Logo

Θεσσαλονίκη: Ένταση, χημικά και προσαγωγές πέριξ του ΑΠΘ [βίντεο+φωτο]



 
 

Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα το βράδυ της Δευτέρας γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την είσοδο της Πρυτανείας που τελεί υπό κατάληψη. 

Η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης έξω από το πανεπιστημιακό Ίδρυμα προκάλεσε ένταση, καθώς θεωρήθηκε ως προσπάθεια επέμβασης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. 

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυσχτα της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών. 

Όπως μεταδίδει το  efsyn.gr, λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας  μια κλούβα της αστυνομίας και μια διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο της Πρυτανείας στο ΑΠΘ. Παράλληλα, η αστυνομία απέκλεισε και περιμετρικά τις εισόδους του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, περίπου στις 10:30 το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από την οδό Εθνικής Αμύνης, στην οποία βρίσκεται η είσοδος του ΑΠΘ, με τον δρόμο να δίνεται ξανά στην κυκλοφορία.  

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν  αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, στους χώρους εντός και εκτός του Πανεπιστημίου είχαν συγκεντρωθεί καθηγητές του ιδρύματος και δεκάδες φοιτητές. Μεταξύ άλλων, έξω από την Πρυτανεία (που βρίσκεται υπό κατάληψη) έσπευσαν μέλη της Συγκλήτου και άλλοι καθηγητές του ΑΠΘ, καθώς και περίπου 50 φοιτητές. Επίσης, στον αύλειο χώρο της Πρυτανείας μετέβησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Αμανατίδης).

Φοιτητές εκτιμούν ότι επρόκειτο για αιφνιδιασμό της αστυνομίας για σπάσιμο της καταλήψης, στόχος, εγχείρημα που δεν ολοκληρώθηκε, άγνωστο γιατί. .

Πέντε προσαγωγές πριν την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων

Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, οι αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε κυνηγητό φοιτητών, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην κατάληψη, κάνοντας τελικά πέντε προσαγωγές.

Εντός της Πρυτανείας υπάρχει ικανός αριθμός φοιτητών (περίπου 80) που συμμετέχουν στην κατάληψη. 

 Εκτός από το ΑΠΘ, αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν και έξω από το τμήμα Θεάτρου που βρίσκεται εκτός πανεπιστημιακού campus στη οδό Εγνατία και το οποίο επίσης τελεί υπό κατάληψη.

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους καθηγήτριες και καθηγητές του ΑΠΘ

Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ. (Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να αναλάβουν αύριο το πρωί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών του.

Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει την λαίλαπα της πανδημίας. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή.

Μαυροσκούφης Δημήτρης, Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Μιχαηλίδης Αθανάσιος, Κωνσταντινίδης Δαμιανός, Άρης Στυλιανού.

ΜΑΤ, χημικά και κρότου λάμψης 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, της Δευτέρας επικράτησε ένταση στην οδό  Εθνικής Αμύνης μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το thestival.gr,  διμοιρία των ΜΑΤ  επιχείρησε να ανακόψει πολυπληθή ομάδα ατόμων να εισέλθει στους χώρους του ΑΠΘ.

Οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες από νεαρούς που προλάβαν να μπουν εντός του πανεπιστημιακού campus και την πλατεία Χημείου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και κρότους λάμψης.

O κυριότερος όγκος των ατόμων εμποδίστηκε από τους άνδρες των ΜΑΤ και επέστρεψε στο ΕΚΘ το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Το thestival.gr,  αναφέρει πως οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εντολή να μην αφήσουν  τον οποιοδήποτε να εισέλθει στο campus. Μάλιστα σημειώνει ότι αφορμή για την κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν  δημοσιεύματα σε σελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου που καλούσαν φοιτητές και αλληλέγγυους να σπεύσουν για ενίσχυση στην κατάληψη της πρυτανείας.

Ακολουθεί βίντεο με δηλώσεις φοιτητών που συμμετέχουν στην κατάληψη (πηγή: infolibre):

 

 


 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-3-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις