ΛΟΝΔΙΝΟ. Θεωρείτε εφικτό ο επόμενος δικηγόρος σας να είναι ένα ρομπότ; Μπορεί αυτό να ακούγεται απίθανο, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται ολοένα και περισσότερο από τον νομικό κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Ο Τζόσουα Μπράουντερ ονόμασε μάλιστα την καινοτόμο εφαρμογή του DoNotPay (Μην Πληρώνετε), εμφανίζοντάς την ως τον «πρώτο ρομποτικό δικηγόρο στον κόσμο». Η εφαρμογή βοηθάει τους χρήστες να συντάξουν επιστολές προς δικηγόρους ή δικαστικά όργανα, όπως για την αμφισβήτηση κλήσεων παράνομης στάθμευσης. «Οι χρήστες μπορούν να γράψουν το αίτημα ή τη διαφωνία τους με δικά τους λόγια και το –βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη– λογισμικό μας θα προτείνει τον νομικά ορθό τρόπο έκφρασης της ένστασης», λέει ο 24χρονος Μπράουντερ από την έδρα της εταιρείας του στο Σαν Φρανσίσκο.
150.000 συνδρομητές
Η εφαρμογή αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής, που εξαπλώθηκε σε Βρετανία και ΗΠΑ. Με τη σημερινή μορφή της, βοηθάει τους χρήστες στη σύνταξη ενστάσεων και επιστολών για ασφαλιστικά ζητήματα, αιτήσεις χορήγησης τουριστικής βίζας, επιστολές παραπόνων προς επιχειρήσεις ή δημοτικές αρχές, την αποζημίωση για ακυρώσεις προπληρωμένων διακοπών ή συνδρομών σε γυμναστήρια. Η εταιρεία DoNotPay χρησιμοποιείται από 150.000 συνδρομητές. Παρά τις επικρίσεις που δέχεται η εφαρμογή για την ανακρίβεια ορισμένων νομικών συμβουλών της, το λογισμικό του Μπράουντερ τιμήθηκε πέρυσι με βραβείο από τον αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο.
Η πλειονότητα των δικηγόρων καλωσορίζει την «εισβολή» της τεχνητής νοημοσύνης στο λειτούργημά τους, καθώς το λογισμικό απαλλάσσει τη νομική ομάδα από κοπιαστική εργασία. Η ποινικολόγος Σάλι Χόμπσον, στο Λονδίνο, χρησιμοποίησε το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης σε πρόσφατη περίπλοκη ποινική υπόθεση. Ο αλγόριθμος τής επέτρεψε να αναλύσει περισσότερα από 10.000 έγγραφα, μειώνοντας τον χρόνο προετοιμασίας της για το δικαστήριο κατά τέσσερις εβδομάδες και εξοικονομώντας περισσότερο από 50.000 στερλίνες. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν βοηθά πλέον μόνο στον εντοπισμό λέξεων-κλειδιών σε νομικά κείμενα, αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλία οργανώνοντας τα στοιχεία της υπόθεσης και αναζητώντας δεδικασμένα στη νομολογία του αγγλοσαξονικού δικαίου. «Φορτώνεις την περίληψη της δικογραφίας και τις παρεμβάσεις σου στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση και το λογισμικό επιλέγει ποιοι είναι οι κύριοι “παίκτες”. Ο αλγόριθμος μπορεί να βρει τις μεταξύ τους διασυνδέσεις και να δημιουργήσει χρονολόγιο των γεγονότων», λέει ο δικηγόρος του Λονδίνου, Λόρενς Λίμπερμαν.
Ορισμένοι επικριτές της εμπλοκής της τεχνητής νοημοσύνης στην απόδοση δικαιοσύνης έχουν αλλάξει πλέον γνώμη, εκτιμώντας ότι περιπτώσεις όπως αυτή της Βραζιλίας, με 100 εκατομμύρια εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, καθιστούν επιτακτική τη χρήση νέων μεθόδων.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-8-2021 από directNEWS.gr πηγή: kathimerini.gr