Logo

Χριστόφορος Σεβαστίδης: Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας δεν συνδέεται με τη μείωση της εγκληματικότητας



 
 

Ο προέδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, άσκησε σκληρή κριτική σε όσους τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας στη χώρα μας ως μέσο για την πάταξη της εγκληματικότητας, κατά την παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕνΔΕ με θέμα:«Ζητήματα από την πρακτική εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα».

Χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστίδης είπε: «Μετά το πρόσφατο φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά βρήκαν και πάλι την ευκαιρία ορισμένοι να πλειοδοτήσουν σε αυστηρότητα, αν και καλά γνωρίζουν ότι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας δεν συνδέεται επιστημονικά με τη μείωση της εγκληματικότητας ούτε αυτή εξαλείφεται αν δεν ξεριζωθούν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που την γεννούν»

Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε, επίσης, στη χειρότερη μορφή της πολιτικής και στη σχέση της με τη νομική επιστήμη, λέγοντας:«Στην Ελλάδα είναι συχνό το φαινόμενο να επιβάλει η χειρότερη μορφή πολιτικής, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός τα πορίσματα της επιστήμης, να την ποδηγετεί οριοθετώντας εξαρχής τα πλαίσια στα οποία της επιβάλλει να κινείται και να αξιοποιεί τα συμπεράσματά της μόνο όταν αυτά συμπίπτουν με τους προκαθορισμένους πολιτικούς στόχους.

Η νομική επιστήμη έχει πέσει συχνά θύμα άσκησης αυτής της μορφής πολιτικής. Σε αυτήν την πολιτική οφείλεται η νομοθετική «κουρελού» των εκατοντάδων τροποποιήσεων, αλλαγών, συμπληρώσεων των ποινικών κωδίκων που δεν συμβαδίζουν με την ορθολογική προσαρμογή στις κοινωνικές μεταβολές. Εκεί εύκολα μπορεί να αποδοθεί η ανασφάλεια δικαίου και η έλλειψη σοβαρής και σταθερής αντεγκληματικής πολιτικής.Η νομική επιστήμη στη χώρα μας ετεροκαθορίζεται από τις ανορθολογικές κραυγές των μέσων ενημέρωσης και των αγανακτισμένων πολιτών που διψούν για εκδίκηση και απαιτούν διαρκώς αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Στην Ελλάδα καλός πολιτικός θεωρείται αυτός που ζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής, τον πραγματικό ισόβιο εγκλεισμό των κρατουμένων, και έντιμος δικαστής είναι αυτός που θα επιβάλει τέτοιες ποινές.Ο ανορθολογισμός και η κοινωνική πίεση που ασκείται πάντα προς αυτή την κατεύθυνση υπονομεύουν την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημόνων με στόχο την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας».

Στη συνέχεια επικαλούμενος δύο αποφάσεις του  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπογράμμισε ότι  με βάση την ΕΣΔΑ πρέπει να υπάρχει μια προοπτική απελευθέρωσης για τον κρατούμενο και μια προοπτική επανεξέτασης της ποινής του. «Αυτές οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ είναι ασφαλώς ψιλά γράμματα για τους Έλληνες θιασώτες των ισοβίων και της στέρησης του δικαιώματος του κρατουμένου για υφ' όρων απόλυση.Όσοι πιέζουν για αυστηροποίηση της νομοθεσίας μέχρι αυτό το σημείο, πρέπει να μας εξηγήσουν πώς αντιλαμβάνονται τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη κι αν αποτελεί ένδειξη πολιτισμού η καταδίκη ενός κράτους από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραβίαση βασικών άρθρων της ΕΣΔΑ», σημείωσε. 

Επίσης, παρουσίασε στοιχεία για την εγκληματικότητα Ελλήνων στο εξωτερικό για να καταδείξει ότι δεν είναι οι αλλοδαποί αυτοί που συνδέονται περισσότεροι με το έγκλημα επειδή, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, έχουν διαφορετικές αξίες. 

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο  Σικάγο στις αρχές του 20ου αιώνα και στη Νέα Υόρκη το 1929, μετά το οικονομικό Κραχ, όπου όπως σημείωσε οι Έλληνες τότε σε αυτές τις περιοχές με βάση τα επίσημα στατιστικά ήταν οι πιο σκληροί κακοποιοιί. «Οι Έλληνες έχουν υπεδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες απ' τους Ιταλούς που είναι δεύτεροι. Όμοια και στους βιασμούς, τις κλοπές, τα ναρκωτικά και τις ληστείες. Ο πίνακας με τα στοιχεία που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 21 Μαρτίου του 1998 είναι εξόχως αποκαλυπτικός. Τα ίδια ψευδοεπιχειρήματα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Ελλάδα για να δώσουν στο έγκλημα φυλετική διάσταση, χρησιμοποιούσε ο Τύπος της Αμερικής για τους παππούδες μας».

Ο κ. Σεβαστίδης τόνισε ότι «είναι καιρός να δείξουμε υπευθυνότητα και να αντιληφθούμε ότι η εγκληματικότητα έχει τις κύριες αιτίες της στην αδυναμία πολιτικής επίλυσης κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων και δεν αντιμετωπίζεται με την εύκολη θυματοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων ούτε με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών αντιλήψεων. Όπου επιχειρήθηκε αυτή η συνταγή απέτυχε στον σκοπό της, εξέθρεψε όμως την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την κοινωνική περιθωριοποίηση και έβαλε γερά τις βάσεις ανόδου φασιστικών κομμάτων στην εξουσία».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-5-2021 από directNEWS.gr  


Τελευταίες Ειδήσεις