Logo

Καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων στην Ευρώπη ανακοίνωσε η AstraZeneca



 
 

Πρόβλημα στην παραγωγή επικαλείται η AstraZeneca, γνωστοποιώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα καθυστερήσουν αρκετά οι παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου που παρασκευάζει μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση του  εν λόγω εμβολίου στις 29 Ιανουαρίου και πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- είχαν στηρίξει σημαντικό μέρος της εμβολιαστικής εκστρατείας τους σε αυτό το εμβόλιο, που είναι φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας προς την Κομισιόν, «οι αρχικές ποσότητες εμβολίων θα είναι μικρότερες από αυτό που αναμενόταν, εξαιτίας των μειωμένων αποδόσεων σε εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού. Θα εφοδιάσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ε.Ε., καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή μας».

Ωστόσο η εταιρεία δεν ανακοίνωσε ποιος ήταν ο αρχικός στόχος.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ανακοίνωση της AstraZeneca έρχεται σε μια στιγμή που η Ε.Ε. ζητά εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων από την Pfizer, που σε πολλές περιπτώσεις χωρών φτάνουν ακόμη και το 50% των δόσεων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η ανακοίνωση της AstraZeneca είναι ακόμη ένα χτύπημα στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Ε.Ε., που περιμένει 100 εκατομμύρια δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ωστόσο, άνθρωποι με γνώση του ζητήματος λένε ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να παραδώσει ούτε τη μισή από αυτή την ποσότητα, υπολογίζοντας ότι θα είναι λιγότερα από 40 εκατομμύρια.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέρος της ασάφειας για τις ακριβείς παραδόσεις οφείλεται στο γεγονός ότι ο προγραμματισμός εξαρτάται και από το πότε θα εγκριθεί η χρήση του εμβολίου στην Ε.Ε.

Όπως υπογραμμίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπάρχει δυσαρέσκεια για την εξέλιξη αυτή, καθώς η καθυστέρηση αυτή αυξάνει την ανησυχία στην Ε.Ε.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε τα εμβόλια το ταχύτερο δυνατό και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-1-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις