Logo

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Σαρώνει τη χώρα με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες [βίντεο]



 
 

Ξεκίνησε από το Σάββατο η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια, με χιόνια να έχουν ντύσει στα «λευκά» πολλές περιοχές της χώρας.  Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν εμφανίζονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στις εθνικές Οδούς.  

Από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν αργότερα στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας

Μετά το απόγευμα, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας). 

Χιόνια στην Πάρνηθα 

Χιονίζει απο τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, όπως είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Πρωινοί Τύποι" ο υπεύθυνος του καταφυγίου στο Μπάφι, Γιάννης Χέλης. 

Παράλληλα, στα Τρίκαλα, όπου χιονίζει απο το Σάββατο, το ύψος του χιονίου έχει φθάσει στα 20 εκατοστά το πρωί της Κυριακής 

Τo έστρωσε στη Θεσσαλονίκη

Το χιόνι στρώθηκε ακόμη και στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης . Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας τα πάντα είχαν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο. Όσο περνούσε η ώρα το φαινόμενο γινόταν εντονότερο με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί από χιόνι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το θερμόμετρο στις 2 το ξημέρωμα έδειχνε 2 βαθμούς υπό του μηδενός. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονταν στις επάλξεις για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό δρόμων από τη χιονόπτωση. Υπάλληλοι των υπηρεσιών καθαριότητας έριξαν μεγάλες ποσότητες αλατιού σε πεζοδρόμια και πλατείας. Μικροί και μεγάλοι δρόμοι «ποτίστηκαν» με αλατόνερο.

Ολονύχτια «μάχη» με τα χιόνια σε Καστοριά και Κοζάνη

Στις επάλξεις είναι ο μηχανισμός του Δήμου Καστοριάς με όλα τα μηχανήματα στους δρόμους σε συνεργασία με την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία. Οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, δίνουν «μάχη» προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους. Αλατιέρες και γκρέιντερ δεν σταματούν στιγμή απομακρύνοντας το χιόνι και ρίχνοντας αλάτι.

 Στους -9 και με πολύ χιόνι ξύπνησε η πόλη της Κοζάνης 

Στα «λευκά» ξύπνησε η Λαμία  

Στα λευκά ξύπνησε η πόλη της Λαμίας και οι γύρω στις περιοχές το πρωί της Κυριακής. Το πέρασμα της “Μήδειας” επαλήθευσε τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που ήθελαν χιόνι και μέσα στην πόλη. Από το βράδυ  ιονίζει στην Εθνική Οδό όπου ενεργούν όμως αλατιέρες συνεχώς και δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα. Λαμία – Δομοκός, Λαμία – Καρπενήσι, Λαμία -Μπράλος χιονίζει συνέχεια και υπάρχει χιόνι άνω των 10 πόντων σε αρκετά σημεία. Όσον αφορά την πόλη της Λαμίας χιονόπτωση έχουμε σε όλη την “επιφάνεια” της και κυρίως στην Βόρεια πλευρά της πόλης. Από τα ξημερώματα ζητήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάστηκαν και στην περιοχή της Σπερχειάδας και σε άλλα χωριά του Δήμου Μακρακώμης όπου τα συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν.

Στα λευκά ντύθηκε και η πόλη της Λάρισας

Χιόνια και στα Τρίκαλα 

Μέσα στην πόλη των Τρικάλων και σε όλη την έκταση του Δήμου επιχειρούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον ίδιο τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ζιώγα. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης συντονίζει περισσότερα από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα σε όλο το Νομό. Πολλά χωριά, κυρίως στα ριζά του Κόζιακα, δεν έχουν ρεύμα, ενώ διακοπές σημειώθηκαν τη νύχτα και μέσα στην πόλη.

Χιόνια στον Έβρο 

Από το το βράδυ άρχισε να χιονίζει σε διάφορες περιοχές του Έβρου. Τόσο στα ορεινά χωριά του δήμου Σουφλίου από το Μεγάλο Δέρειο, όσο και στο Τρίγωνο Ορεστιάδας και συγκεκριμένα στο Ορμένιο και άλλα χωριά, άρχισαν να πέφτουν οι νιφάδες και με βάση τις προβλέψεις, τις επόμενες ώρες απόψε αλλά και αύριο Κυριακή, το χιόνι θα είναι πολύ περισσότερο.

Έντονη χιονόπτωση στην Σαμοθράκη 

“Μάχη” έδιναν όλη τη νύχτα τα συνεργεία του δήμου Σαμοθράκης, προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο του νησιού, αφού οι χιονοπτώσεις πριν τα μεσάνυχτα και μετά έγιναν έντονες. 

Ο δρόμος Καμαριώτισσας-Χώρας αλλά και προς τους άλλους οικισμούς, είχε περιορισμένη ορατότητα λόγω της έντονης χιονόπτωσης και δυσκόλευε επιπλέον τις προσπάθειες, αφού σε πολλά σημεία επικρατούσε χιονοθύελλα.  Τις συντόνιζαν τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος που βρισκόταν έξω με τους υπαλλήλους και τα συνεργεία αποχιονισμού, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Γρηγόραινας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-2-2021 από directNEWS.gr πηγή: ant1news.gr


Τελευταίες Ειδήσεις