Logo

Γερμανοί λοιμωξιολόγοι: Aφερέγγυα τα rapid test - Μην ποντάρετε σ' αυτά για να χτυπήσουμε τον κορονοϊό



 
 

Γερμανοί ερευνητές στήνουν στον... τοίχο τους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων για την εμμονή τους στα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου, τα γνωστά rapid test που χρησιμοποιούνται μαζικά σε σχολεία, εταιρείες και μπροστά από καταστήματα.

Κι αυτό γιατί από τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους φαίνεται πως τα rapid test  δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό. 

Πρώτος ο Τόρστεν Λερ ερευνητής μοντέλων διάδοσης του κορονοϊού στο Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ δηλώνει  στο Spiegel:

«Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ σίγουρα δεν θα μας οδηγήσουν εκτός πανδημίας. Επομένως, δεν πρέπει να νοούνται ως το κλειδί για περισσότερη ελευθερία». 

Στο ίδιο πνεύμα και ο λοιμωξιολόγος Όλιβερ Κέπλερ του Πανεπιστημίου του Μονάχου, ο οποίος  δεν πιστεύει ότι με τα μαζικά τεστ αντιγόνου μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η πανδημία του κορονοϊού. «Μια τέτοια άποψη είναι παράλογη και σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται σε στοιχεία. Αυτά τα τεστ υπερπροβάλλονται με περισσή ρητορική ελπίδας, υπάρχει όμως ένα βαθύ χάσμα μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας», δηλώνει και αυτός με τη σειρά του στο Spiegel.

Μελέτη της της ανεξάρτητης Cochrane Collaboration καταδεικνύει ότι τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ αντιγόνων ανιχνεύουν κατά μέσο όρο μόλις το 58% των μολυσμένων ασυμπτωματικών ατόμων. Μάλιστα, στα παιδιά, τα μειονεκτήματα των τεστ είναι ακόμη πιο εμφανή.

«Δεν ήθελε κανείς να μας ακούσει» 

Ο Μίχαελ Βάγκνερ, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Βιέννης μιλώντας πριν από δύο εβδομάδες στο Spiegel επισήμανε ότι η εκτίμηση που προέκυψε από τον τρίτο γύρο έρευνας, η οποία διεξήχθη σε σχολεία της Αυστρίας είναι ότι περίπου τα τρία τέταρτα των μολυσμένων μαθητών ηλικίας έως 14 ετών δεν εντοπίσθηκαν από τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ που γίνονταν δύο φορές την εβδομάδα στη χώρα. Όπως εκτιμά  «περίπου το 40% από αυτά τα παιδιά έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό».

Ο Όλιβερ Κέπλερ υπογράμμισε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Η επιστήμη πληροφόρησε τους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων σχετικά με τα προβληματικά στοιχεία, αλλά όπως φαίνεται από κάποιο σημείο και μετά δεν ήθελε κανείς μας ακούσει».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-5-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις