Logo

Θεσσαλονίκη: Βίαιη εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ - 33 προσαγωγές [βίντεο+φωτο]



 
 

Στη βίαιη εκκένωση της κατάληψης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν την Πέμπτη το πρωί οι αρχές.

Η πρωινή αστυνομική επιχείρηση στήθηκε,  ενώ από το βράδυ της Τετάρτης ήταν γνωστό ότι η συνέλευση των φοιτητών είχε αποφασίσει την λήξη της κατάληψης και την συνέχιση του αγώνα με άλλα μέσα και δράσεις.

Πριν ακόμα ξημερώσει αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το πανεπιστήμιο, και έβγαλαν με την βία τους φοιτητές από το ΑΠΘ προχωρώντας σε μαζικές προσαγωγές.

Παράλληλα, αρκετοί φοιτητές  κατάφεραν να φύγουν καταφεύγοντας σε κτήρια γειτονικών σχολών.

Όπως μεταδίδει το efsyn.gr, επικαλούμενο μαρτυρίες διαφυγόντων φοιτητών και φοιτητριών, οι πρώτοι που μπήκαν στην πρυτανεία με χρήση φακών (!) ήταν άνδρες της ασφάλειας. Όλος ο χώρος ήταν περικυκλωμένος από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο κτήριο βρίσκονταν περίπου 120 άτομα από τα οποία «επελέγησαν» οι προσαχθέντες, ενώ επετράπη στους υπόλοιπους να αποχωρήσουν. Ωστόσο, επειδή δεν έφευγαν έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθούν.

Η επέμβαση

Στις 06:00 το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν έχουν περιμετρικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκονται και στο εσωτερικό του με σκοπό την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας.

Οι δρόμοι πέριξ του ΑΠΘ  αποκλείστηκαν,  ενώ η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελέα.

Σταδιακά όσοι βρίσκονταν εντός της κατάληψης προσάγονται και μεταφέρθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, μπήκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας του ιδρύματος και ανακοίνωσαν στους καταληψίες ότι ο χώρος θα εκκενωθεί. Εκείνοι δεν προέβαλαν αντίσταση.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν δυο δακτύλιοι ασφαλείας περιμετρικά του χώρου που εξελισσόταν η επιχείρηση από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας. Στη συνέχεια αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας σάρωσαν όλους τους ορόφους της Πρυτανείας για να εντοπίσουν κρυμμένα άτομα. Δεν βρέθηκε κανείς

Λίγο μετά τις 6:30 ξεκίνησε η μεταγωγή των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

 Κάποια στιγμή οι προσαχθέντες προέβαλαν αντίσταση κατά την απομάκρυνσή τους και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 33 προσαγωγές. Συγκεκριμένα, οι 27 προσαχθέντες είναι άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες.

Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο δημοσιογράφων στο εσωτερικό του ΑΠΘ. Περιόρισαν συγκεκριμένο χώρο για αυτούς μπροστά από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

Να σημειωθεί πως το κτίριο βρισκόταν υπό κατάληψη για 17η ημέρα, ενώ σήμερα ήταν προγραμματισμένη πορεία φοιτητών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-3-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις