Logo

Τελικά μεταδίδεται ο κορωνοϊός από τις επιφάνειες στον άνθρωπο;



 
 

Από την πρώτη στιγμή που ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνιση του εκτός από την δεδομένη αερόβια μετάδοση του θεωρήθηκε αυξημένος ο κίνδυνος μετάδοσης του και από κάθε είδους επιφάνειες. Πραγματοποιήθηκαν μάλιστα πολλές μελέτες στις οποίες καταγραφόταν η σχέση του κορωνοϊού με τις επιφάνειες που ο άνθρωπος έρχεται πιο συχνά σε επαφή στην καθημερινότητα του όπως τραπέζια, αντικείμενα στα μέσα μαζική μεταφοράς (καθίσματα, χερούλια κλπ), υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, πόμολα, ανελκυστήρες, κρεβάτια κ.α. Διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός παραμένει ζωντανός και ενεργός σε πολλές επιφάνειες και μάλιστα για αρκετές μέρες. Για αυτό και η προσοχή στο τι ακουμπάμε και οι απολυμάνσεις έχουν γίνει μέρος της ζωής μας.

Ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο αποφάσισε να διερευνήσει το επίπεδο της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού από τις επιφάνειες στον άνθρωπο. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Microbiome» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα της έρευνας τους δείχνουν ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού στον άνθρωπο από κάποια επιφάνεια είναι πολύ μικρή και ο πραγματικός κίνδυνος παραμένει η μετάδοση από τον αέρα.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από επιφάνειες σε δωμάτια νοσοκομείων στα οποία νοσηλεύονταν ασθενείς με COVID. Ελήφθησαν δείγματα από το κρεβάτι, το πάτωμα και τα αντικείμενα που ακουμπούσαν τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Οι ερευνητές αρχικά πήραν δείγματα από όλες τις επιφάνειες που θα έρχονταν σε επαφή οι ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό στο δωμάτιο όταν αυτό ήταν καθαρό πριν την έλευση ενός ασθενούς. Στην συνέχεια πήραν δείγματα του δωματίου όσο νοσηλευόταν σε αυτό ο ασθενής αλλά και αμέσως μετά την αποχώρηση του από αυτό. Διαπίστωσαν την παρουσία του κορωνοϊού μόλις στο 13% των δειγμάτων.

Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι κανένα μέλος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έμπαινε στο δωμάτιο και άγγιζε συχνά τις επικίνδυνες επιφάνειες δεν νόσησε. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού στον άνθρωπο από επιφάνειες είναι σπάνια και ότι αν κάποιος ακολουθεί τους κανόνες προσωπικής προστασίας πολύ δύσκολα θα μολυνθεί από την επαφή του με κάποια επιφάνεια.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την σχέση του κορωνοϊού με τα βακτήρια που μοιράζεται τον χώρο στις διάφορες επιφάνειες από όπου προέκυψαν επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία. Εντόπισαν ένα βακτήριο η παρουσία του οποίου έχει εντοπισθεί σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και μάλιστα νοσούν βαριά.

«Αν και μοιάζει να ζούμε με τον κορωνοϊό πλέον εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την σχέση του με άλλα μικρόβια και υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για το πώς ο κορωνοϊός αλληλεπιδρά με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται τόσο καλύτερα θα κατανοήσουμε πώς μεταδίδεται και πώς να εμποδίσουμε αυτή την μετάδοση» αναφέρει η Σάρα Άλαρντ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-6-2021 από directNEWS.gr πηγή: Ναυτεμπορική


Τελευταίες Ειδήσεις