Logo

"Πυρά" Δ.Βερβεσού για την άρνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου να στείλει στην Ολομέλεια στοιχεία για την καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων [έγγραφο]



 
 

"Η πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης είναι στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργιας του πολιτεύματος και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά ως εκ του καταστατικού του σκοπού βάσει του ν. 4194/13(Κώδικας Δικηγόρων)".

Τα παραπάνω αναφέρει σε αντάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, σχετικά με την άρνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου,, Μαρίας Γεωργίου να στείλει στους εκπροσώπους του Δικηγορικού Σώματος ανωνυμοποιημένα στατιστικά στοιχεία, ανά Δικαστήριο, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων. 

Η κ. Γεωργίου αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με την αιολογία ότι αυτό δεν βρίσκε έρεισμα σε ουδαμία των διατάξεων (του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών)

Στην άρνηση της Προέδρου Α.Π. απάντησε με σκληρή γλώσσα και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σε επιστολή της προς την κ. Γεωργίου  την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα. 

Όπως αναφέρει το olomeleia.gr στην απαντητική επιστολή της η Συντονιστική της Ολομέλειας επισημαίνει ότι "το αίτημα για τη λήψη των στοιχείων που αφορούν την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης ευρίσκει έρεισμα στο Σύνταγμα, και δη στην αρχή της διαφάνειας της κρατικής δράσης και στο δικαίωμα πληροφόρησης, στον Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 90) αλλά και στη λοιπή νομοθεσία (ν. 4727/2020, ν. 1756/1988, ν. 4046/2012, ν. 4700/2020)" .

Η  Συντονιστική Επιτροπή, συνεχίζοντας σημειώνει ότι:  "Σε ό,τι αφορά τους Δικηγορικούς Συλλόγους ο νόμος ρητώς αναγνωρίζει το ειδικό έννομο συμφέρον τους για πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Τα άρθρα 90 (περ. α, β, γ, στ) και 134 (περ. β’) του Κώδικα Δικηγόρων περιλαμβάνουν στους σκοπούς και τις αρμοδιότητες των Δικηγορικών Συλλόγων, όχι μόνον τη διατύπωση κρίσεων και προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας και της απονομής της δικαιοσύνης και τη μέριμνα για τα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του δικαστικού συστήματος, αλλά και την υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία, τη φροντίδα και μέριμνα για τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και τη διασφάλιση της λειτουργίας μίας ανεξάρτητης δικαιοσύνης, η οποία απονέμεται πάντοτε στο όνομα του ελληνικού λαού.

Τα θεσμικά όργανα του κλάδου είναι βέβαια ότι το δικαστικό σώμα, στη μεγάλη του πλειοψηφία, θεωρεί πως η ορθή λειτουργία των δικαιικών θεσμών και η ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης είναι βασικοί συντελεστές για την εδραίωση του κράτος δικαίου και της κοινωνικής ειρήνης, σε μια δημοκρατική, ευνομούμενη χώρα" .

Καταλήγοντας την επιστολή της η "Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος καλεί την ηγεσία του Αρείου Πάγου να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση των όρων απονομής της" .

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Επιστολής που εστάλη και περιέχει την πλήρη νομική τεκμηρίωση των θέσεων της Ολομέλειας.

 

Εναλλακτικά διαβάστε το πλήρες κείμενο της Επιστολής που εστάλη και περιέχει την πλήρη νομική τεκμηρίωση των θέσεων της Ολομέλειας. εδώ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-7-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις