Logo

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα: Έγινε αισθητός και στην Αττική - Ανήσυχος ο Άκης Τσελέντης



 
 

Σεισμική δόνηση  σημειώθηκε στις 8:05 το πρωί της Τρίτης  στη Θήβα, ενώ έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε  εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρα ενω το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 2 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Θήβας.

Τσελέντης: Οι κάτοικοι της Θήβας να ξεσκονίσουν τις οδηγίες της σεισμικής προφύλαξης

Ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε ανήσυχος για αυτό τον σεισμό. Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Ωρα Ελλάδος», είπε ότι  «σήμερα μας τη χάλασε λίγο αυτός ο σεισμός γιατί είχαμε πιστέψει ότι βαίναμε προς μία πλήρη εκτόνωση».

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, ο κ. Τσελέντης είπε: «Είχαμε πριν από λίγο, στις 08:05 έναν σεισμό 4,1 Ρίχτερ. Ήταν δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Θηβών. Έγινε πολύ αισθητός στη Θήβα και φυσικά και στην Αθήνα. Την περιοχή αυτή την έχουμε υπό στενή παρακολούθηση τις τελευταίες 8 ημέρες έχουμε βάλει επιπλέον όργανα γιατί και το 2020 μας είχε δώσει μια ακολουθία ανατολικότερα. Είναι ένα κομμάτι που το κοιτάμε. (…). Η περιοχή αυτή θέλει πολύ προσοχή διότι είναι κοντά σε ένα οικιστικό κέντρο, η οποία έχει άθλια δόμηση και γιατί στην περιοχή υπάρχουν και μεγάλα ρήγματα με πολύ βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω αλλά πρέπει οι κάτοικοι των Θηβών να ξεσκονίσουν λίγο τις γνωστές οδηγίες της σεισμικής προφύλαξης. Δεν εκτιμώ ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε κάποια ενεργοποίηση με λίγο μεγαλύτερο σεισμό, οπότε καλό είναι να είμαστε έτοιμοι με τους υπάρχοντες κανόνες σεισμικής προφύλαξης».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα ανησυχίας. Ο σεισμός συνδυάζεται με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα».

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως το φαινόμενο παρακολουθείται και πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε σημειωθεί ένας ακόμη σεισμός 4,2 Ρίχτερ ενώ έχουν ακολουθήσει περισσότερες από 270 πολύ μικρές επιφανειακές δονήσεις.

«Η δραστηριότητα όπως δείχνει το ιστόγραμμα έχει φθίνουσα πορεία στη παραγωγή σεισμών μέχρι στιγμής και την παρακολουθούμε ενόργανα με επιπλέον σταθμούς που έχουμε εγκαταστήσει στην περιοχή λόγω του βεβαρημένου σεισμικού ιστορικού της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-7-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις