Logo

Γιατροί στη Γουχάν ομολογούν: Μας διέταξαν να μη μιλήσουμε για τον κορονοϊό



 
 

Τριγμούς στην ήδη τρωθείσα αξιοπιστία των κινεζικών αρχών αναμένεται να προκαλέσει ντοκιμαντέρ βρετανικού καναλιού που θα προβληθεί απόψε, με μαρτυρίες γιατρών που διαχειρίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν.

Οι μαρτυρίες των Κινέζων γιατρών θα προβληθούν στο ντοκιμαντέρ του ITV με τον τίτλο «Outbreak: The Virus That Shook The World». Σύμφωνα με αυτές, εξαναγκάστηκαν να πουν ψέματα παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στη Γουχάν, πόσο επικίνδυνος ήταν κι ότι ευθυνόταν για θανάτους ασθενών, αλλά κυβερνητικά στελέχη τους διέταξαν να μη μιλήσουν. 

Σύμφωνα με τη Daily Mail, στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται μια νέα ανεξάρτητη έρευνα που αναφέρει ότι «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Κίνα θα μπορούσαν να δράσουν νωρίτερα στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού».

Το ντοκιμαντέρ κατέγραψε με κρυφή κάμερα τις αποκαλύψεις των γιατρών στην κινεζική πόλη. «Στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου πέθανε από νέο κορονοϊό ο συγγενής ενός γνωστού μου. Πολλοί από εκείνους που ζούσαν μαζί του επίσης είχαν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνωρίζω», είπε ένας γιατρός.  

Επίσημα, δεν υπήρχε κανένας νεκρός μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, αλλά σύμφωνα με έναν γιατρό, «υπήρχαν θάνατοι καθημερινά, τις πρώτες ημέρες».   

Οι γιατροί, που μίλησαν μετά το τέλος του lockdown στη Γουχάν, περιέγραψαν μία συγκάλυψη από τις κυβερνητικές αρχές της Κίνας, από το ξέσπασμα της πανδημίας.  

«Ξέραμε ότι αυτός ο ιός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά όταν πήραμε μέρος σε μια σύσκεψη του νοσοκομείου, μας είπαν να μη μιλήσουμε. Οι επικεφαλής της περιφέρειας είπαν στα νοσοκομεία να μην πούνε την αλήθεια», ανέφερε ένας γιατρός.  

Γιατροί ανέφεραν ότι ο γραμματέας του κόμματος στην περιοχή, Γιανγκ Τσαολιάνγκ, δεν ήθελε να ανακοινώσει άσχημα νέα λίγο πριν από τη συνεδρίαση του της βουλής και έτσι απέκρυψε τις αποδείξεις ότι ο ιός εξαπλωνόταν γρήγορα. Κατά τις ίδιες πηγές, η επιτροπή Υγείας της πόλης υποστήριζε τη συγκάλυψη.  

«Αν από την αρχή το αντιμετώπιζαν ως ζήτημα επιστήμης και όχι πολιτικό ζήτημα, θα ήταν πολύ πιο εύκολο. Αλλά όταν εμπλέκεται η πολιτική, τίποτα άλλο δε μετράει. Η πολιτική έχει πάντα προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας γιατρός.  

«Η αρχική διαχείριση της έξαρσης ήταν ένα χάος, μια αποτυχία», δηλώνει στο ντοκιμαντέρ ο δρ. Γι-Τσουν Λο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής των Κέντρων για τον Έλεγχο Ασθενειών στην Ταϊβάν. «Πιστεύω ότι η πανδημία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί στην αρχή, αν υπήρχε διαφάνεια από την Κίνα για την έξαρση και αν παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες στον κόσμο». 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-1-2021 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις