Logo

Κορονοϊός: Ανησυχία από τους ειδικούς για την «αθηναϊκή» μετάλλαξη



 
 

Στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της λεγόμενης «αθηναϊκής» μετάλλαξης, προτείνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής εξέφρασε τον προβληματισμό του γενικότερα για τη διασπορά των μεταλλάξεων.  

Η δήλωσή του κ. Σαρηγιάννη, έρχεται να ενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής των ειδικών που μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κινδύνους της μετάλλαξης Β 1.1.318, όπως ειναι η κωδική ονομασία της «αθηναικής» παραλλαγής.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες, "αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών".

Για το θέμα τοποθετήθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «σχετικά με την αθηναϊκή μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη».

 Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. "Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή" διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.

"Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση" είχε πει.

Μάλιστα αναφερόμενος στα ποσοστά που εμφανίζει η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε διάφορα σημεία: "Δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων" είχε πει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-5-2021 από directNEWS.gr πηγή: Ναυτεμπορική


Τελευταίες Ειδήσεις