Logo

Σπείρα Ελλήνων άρπαξε 12 εκατ. ευρώ από τράπεζες των ΗΠΑ - 105 συλλήψεις [βίντεο]



 
 

Στην εξάρθρωση κυκλώματος Ελλήνων που υπέκλεψε 12 εκατομμύρια ευρώ από 50 τράπεζες στις ΗΠΑ προχώρησε η Europol.

Συγκεκριμένα, σε διακρατική επιχείρηση που συντόνισαν η Europol, η ισπανική αστυνομία με την συνδρομή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και την συμμετοχή των αστυνομικών αρχών Ελλάδας, Αυστρίας και Δανίας, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, έγιναν αστυνομικοί έφοδοι σε κατοικίες και κατασχέθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί καθώς και πολυτελή αυτοκίνητα. 

Ειδικότερα, σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις  που ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου 2020, συνελήφθησαν 105 άτομα, κατόπιν εφόδων σε 88 κατοικίες ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν  87 τραπεζικοί λογαριασμοἰ ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, και 14 πολυτελή οχήματα.

Σύμφωνα με τη Europol, θύματα της εγκληματικής ομάδας έπεσαν περισσότερες από 50 αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες ζημιώθηκαν 12 εκατ. ευρώ.

Εταιρείες κελύφη…

Τα μέλη της σπείρας, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες-κελύφη (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα αυτών των εταιρειών. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν συνεχεία ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να δώσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες-κελύφη, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης η Europol έστησε στα κεντρικά της γραφεία ένα κέντρο συντονισμού, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους αστυνομικούς από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Επίσης, η Europol έστειλε στην Ελλάδα έναν αναλυτή ώστε να παρέχει real time υποστήριξη στους Έλληνες αστυνομικούς. Η Κοινή Ομάδα Δράσης για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, μια υπηρεσία της Europol, υποστήριξε τη γιγαντιαία επιχείρηση.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με την ανακοινωση της ΕΛ.ΑΣ η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, αξιοποίησε στοιχεία από αλλοδαπές Αρχές και εντόπισε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης μέλη, που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και μετέβαιναν συχνά στις ΗΠΑ για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εκτελέστηκαν 13 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και διενεργήθηκαν 32 έρευνες σε οικίες, εταιρείες, αποθήκες και εμπορευματοκιβώτια.

Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 3 οχήματα με ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας, 21 μηχανήματα POS και 17 φορητοί υπολογιστές, 11 tablets και ηλεκτρονικός υπολογιστής, 12 σκληροί δίσκοι και 22 USB Sticks, 30 κινητά τηλέφωνα και 16 κάρτες SIM, 103 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, 2 πιστόλια, περίστροφο και μονόκαννο όπλο και μαχαίρι, 643 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και 3 γεμιστήρες, 20.790 ευρώ και 600 δολάρια ΗΠΑ, 7.407 γρίβνα Ουκρανίας και 600 κορώνες Τσεχίας, αποκόμματα συναλλαγών από τερματικές συσκευές POS και φιάφορα έγγραφα, σημειώσεις και σφραγίδες εταιρειών.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνελήφθησαν άλλοι 2 Ελληνες για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, επειδή κατείχαν παράνομα τα κατασχεμένα όπλα και οδηγήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σχετικά με τη μεθοδολογία της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της ίδρυαν «εικονικές» εταιρείες στις ΗΠΑ, ανοίγοντας παράλληλα και επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μετέφεραν χρήματα από άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τις επαγγελματικές χρεωστικές κάρτες που εφοδιάζονταν, τις παρέδιδαν σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην Ισπανία και πραγματοποιούσαν «εικονικές» συναλλαγές σε τερματικά μηχανήματα POS, τουριστικών κυρίως επιχειρήσεων.

Παράλληλα, προσέδιδαν νομιμοφάνεια στα παράνομα έσοδα, μεταφέροντάς τα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό προκάλεσαν οικονομική ζημία σε τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, η οποία προσδιορίστηκε ότι υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια δολάρια.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-2-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις