Logo

Εκατόμβη νεκρών από τις φονικές πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο [βίντεο+φωτο]



 
 

Υπόλογες στους πολίτες είναι οι γερμανικές αρχές που επέδειξαν πρωτοφανή ασυνεννοησία και χρεώνονται την καταστροφική αποτυχία στη διαχείριση κρίσεων μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τα δυτικότερα τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τουλάχιστον 103 είναι οι νεκροί στην Γερμανία, ενώ στην περιοχή Τρό (Trooz) στη Βαλλονία (Βέλγιο) ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 14.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι αν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίας - Παλατινάτου έχει παραλύσει, γεγονός το οποίο έχει ως συνέπεια πολλοί που θεωρούνται αγνοούμενοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τους πληγέντες για τη βούληση της πολιτείας να τους στηρίξει την επόμενη μέρα της καταστροφής.

«Μπορώ να πω στους ανθρώπους: Δεν θα σας αφήσουμε μόνους σε αυτές τις δύσκολες, τρομερές στιγμές. Θα βοηθήσουμε και στην ανοικοδόμηση» τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ρηνανίας - Παλατινάτου όσο και με τον υπ.Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατά την απουσία της στο εξωτερικό εκτελεί χρέη αρχηγού της κυβέρνησης.

Τα επίπεδα ρεκόρ της βροχής έφεραν υπερχειλίσεις ποταμών, διέλυσαν σπίτια και πλημμύρισαν δρόμους και κτίρια στην κεντρική Ευρώπη με τη Γερμανία να θρηνεί δεκάδες θύματα από τη φονική κακοκαιρία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πολλά χωριά έχουν εκκενωθεί, όπως και ένα μέρος της πόλης Τρίερ, στα σύνορα με το Λουξεμβούργο. ολόκληρα σπίτια κατέρρευσαν. 

Τουλάχιστον 165.000 άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το βράδυ της Πέμπτης. Δεν έλλειψαν όμως και άλλα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στο Λεβερκούζεν σημειώθηκε βραχυκύκλωμα σε μεγάλο νοσοκομείο της πόλης και 470 ασθενείς μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε ασφαλές καταφύγιο. Προβλήματα καταγράφονται και στις συγκοινωνίες. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Γερμανίας με τις Βρυξέλλες έχει διακοπεί. Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στις μετακινήσεις τους.  

Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις για την επερχόμενη κακοκαιρία, από το ευρωπαϊκό σύστημα πρόβλεψης ακραίων καιρικών φαινομένων, οι γερμανικές αρχές επέδειξαν πρωτοφανή ασυνεννοησία.

Όπως γράφει το Politico, μια προειδοποίηση για «ακραία» πλημμύρα εκδόθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας από το Ευρωπαϊκό Σύστημα για τις Πλημμύρες (EFAS). Η υδρολόγος Hannah Cloke, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών και ο αριθμός των αγνοουμένων είναι μια «μνημειώδης αποτυχία του συστήματος» φανερώνοντας το μέγεθος της ολιγωρίας που παρατηρήθηκε.

«Θα περίμενα να προχωρήσουν οι εκκενώσεις και όχι να μαθαίνω για τόσους πολλούς νεκρούς από πλημμύρες εν έτη 2021. Αυτό είναι πολύ, πολύ, σοβαρό», είπε.

Η ομοσπονδιακή μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας (DWD) είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τις τοπικές αρχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Uwe Kirsche. «Ως ομοσπονδιακή αρχή, η DWD δεν είναι υπεύθυνη για τις εκκενώσεις ή άλλα μέτρα... αυτό είναι καθήκον των τοπικών αρχών», ανέφερε.

Ορισμένες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της βελγικής πόλης της Λιέγης και αρκετών πόλεων στο Λουξεμβούργο, διέταξαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όμως κάτι αντίστοιχο δεν έγινε και στη Γερμανία. Ο Άρμιν Λάσσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και διάδοχος της Μέρκελ για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ακύρωσε ένα ταξίδι στη Βαυαρία και επέστρεψε στην πατρίδα του θορυβημένος από την παταγώδη αποτυχία της τοπικής κυβέρνησής του να διαχειριστεί την κατάσταση.

Επιβεβαίωσε πως οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί και συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών - καύσωνα και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις - με την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στη Βαλλονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως δήλωσε ο Ερβέ Ζαρμάν, κυβερνήτης της Λιέγης στο RTL, ενώ στους 13 ανέρχεται ο αριθμός των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία, το κύμα κακοκαιρίας φτάνει στη γειτονική χώρα, ενώ οκτώ περιφέρειες βρίσκονται σε συναγερμό με την κατάσταση να θεωρείται κρίσιμη μέχρι τη Δευτέρα.

Πλημμύρες και χαλάζι αναμένονται στα κεντρικά και νότια, σφοδρές βροχοπτώσεις προβλέπονται σε Ουμπρια, Τοσκάνη και στις ακτές της Αδριατικής.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-7-2021 από directNEWS.gr  πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις