Logo

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: Αλλαγές στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και έρευνα εξπρές 15 ημερών - Όλο το νομοσχέδιο [έγγραφο]



 
 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνονται στο Ελληνικό Δίκαιο νέες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) .

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο τροποποιεί το ν. 4557/2018 μέσω της ενσωμάτωσης της της Οδηγίας (ΕΕ)2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018.

Χαρακτηριστική των αλλαγών που επέρχονται είναι η πρόβλεψη του άρθρου 11 του σχεδίου νόμου, που περιλαμβάνει αναφορά για τις επείγουσες περιπτώσεις, όταν υπάρχει υπόνοια ότι περιουσία ή συναλλαγή σχετίζεται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στην εν λόγω διάταξη, με την οποία δίδεται προθεσμία 15 ημέρων για έρευνα εξπρές, αναφέρονται τα εξής::

«..Ο Πρόεδρος διατάσσει την προσωρινή δέσμευση της περιουσίας ή την αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμένης συναλλαγής, για να διερευνηθεί η βασιμότητα της υπόνοιας το συντομότερο δυνατόν και πάντως μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών. Εφόσον η έρευνα ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή της προθεσμίας χωρίς επιβεβαίωση της υπόνοιας, ο Πρόεδρος αίρει την προσωρινή δέσμευση ή την αναστολή. Μετά από την παρέλευση της προθεσμίας η προσωρινή δέσμευση ή αναστολή αίρεται αυτοδικαίως».

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο

 

 

Εναλλακτικά διαβάστε το νομοσχέδιο εδώ

ΑΝΑΡΤΓΗΘΗΚΕ 1-7-2021 από directNEWS.gr

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 01/07/21 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις