Logo

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναφορές για παρενέργειες, οι συστάσεις του ΕΜΑ



 
 

Αναφορές που συνδέουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca  με παρενέργειες, όπως η εμφάνιση θρόμβων, αποτελούν τις τελευταίες ημέρες θέμα συζήτησης στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Μάλιστα, ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει προλητπικά στην αναστολή χρήσης του εν λόγω εμβολίου, ενώ άλλες συνεχίζουν τον εμβολιασμό με αυτό το σκεύασμα. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι προκάλεσε άυτούς τους θρόμβους. 

Οι αναφορές για τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα δεδομένα εξετάζονται συνεχώς, τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, μιλώντας στο Reuters. Περαιτέρω δράσεις θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα με τις ευρωπαϊκές και εθνικές ρυθμιστικές αρχές εμβολίων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ολλανδία: 10 περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Χαρακτηριστικά το κέντρο Lareb ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εν λόγω εμβόλιο περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

 Δανία: «Ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα

Στη Δανία έγινε γνωστό ότι η 60χρονη που πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca εμφάνισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα, ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή το βράδυ η Υπηρεσία Φαρμάκων της χώρας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Η Δανία την προηγούμενη εβδομάδα ανέστειλε προσωρινά  για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.

Από την πλευρά της, η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

Μετά τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca ενάντια στον κορονοϊό, που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του σε διάφορες χώρες, ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ και διευθυντής του Oxford Vaccine Group - ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca - δήλωσε σήμερα στο BBC πως υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα»,

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-3-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις