Logo

Δικηγόροι: Ζητούν με νόμο κανονισμό λειτουργίας και κυρώσεις στα funds για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών [έγγραφο]



 
 

Οι δικηγόροι ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα θεσπίζονται κανόνες λειτουργίας στη χώρα μας  των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (funds), με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και θα προβλέπονται κυρώσεις για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές τους. 

Την ίδια στιγμή το Δικηγορικό Σώμα προχωρά στην  υλοποίηση της απόφασης για αποχή του από διαδικασίες πλειστηριασμών α' κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών και ταυτόχρονα βάζει τέλος σε πρακτικές συγκεκριμένης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων  που έχουν καταγγελθεί με αναφορα πληρεξούσιων δικηγόρων οφειλετών.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε βάρος οφειλετών αλλά και δικηγόρων, θα αποστείλει άμεσα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Με την επιστολή αυτή η Συντονιστική Επιτροπή  θα ζητήσει την άμεση νομοθετική θεσμοθέτηση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και την πρόβλεψη αποτελεσματικών κυρώσεων σε περίπτωση παράβασής του.  

Υλοποίηση της απόφασης για αποχή από πλειστηριασμούς - Η "σκυτάλη" στους Δικηγορικούς Συλλόγους 

Η Συντονιστική Επιτροπή, επίσης, σε εκτέλεση της από 9.6.2021 απόφασης της Ολομέλειας για αποχή των δικηγόρων από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, διαμόρφωσε συγκεκριμένο πλαίσιο αποχής. 

Το πλαίσιο αυτό θα σταλεί στους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εισηγηθούν σχετικά, εντός της εβδομάδας, στα οικεία Διοικητικά Συμβούλια προς λήψη αποφάσεων. 

Τέλος στην επικοινωνία των funds με τους δανειολήπτες 

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά την από 3.6.2021 απόφασή της, συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων doValue.

Κατά τη συνάντηση  εξετέθησαν όλα τα ζητήματα που επώνυμα είχαν θέσει συνάδελφοι από όλη την Επικράτεια σε σχετική αναφορά τους.

Η εταιρεία δεσμεύθηκε εγγράφως, με τη συνημμένη επιστολή της, ότι:

α) Θα δέχεται όλες τις νόμιμα θεωρημένες εξουσιοδοτήσεις των πληρεξουσίων δικηγόρων, έστω κι αν αυτές δεν ταυτίζονται με το από αυτήν εκπονηθέν πρότυπο.

β) Η επικοινωνία της εταιρείας για προβλήματα ως προς τη νομιμοποίηση θα γίνεται μόνο με τους πληρεξούσιους δικηγόρους των οφειλετών και όχι με τους ίδιους τους δανειολήπτες.

γ) Θα δίνει προτεραιότητα στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση των δικηγόρων και στην, κατά το δυνατόν, ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

Κατόπιν αυτών, όπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή: α) Θα παρακολουθείται η εφαρμογή των παραπάνω δεσμεύσεων β) Καλούνται οι συνάδελφοι να ενημερώνουν τα θεσμικά όργανα του σώματος για τυχόν παρεκκλίσεις από τα ανωτέρω και γ) Ενόψει των αυτών, αναστέλλεται η από 3.6.2021 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, οποία επιφυλάσσεται να την επαναξιολογήσει ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος.

Τέλος η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της ότι το "γενικό θέμα της λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων θα τεθεί στον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγή παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον" .

Διαβάστε την επιστολή της doValue

 

 

Εναλλακτικά διαβάστε την επιστολή της doValue εδώ 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-6-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις