Logo

Υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατήγγειλε στον εισαγγελέα στέλεχος της ΕΥΠ για σεξουαλική παρενόχληση



 
 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το κίνημα #metoo και τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Μετά το… τσουνάμι καταγγελιών στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο, σειρά πήρε ακόμα και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με γυναίκα υπάλληλο να καταγγέλλει μακροχρόνια σεξουαλική παρενόχληση με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από πρώην μεγαλοστέλεχος της ΕΥΠ.

Η υπάλληλος κατήγγειλε επωνύμως τη σε βάρος της σεξουαλική παρενόχληση με μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, καταγγέλλοντας σειρά αδικημάτων.

Μάλιστα προσκομίζει και τρεις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, δυο συναδέλφων της στην ΕΥΠ και ενός ακόμα προσώπου που φέρονται να επιβεβαιώνουν την καταγγελία της.

Η καταγγέλλουσα είναι σε αντιδικία με το στέλεχος της υπηρεσίας από το 2018, όταν παύθηκε από νευραλγική θέση που κατείχε και μετακινήθηκε σε θέση… παροπλισμού. Το στέλεχος της ΕΥΠ την είχε απομακρύνει από τη θέση που κατείχε, επιβάλλοντας της ποινή παρακράτησης των 2/3 του μηνιαίου μισθού της για όσα υπηρεσιακά ζητήματα της είχε προσάψει.

Τότε η γυναίκα είχε υποβάλλει αναφορά στον εισαγγελέα Εφετών, χωρίς όμως τότε να καταγγείλει τη περιστατικά σεξουαλικής βίας.

Τώρα, μετά το κίνημα #metoo που έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του στελέχους της ΕΥΠ, ζητώντας να διερευνηθούν τα αδίκηματα της βίας κατά υπαλλήλων, παράνομης βίας από πρόσωπο που έχει σχέση εργασίας ή υπηρεσίας και ψευδή καταμήνυση.

Τι καταγγέλλει η υπάλληλος της ΕΥΠ

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, τα Χριστούγεννα του 2016, ο φερόμενος ως δράστης την παρακίνησε να πάνε σε ένα μικρό δωμάτιο όπου της έδωσε ένα δώρο.

«Ανοίγοντάς το, ήρθα σε εξαιρετικά αμήχανη θέση διότι επρόκειτο για ένα σετ ακριβών και μάλλον αποκαλυπτικών εσωρούχων και μία καλτσοδέτα» περιγράφει η καταγγέλλουσα.

«Κατακόκκινη και ταραγμένη, του είπα ότι δεν γινόταν να το δεχθώ και τότε εκείνος, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να αναστρέψει το κλίμα, προτρέποντάς με να τα αξιοποιήσω με τον σύντροφό μου! … Πάντως, κάποιες μέρες αργότερα και ενώ είχα επιστρέψει, με πίεζε φορτικά μέσω αλλεπάλληλων μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων ‘τουλάχιστον να φορούσα το επάνω μέρος και να του έστελνα μία φωτογραφία για να δει αν μου πηγαίνουν’»!

Από το δώρο στις… απειλές

Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει πως η συμπεριφορά του στελέχους της ΕΥΠ έφτασε στα όρια της απειλής.

Αναφέρει σχετικά:

«Η πίεσή του ήταν τόσο έντονη και συνεχής φτάνοντας μάλιστα και στα όρια της απειλής με διάφορα υπονοούμενα ακόμα και για την επαγγελματική μου εξέλιξη…

Η απειλή ήταν πάντοτε η ίδια ότι δηλαδή θα με έπαιρνε από την …. και θα με έκλεινε σε κάποιο γραφείο στην Αθήνα, αν και όπως σχολίαζε ο ίδιος, κάτι τέτοιο θα ήταν ανυπόφορο ‘για ένα ελεύθερο άλογο σαν εμένα’ …. Το γεγονός αυτό με αναστάτωσε πολύ … Αφού απενεργοποίησα το τηλέφωνο ταραγμένη και φοβισμένη ξέσπασα σε κλάματα. Θυμάμαι πως εκείνο το βράδυ, είχα κλάψει τόσο πολύ και δεν είχα κατορθώσει να κοιμηθώ, ούσα σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

Καθίσταται φανερό, ότι δεχόμουν απειλή βίας, η οποία αφορούσε ευθέως στην βίαιη – τελούσα σε σχέση υπηρεσιακής εξάρτησης – συμμόρφωσή μου σε πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και μάλιστα πειθαναγκαζόμενη να υποβληθώ σε πράξεις που ανάγονταν στα υπηρεσιακά μου καθήκοντα, ώστε να δύναται ο μηνυόμενος να με πλησιάζει όλο και πιο πολύ».

Οι συναντήσει σε σουίτες ξενοδοχείων για… υπηρεσιακούς λόγους

Στη συνέχεια οι επισκέψεις του μηνυομένου δήθεν για υπηρεσιακούς σκοπούς, πύκνωσαν, φτάνοντας στο σημείο να της ζητάει να κάνει κράτηση σε ξενοδοχεία.

Η γυναίκα περιγράφει:

«Η τακτική του ήταν να με πείσει να κάνω κράτηση σε ξενοδοχεία της (σ.σ. γύρω περιοχής) , να προπληρώνω ώστε να παίρνω τα κλειδιά προτού ο ίδιος αφιχθεί, υποτίθεται για λόγους ασφαλείας, αιτιολογία παντελώς ανυπόστατη αφού σε τόσο μικρές επαρχιακές πόλεις ήταν σχεδόν αδύνατον να περάσει ο ίδιος απαρατήρητος, πέραν του ότι αρέσκετο συχνά να δηλώνει δημοσίως και αυτάρεσκα την ιδιότητά του!. Συνήθως πρότεινε δύο δωμάτια, αν όχι διπλανά οπωσδήποτε στον ίδιο όροφο, έως την έσχατη προσπάθειά του, οπότε και μου είχε προτείνει να νοικιάσουμε μία σουίτα που ο χώρος της θα ήταν σίγουρα επαρκής για να διανυκτερεύσουμε και οι δύο μαζί στον ίδιο χώρο.

Με ξεκάθαρη ψυχολογική βία ή και απειλή άλλης βίας περιέγραψα στη μηνυτήρια αναφορά μου τρεις περιπτώσεις που ο μηνυόμενος, ερχόμενος, επέμενε να με συναντήσει σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της…, ήτοι εκτός ζώνης ευθύνης της Μονάδας και μάλιστα, με το πέρας των συνομιλιών, να διανυκτερεύσοuμε εκεί, παρά το γεγονός ότι εγώ πάντα το απέφευγα τονίζοντας ότι το σπίτι μου απείχε μόλις 30 λεπτά και πως υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να το αντιληφθεί η γειτονική Μονάδα».

Της ζήτησε να «σκοτώσει» τον πατέρα στο μυαλό της

Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις συνεχίστηκαν σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλει η υπάλληλος της ΕΥΠ, με χειρονομίες, λεκτικές παρενοχλητικές προσεγγίσεις και χαϊδέματα.

«Κορυφή του παγόβουνου» η συνεύρεση τους σε σουίτα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη όπου της εκμυστηρεύτηκε ότι την είχε ερωτευτεί. Της είχε πει ότι «ονειρευόταν να κάνει έρωτα μαζί μου» και «με προέτρεψε να σκοτώσω τον πατέρα μου στο μυαλό μου διότι από εκεί πήγαζε το τόσο έντονο αίσθημα καθήκοντος που με κρατάει μακριά από τις χαρές της ζωής».

Στη μήνυση της αναφέρει σχετικά:

«Τον Σεπτέμβριο του 2017 μου ζήτησε να μεταβώ στη Θεσσαλονίκη δήθεν για υπηρεσιακή συνάντηση στην οποία θα συμμετείχε και η …. alter ego του.

Αφικνούμενη στο αεροδρόμιο για να τους παραλάβω, συνειδητοποίησα ότι είχε έλθει μόνος. Ξεκίνησε αμέσως τα συνήθη υπονοούμενα και υπαινιγμούς. Έχοντας ο μηνυόμενος ως δεδομένο ότι θα διανυκτερεύαμε μαζί σε σουίτα ακριβού ξενοδοχείου της περιοχής άρχισε και τις χειρονομίες πιάνοντας και χαϊδεύοντας τον ώμο μου, το χέρι μου και τα μαλλιά μου, ενόσω μάλιστα οδηγούσα, φέρνοντας με σε πολύ δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα στα επόμενα 20-30 λεπτά, προσποιήθηκα ότι είχα επανεμφάνιση συμπτωμάτων του έλκους μου, τον ανάγκασα να με πάει στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και έκανα κανονικά εισαγωγή, προτιμώντας να υποστώ ορούς και ιατρικές διαδικασίες παρά να ξεμοναχιαστώ μαζί του. Μάλιστα, στο βιβλίο συμβάντων του 424 Γ.Ν.Σ, εκτός από το όνομά μου, ανεγράφη και η τότε ιδιότητά μου».

Της πρότεινε να ζήσουν μαζί στο… Ιράν!

Σε άλλο σημείο της μηνυτήριας αναφοράς η καταγγέλλουσα αναφέρει:

«Η σεξουαλική παράνομη βία που μου ασκούσε ήταν πρόδηλη και η πίεση που ένιωθα λόγω της εργασιακής εξάρτησης και ιεραρχίας, στην οποία οφείλω, εκ της θέσεώς μου, να υποτάσσομαι, αποδεικνύεται (και) από τα μηνύματα που μου έστελνε, όπως επί παραδείγματι το μήνυμα στο οποίο ο μηνυόμενος μου πρότεινε «να πάμε μαζί να ζήσουμε στο Ιράν αλλά δυστυχώς δεν θα μπορούσε να έπαιρνε μαζί μας και τον εραστή μου».

Η γυναίκα δεν ενέδωσε στην «πολιορκία «του ερωτοχτυπημένου προϊσταμένου της. Αυτός ήταν ο λόγος κατά τους ισχυρισμούς της για την ψευδή καταμήνυση της από το μηνυόμενο για τέλεση πληθώρας ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων.

«Συνειδητοποιώντας ότι είχε ενορχηστρώσει μία πλεκτάνη προκειμένου να με καταρρακώσει, όχι μόνον επαγγελματικά αλλά κυρίως ηθικά και ψυχολογικά και να με διαπομπεύσει δημοσίως, κατέθεσα άμεσα τις έγγραφες εξηγήσεις μου στην πειθαρχική διαδικασία και ταυτόχρονα προέβην σε Αναφορά στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (απεστάλη με δικαστικό επιμελητή στις 26.6.2018…). Στο συγκεκριμένο έγγραφο, έχω περιγράψει αναλυτικά τον εξευτελιστικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκα εγώ και οι συνάδελφοί μου στην Μονάδα».

Το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της καταγγελίας της υπαλλήλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-2-2021 από directNEWS.gr πηγή:newsbreak.gr


Τελευταίες Ειδήσεις