπόρευση σε έναν τέτοιο αγώνα σε όλους τους κλάδους εργαζόμενων και ενώσεις συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων. 

Ο δικαιολογητικός λόγος για την κατάργηση των δώρων έχει πλέον εκλείψει

Για τους λόγους που επέβαλλαν την κατάργηση των δώρων, οι οποίοι με την είσοδο της χώρας στη "μεταμνημονιακή εποχή" έχουνη εκλείψει και την διεκδίκηση της επαναφοράς τους οι τρεις δικαστές αναφέρουν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«Καλούμε τις δικαστικές ενώσεις να διεκδικήσουν, όλες μαζί, την επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας στους δικαστικούς λειτουργούς. Καλούμε όλους τους δικαστές να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια. Συμβαδίζουμε αυτονόητα με όποιον άλλο κλάδο εργαζομένων, με όποια άλλη ένωση συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων θα διεκδικήσει τον παραπάνω στόχο.

Η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας δικαιολογήθηκε από την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων της Χώρας σε μία χρονική περίοδο, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009, κατά την οποία, όπως δέχθηκε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, ‘’η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει".

Δεν είναι σκοπός του παρόντος άρθρου να σχολιάσει τη συνταγματικότητα των ανωτέρω διατάξεων, ζήτημα το οποίο, άλλωστε, λύθηκε από τα αρμόδια δικαστήρια. Μέσα και από την ιστορική αναφορά, φιλοδοξούμε να καταδειχθεί ότι μία κατάκτηση των ανθρώπων της εργασίας και της επιστήμης που έχει ηλικία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περί τους δύο αιώνες και η οποία αποσκοπούσε στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών τους, όπως αυτές προεκτέθηκαν, δεν νοείται να θεωρείται οριστικά διαγραμμένη.

Ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη ‘’μεταμνημονιακή εποχή’’, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη. Τα επιδόματα εορτών και αδείας θα πρέπει να χορηγηθούν εκ νέου σε όλους τους κλάδους εργαζομένων στη βάση της λογικής του ν. 1082/1980».

Θα πρέπει να σημειωθεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητείται η προσφυγή συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για αναδρομική επιστροφή των περικοπών σε συντάξεις και δώρα. 

Ακολουθεί όλο το άρθρο των τριών δικαστών όπως αυτό αναρτήθηκε  στην  ιστοσελίδα   τής  Ένωσης  Δικαστών  και Εισαγγελέων 

Εναλλακτικά διαβάστε το άρθρο εδώ 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-1-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις