Ο Δρ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, συνελήφθη στην Κύπρο ως διοργανωτής της διαμαρτυρίας των αντιεμβολιαστών που προηγήθηκε των επεισοδίων και της επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», την περασμένη Κυριακή.
Πρόκειται για γιατρό με μεταπτυχιακό τίτλο στην Επιδημιολογία και διδακτορικό στην Περιβαλλοντική και Επαγγελματική Υγεία από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ,
Όπως μεταδίδει το pontiki.gr, θα περίμενε κανείς ότι ένας άνθρωπος με τις γνώσεις του κ. Σωτηριάδη δεν θα είχε τέτοιες απόψεις, αλλά η παρουσία του στην διαμαρτυρία των αντιεμβολιαστών μόνο τυχαία δεν είναι.
Ο δρ Σωτηριάδης είναι ένας από τους επιστήμονες της Κύπρου που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, ενώ σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του έχει εκφράσει τη γνώμη ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από αυτόν της απλής γρίπης.
Ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης οδηγήθηκε στο αρμόδιο Δικαστήριο Λευκωσίας μαζί με τους άλλους έξι που συνέλαβαν οι αρχές της Κύπρου και εμπλέκονται στα επεισόδια της Κυριακής.
Οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει και η αστυνομία προσπαθεί να ταυτοποιήσει και άλλους που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση.
Τα επεισόδια
Τα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής μετά από συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Στο στόχαστρο των δραστών μπήκε και το κανάλι «Σίγμα», όπου τα έκαναν γυαλιά καρφιά λεγόμενοι αρνητές του κορονοϊού.
Οι αρνητές εκτός από τις καταστροφές μέσα στον τηλεοπτικό σταθμό, κατέστρεψαν και αυτοκίνητα ενώ από τα επεισόδια τραυματίστηκαν πάνω από 10 αστυνομικοί και ορισμένοι από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Μάλιστα, η επίθεση έγινε την ώρα που ο δημοσιογράφος Νέστορας Βασιλείου ήταν στον αέρα και ενημερώθηκε από το κοντρόλ ότι έχει πραγματοποιηθεί εισβολή.
Η αστυνομία ξεκίνησε να συλλέγει τα στοιχεία προκειμένου να φτάσει στη σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης.
Καταδίκασε την επίθεση ο κ. Σωτηριάδης
Μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης καταδίκασε τα επεισόδια, γράφοντας:«Εκφράζω ειλικρινή λύπη, απογοήτευση και αποτροπιασμό για τα επικίνδυνα έκτροπα που έγιναν από άγνωστους στο κανάλι Sigma. Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο κάθε πράξη βίας, καταστροφής περιουσίας και τρομοκράτησης από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όλους όσοι δέχτηκαν αυτή την επίθεση»
Ωστόσο, φαίνεται πως η διάψευση αυτή δεν ήταν ικανή να πείσει τις αρχές που θεωρούν ότι ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης είναι εμπλεκόμενος και μάλιστα με την ιδιότητα του υποκινητή.
Επεισοδιακή διαδικασία.
Για την επεισοδιακή διαδικασία που διεξήχθη ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας, που έθεσε υπό κράτηση τον Δρ. Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη και τους υπόλοιπους έξι που οδηγήθηκαν ενώπιόν του, το phlilenews.gr αναφέρει τα εξήςΑ
Μετά από επεισοδιακή διαδικασία που διήρκησε έξι ώρες, Δικαστήριο στη Λευκωσία έθεσε τελικά υπό οκταήμερη κράτηση εφτά πρόσωπα, σε σχέση με τη διαδήλωση έξω από το Προεδρικό αλλά και για τα επεισόδια στο συγκρότημα ΔΙΑΣ.
Δύο από τους συλληφθέντες αρνήθηκαν από την ώρα της σύλληψής τους προχθές, να υποβληθούν σε rapid test καθώς και ο δικηγόρος του ενός, με αποτέλεσμα Δικαστήριο, Πρωτοκολλητείο και Αστυνομία να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα. Ενώ ήταν προγραμματισμένη η προσαγωγή των εφτά υπόπτων στο Δικαστήριο να γίνει στις 11 το πρωί, μόλις στις 3.30 το απόγευμα έγινε εφικτή και ολοκληρώθηκε μετά τις 5μ.μ. Όταν η Αστυνομία πληροφόρησε το Δικαστήριο για τους δύο που δεν είχαν αρνητική εξέταση rapid test, άρχισαν επαφές με το Ανώτατο Δικαστήριο που εκδίδει και τους σχετικούς κανονισμούς για τον τρόπο λειτουργίας των Δικαστηρίων. Τελικά μετά από ώρες αποφασίστηκε όπως η διαδικασία της κράτησης των εφτά υπόπτων γίνει ερήμην των δύο όπως και χωρίς την παρουσία του ενός συνηγόρου που επίσης αρνείτο να υποβληθεί σε εξέταση για τον ιό.
Τελικά το Δικαστήριο αφού άκουσε τον ανακριτή της υπόθεσης, έκρινε ότι υπάρχει μαρτυρία ώστε οι εφτά ύποπτοι να τεθούν υπό κράτηση για οκτώ ημέρες. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις από αυτούς συνελήφθησαν ως υποκινητές, δηλαδή ότι καλούσαν τους διαδηλωτές να παραβιάζουν τα διατάγματα περί λοιμοκάθαρσης. Ένας εκ των υποκινητών πιάστηκε και για τα επεισόδια στο συγκρότημα ΔΙΑΣ.
Ως υποκινητής συνελήφθη και ο γνωστός επιδημιολόγος Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης ο οποίος βρισκόταν στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής έξω από το Προεδρικό. Ο γιατρός, ήταν ανάμεσα στους διοργανωτές της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε, στον απόηχο των μέτρων της Κυβέρνησης για αναχαίτιση της πανδημίας, ενώ εξέφρασε πολλές φορές τη διαφωνία του με τα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος του κορωνοϊού είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από αυτόν της γρίπης.
Στο μεταξύ, χθες η Αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει άλλα τέσσερα πρόσωπα και εναντίον των δύο εξέδωσε σχετικά εντάλματα σύλληψης, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες άλλων εφτά ατόμων που φέρονται να συμμετέχουν στα επεισόδια προς αναγνώριση από το κοινό. Παράλληλα στο ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζεται η αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού που έχει ενώπιον της η ανακριτική ομάδα, για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση και άλλων προσώπων που συμμετείχαν σε αυτά.
Η λειτουργός του Κλάδου Επικοινωνιών Ελένη Κωνσταντίνου κάλεσε χθες το κοινό να βοηθήσει το έργο της Αστυνομίας και εάν γνωρίζει οτιδήποτε με τα επεισόδια ή τα εικονιζόμενα πρόσωπα να επικοινωνήσει με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 επώνυμα ή ανώνυμα ή και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και οι οποίες πληροφορίες θα τύχουν σχετικής αξιολόγησης», πρόσθεσε. Αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της εκδήλωσης που προηγήθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι Αρχές είχαν προετοιμαστεί για τη συγκέντρωση κόσμου και είχαν εκδώσει διαταγές επιχειρήσεων. «Οι διαταγές επιχειρήσεων», είπε, «που εκδίδονται στη βάση πληροφοριών που έχουμε ενώπιόν μας, μιλούσαν για μια ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία θα συμμετείχαν 500-1.000 άτομα. Στη συνέχεια είδαμε ότι ο όγκος αυξανόταν και έφτασε στις πέντε με έξι χιλιάδες. Εκεί κλήθηκε προσωπικό για να ενισχυθεί η Αστυνομία και όταν η εκδήλωση άρχισε να μετατρέπεται σε οχλαγωγία, πήγε στο σημείο και το αντιδιαδηλωτικό όχημα "Αίαντας". Εκεί στη θέα του οχήματος, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να τρέπονται σε φυγή και να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις», είπε.
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου οι Αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τρία μέτωπα διαδηλωτών που αποχωρούσαν από το Προεδρικό Μέγαρο, με τη μεγαλύτερη μάζα των 1.500-2.000 ατόμων να κατευθύνονται προς τα φώτα διασταύρωσης Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη. «Άλλη μερίδα πολιτών, πρόσθεσε, κατευθύνονταν προς τη λεωφόρο Προδρόμου και το Μετόχι του Κύκκου. Εκείνη τη στιγμή όταν είδαμε τον όγκο των διαδηλωτών να αυξάνεται, αρχίσαμε και εμείς να κάνουμε αλλαγή των σχεδίων δράσης. Υποχρεωθήκαμε να μείνουμε και στο Προεδρικό Μέγαρο για προστασία και ασφάλεια του χώρου, ενώ η δύναμη επιτηρούσε και τις κινήσεις του όχλου που είχε διασκορπιστεί». Η ίδια επισήμανε ότι τα επεισόδια οφείλονται σε μικρή μερίδα πολιτών και ότι η ειρηνική διαμαρτυρία είναι κεκτημένο και συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών.
Χθες, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου δήλωσε ότι αυτοί που προέβησαν στα επεισόδια και έπληξαν την ελεύθερη ενημέρωση, θα λογοδοτήσουν.
Δικηγόροι καταγγέλλουν την Αστυνομία για βία
Καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, τον Γενικό Εισαγγελέα, την Επίτροπο Διοίκησης, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο κ.ά. προέβησαν τρεις δικηγόροι κατά αστυνομικών οργάνων.
Όπως κατάγγειλαν στον «Φ», ενώ το βράδυ της Κυριακής μετέβησαν στα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας για να δουν πελάτες τους που κρατούνταν σε σχέση με τα επεισόδια, σε κάποια στιγμή, οι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες σε δικηγόρο που ζητούσε επίμονα να πληροφορηθεί γιατί συνελήφθη ο πελάτης του. Του ζητήθηκε να αποχωρήσει από το γραφείο, δεν το έπραξε και τον συνέλαβαν για διάφορα αδικήματα, παράνομη είσοδο, πρόκληση ανησυχίας, αντίσταση κατά τη σύλληψη κ.ά.
Στη θέα των χειροπέδων σε δικηγόρο αντέδρασε άλλη συνάδελφός του που ήταν παρούσα, της ζήτησαν να βγει από το γραφείο, δεν το έπραττε, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να την σπρώξει. Αυτή διαμαρτυρήθηκε και επειδή έπιασε το χέρι του για να το φύγει από τον καρπό της, της είπε ότι είναι υπό σύλληψη. Τρίτη δικηγόρος που κατέγραφε τα όσα διαδραματίζονται με το κινητό της, τέθηκε και αυτή υπό σύλληψη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ο «Φ» επικοινώνησε με την Αστυνομία για τις καταγγελίες αυτές όπου αξιωματικός της επιβεβαίωσε το περιστατικό με τον ένα δικηγόρο που συνελήφθη, αλλά όχι ότι συνελήφθησαν άλλοι δύο. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι σε κανέναν δικηγόρο δεν απαγορεύτηκε να βρίσκεται μαζί με τον πελάτη του.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-7-2021 από directNEWS.gr