Logo

Δικηγόροι: Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων



 
 

Την έγκαιρη και επίσημη ενημέρωσή τους από το υπουργείο Δικαιοσύνης  για το πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων ζητούν οι δικηγόροι. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις, στοχευμένου χαρακτήρα και κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, οι δικηγόροι ζητούν την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων με ασφάλεια από τις 10 Μαΐου. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην οποία αναφέρονται τα εξής 

«Η άμεση και πλήρης λειτουργία της Δικαιοσύνης με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας αποτελεί πάγια θέση του δικηγορικού σώματος , καθώς η Δικαιοσύνη αποτελεί βασική λειτουργία της Πολιτείας και πυλώνα του κράτους δικαίου. Δεν νοείται αναστολή της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, πολλώ δε μάλλον, όταν κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν. Η λειτουργία των Δικαστηρίων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως παρακολούθημα της εστίασης, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού. Η έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση για το πλαίσιο λειτουργίας των Δικαστηρίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη ώστε να δίδεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας σε όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης και να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος αιφνιδιασμού και απώλειας δικαιωμάτων. Στα πλαίσια αυτά, η Ολομέλεια απαιτεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άμεση και επίσημη ενημέρωση των συναδέλφων. Αλλως, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη 5.5.2021 για να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να αποφασίσουν συγκεκριμένες δράσεις, στοχευμένου χαρακτήρα και κινητοποιήσεις.».

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με την ίδια ανακοίνωση προβαίνει σε ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των δικηγόρων, επισημαίνοντας:

«Η ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίων επιβάλει τον εμβολιασμό όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης (δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων) και την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών και άλλων μέτρων (rapid tests, self-test, μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά υγρά , παρουσία αστυνομικής δύναμης κ.λπ). Με δεδομένο ότι πλέον είναι δυνατός ο προγραμματισμός του εμβολιασμού όλων σχεδόν των ηλικιακών ομάδων, η Ολομέλεια προβαίνει σε ισχυρή σύσταση προς όλους τους συναδέλφους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.».

Η σύσκεψη

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι της ανακοίνωσης προηγήθηκε η πραγματοποίηση - στις 26 Απριλίου - διευρυμένης σύσκεψης στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα της επανέναρξης των δικαστηρίων

Στην επίμαχη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και συγκεκριμένα, οι Δημήτρης Βερβεσός (πρόεδρος της Ολομέλειας και του ΔΣΑ), Στάθης Κουτσοχήνας (πρόεδρος του ΔΣΘ) και Γεώργιος Σταματογιάννης (πρόεδρος του ΔΣΠ).

Στο πλαίσιο αυτής της σύσκεψης το δικηγορικό σώμα διατύπωσε τα κάτωθι, μεταξύ άλλων μείζονα ζητήματα 

1. Την άμεση, πλήρη επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας, καθώς η Δικαιοσύνη είναι αυτοτελής λειτουργία της Πολιτείας και πυλώνας του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί συνεπώς να αντιμετωπίζεται ως παρακολούθημα του επισιτισμού, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού, και σε κάθε περίπτωση, όταν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν, δεν νοείται η λειτουργία της Δικαιοσύνης να παραμένει σε αναστολή.

2. Να καταστεί έγκαιρα -επισήμως και όχι από διαρροές- γνωστό το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας για όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης, και ιδίως για τους πληρεξουσίους δικηγόρους.

3. Να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, τα οποία υπολειτουργούν, και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των δικηγόρων.

4. Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των γραμματειών των δικαστηρίων για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων, εν ανάγκη με την υιοθέτηση κυλιόμενου ωραρίου.

5. Να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης (δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων) και να συνεχιστεί η λήψη των αναγκαίων μέτρων (rapid tests, self-test, αστυνομική δύναμη, κ.λπ).

Η απάντηση του υπουργού

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αφού άκουσε τις θέσεις του δικηγορικού σώματος, καθώς και τις επιμέρους επισημάνσεις και παρεμβάσεις των διοικήσεων των δικαστηρίων σχετικά με την λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων την επανεκκίνηση περισσότερων διαδικασιών.

Ο Υπουργός δήλωσε επίσης ότι, μετά την λήψη της απόφασης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, θα ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, είτε με την έκδοση ΚΥΑ είτε με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου (εφόσον δεν είναι εφικτή η άμεση έκδοση ΚΥΑ).

Για το ζήτημα της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά την πραγματοποίηση ειδικής σύσκεψης που θα γίνει για το θέμα αυτό στο Υπουργείο τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των παραγόντων της δικαιοσύνης παρέλκει λόγω της διεύρυνσης των προς εμβολιασμό ηλικιακών κατηγοριών.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-4-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις