Logo

Γιάννης Δημητράκης: Η αποκατάσταση της υγείας του χρειάζεται χρόνο και ειδική φροντίδα



 
 

Οι πληροφορίες για την επίθεση στον αντιεξουσιαστή Γιάννη Δημητράκη μέσα στις φυλακές Δομοκού στην περίπτωση που αποδειχθούν βάσιμες φαίνεται πως εκθέτουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής που δεν εξέδωσαν ούτε ανακοίνωση για την υπόθεση. .

Ο Γιάννης Δημητράκης, σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε άγρια και απρόκλητη επίθεση από συγκρατούμενούς του μέσα στο Κατάστημα Κράτησης, και μετήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη  κρανιοεγκεφαλική κάκωση 

Σύμφωνα με τους γιατρούς ο κρατούμενος αντιεξουσιαστής έχει πλέον διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του. Ωστόσο, η πλήρης αποκατάσταση της υγείας του χρειάζεται χρόνο και ιδιαίτερη φροντίδα σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.  

Για τις πληροφορίες γύρω από την επίθεση και την κατάσταση της υγείας του Γιάννη Δημητράκη  το efsyn.gr, επικαλούμενο και τη μαρτυρία της μητέρας του, αναφέρει σε ρεπορτάζ του για εξής:

Στις 24 Μαΐου ο κρατούμενος Γιάννης Δημητράκης έπεσε θύμα απρόκλητης δολοφονικής επίθεσης από συγκρατούμενούς του στις φυλακές Δομοκού και παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου συνεχίζει να νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλική κάκωση από τα σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι.

Μέχρι σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν έχουν εκδώσει καμία ανακοίνωση για το περιστατικό, ενώ η οικογένεια του κρατούμενου ενημερώθηκε καθυστερημένα για τον σοβαρό τραυματισμό του - και μάλιστα όχι από το κατάστημα κράτησης που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων.

Οπως φαίνεται, η καθημερινότητα του υπουργείου «Προστασίας» δεν διαταράχθηκε στο ελάχιστο, παρά την ομολογουμένως λανθασμένη απόφαση να μεταφερθεί στον Δομοκό ένας κρατούμενος μόνο για την ιδεολογία του, χωρίς να έχει προκαλέσει ποτέ με τη συμπεριφορά του και ενώ είναι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου (έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 11,5 ετών για ληστεία σε χρηματαποστολή στο ΑΧΕΠΑ το 2019).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τις οποίες ελπίζουμε να διαψεύσει το υπουργείο, ο Γ. Δημητράκης δέχτηκε άγρια επίθεση από τέσσερις βαρυποινίτες επειδή θέλησε να προστατέψει συγκρατούμενό του από επίθεση βαρυποινιτών ύστερα από φιλονικία τους στο ποδόσφαιρο. Ενας από τους τέσσερις φέρεται να έχει παραδεχτεί την εμπλοκή του. Οχι μόνο δεν έχει γίνει γνωστό αν, όπως ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, διατάχτηκε η μεταγωγή του σε άλλη φυλακή, αλλά λέγεται ότι ούτε καν οδηγήθηκε στο πειθαρχείο και παραμένει στον θάλαμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο νέας, επικίνδυνης συμπλοκής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ταξικής Αντεπίθεσης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), «αιτία της επίθεσης είναι η αταλάντευτη υπεράσπιση της ηθικής, αξιακής και πολιτικής του υπόστασης ως αναρχικού, ως εξεγερμένου, ως κοινωνικού αγωνιστή. Η άρνησή του να σκύψει το κεφάλι σ' αυτούς που θέλουν να εξευτελίζουν και να χτυπούν αδύναμους συγκρατούμενούς του για να επιβεβαιώσουν το γόητρό τους στον αρρωστημένο "δικαιικό" τους κώδικα».

Αναζητήσαμε τη μητέρα του κρατούμενου, Ελένη Δημητράκη, και τη βρήκαμε χθες στο νοσοκομείο, αφού πλέον της παραχωρήθηκε η δυνατότητα να είναι αρκετές ώρες δίπλα στον γιο της για να μπορεί να τον φροντίζει. Στη σύντομη συνομιλία μας η κυρία Δημητράκη μάς μεταφέρει την αγωνία της για την αποκατάσταση της υγείας του παιδιού της που απαιτεί χρόνο και ειδική φροντίδα προκειμένου να μπορέσει να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του, το οποίο άφησε σε μια περίοδο που προετοιμαζόταν εντατικά για τις εξετάσεις της σχολής του. Θα αναλάβει, έστω και εκ των υστέρων, τις ευθύνες της η πολιτεία που έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τη ζωή και την ασφάλεια των κρατουμένων;

• Σε τι κατάσταση είναι ο γιος σας; Μιλήσατε μαζί του;

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε αφασία. Οι γιατροί μάς είπαν ότι έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση και υπαραχνοειδή αιμορραγία, έχει πολλά αιματώματα στο κεφάλι. Είναι αδύναμος, αλλά έχει διαφύγει τον κίνδυνο και μπορεί σιγά σιγά να σηκώνεται και να σιτίζεται με τη δική μου βοήθεια. Ομως δεν μας έχει μιλήσει επειδή έχει πληγεί η ευρυθμία του εγκεφάλου του, δηλαδή η επικοινωνία στα διάφορα κέντρα: μνήμης, εκφοράς λόγου, αντίληψης, επεξεργασίας πληροφοριών. Αυτά τα δίκτυα είναι τραυματισμένα και για να αποκατασταθούν θα πρέπει να μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.

• Πότε πληροφορηθήκατε τι συνέβη;

Καθυστερημένα και όχι από το κατάστημα κράτησης. Είχε ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο και εμείς αγνοούσαμε ότι δίνει μάχη για τη ζωή του. Την επόμενη μέρα το μάθαμε και πήγαμε εσπευσμένα στη Λαμία με τις αδερφές του. Δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον. Πρέπει να σας πω ότι το γεγονός αυτό με προβληματίζει πολύ, αν και αυτή τη στιγμή αγωνιώ για την αποκατάσταση της υγείας του.

• Τι σας λένε οι γιατροί για τη συνέχεια;

Μας λένε ότι θα ανακάμψει, αλλά χρειάζεται χρόνος και ειδική φροντίδα. Θα πρέπει να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας επειδή εκεί υποστηρίζεται τμήμα λογοθεραπείας και θα μπορεί να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται. Εύχομαι το κατάστημα κράτησης να συμβάλει ως προς αυτό, εφόσον επέτρεψε να γίνει το κακό.

• Τι μάθατε για τον τραυματισμό του;

Οτι δέχτηκε επίθεση από τέσσερα άτομα. Οι υπεύθυνοι ξέρουν τι έχει συμβεί, εμείς ό,τι μαθαίνουμε... Νιώθω αγανάκτηση, θυμό, πίκρα και ένα μεγάλο «λυπάμαι» γι' αυτούς που το έκαναν αλλά και για τους υπεύθυνους που ορίζουν να συμβιώνουν άνθρωποι που σέβονται την ανθρώπινη ζωή, έχουν αξιοπρέπεια και σέβονται τα δικαιώματα των άλλων με κάποιους άλλους που δεν έχουν ανάλογο σεβασμό. Είναι πολύ μεγάλο άδικο.

• Αδικο και όσον αφορά τη συνέχιση των σπουδών του.

Στην περασμένη εξεταστική του ΕΜΠ πέρασε μαθήματα με πολύ καλούς βαθμούς. Για τον Ιούνιο είχε δηλώσει περισσότερα μαθήματα και διάβαζε εντατικά. Είχε μπει σε μια ροή, είχε στοχοπροσανατολιστεί. Αυτό τον είχε αναζωογονήσει, τον είχε ενδυναμώσει. Αυτό κόπηκε δραματικά.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-6-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις