Οι δικηγόροι της Αθήνας θα συνεχίσουν να απέχουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών με εντολείς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
Παράλληλα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αδράνεια, με αφορμή τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων από την παροχή υπηρεσιών Νομικής Βοήθειας και προειδοποιεί με κλιμάκωση των αντιδράσεων του Σώματος αν συνεχιστεί η ίδια πρακτική.
Τέλος, διατυπώνουν τη διαφωνία τους σε κρίσιμες προβλέψεις του σχεδίου νόμου για την Επικουρική Ασφάλιση και πρωίστως στη μη αναφορά σε ρητή κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, ώστε να διασφαλίζεται και στο μέλλον το ύψος των επικουρικών συντάξεων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην οποία αναφέροναι τα εξής:
Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 30.8.2021 έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
1. Προστασία ευάλωτων νοικοκυριών
Παρατείνεται μέχρι 30.9.2021 η αποχή των δικηγόρων από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, που είχε αποφασιστεί με την απόφαση της 16.6.2021 του ΔΣ του ΔΣΑ λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί ο προβλεπόμενος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, δεν έχει θεσπιστεί δια νόμου δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και δεν έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί.
Σημειώνεται ότι, μετά την ενεργοποίηση από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) της εφαρμογής ηλεκτρονικής «άντλησης» του πιστοποιητικού «ευαλωτότητας», η ιδιότητα του οφειλέτη ως ευάλωτου προκύπτει από το ανωτέρω πιστοποιητικό, το οποίο οφείλει να κοινοποιεί ο τελευταίος στην τράπεζα ή στην εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου να είναι γνωστή η ιδιότητά του στον πληρεξούσιο δικηγόρο του επισπεύδοντος.
2. Νομική Βοήθεια. Δράσεις του σώματος για την καταβολή οφειλομένων αποζημιώσεων.
Το ΔΣ του ΔΣΑ, καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων από την παροχή υπηρεσιών Νομικής Βοήθειας, που σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν τα τέσσερα έτη και πλήττουν την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού καθώς επίσης και την αδράνεια του Υπουργείου για την επίλυση του θέματος παρά τις σχετικές υποσχέσεις του.
Επιβάλλεται να νομοθετηθεί άμεσα ρύθμιση, με την οποία το ήμισυ της αποζημίωσης θα προκαταβάλλεται προ της οριστικής εκκαθάρισης, με μόνη την υποβολή στο ΤΑΧΔΙΚ, των κάτωθι δικαιολογητικών, τα οποία μπορούν να διαβιβάζονται και με ηλεκτρονικά μέσα:
α) της πράξης διορισμού του δικηγόρου,
β) του ειδικού γραμματίου προκαταβολής νομικής βοήθειας και
γ) της βεβαίωσης της αρμόδιας δικαστικής ή άλλης αρχής σχετικά με την εκπλήρωση των καθηκόντων του δικηγόρου και το υπόλοιπο της αποζημίωσης θα καταβάλλεται μετά την εκκαθάριση της δαπάνης και την απόδοση των νόμιμων κρατήσεων
. Το ΔΣ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα αυτό με παράσταση δικηγόρων.
Εάν η Κυβέρνηση εξακολουθήσει να αδρανεί, το ΔΣ θα επανέλθει με αντικείμενο την κλιμάκωση της αντίδρασης του σώματος με τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων από τον Δικηγορικό Σύλλογο σε όλες τις υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας
3. Σχέδιο Νόμου για την Επικουρική Ασφάλιση
Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος επικουρικής ασφάλισης πρέπει να είναι αφενός η διαγενεακή δικαιοσύνη, κατά τρόπον ώστε οι νεότεροι ασφαλισμένοι να μην καλούνται στο διηνεκές να καλύπτουν τα αναλογιστικά ελλείμματα του συστήματος και αφετέρου ο δημόσιος χαρακτήρας του και η εγγύηση των συντάξεων από το Ελληνικό Δημόσιο.
Κατά το μέτρο που το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξυπηρετεί τους ανωτέρω στόχους,το ΔΣ τοποθετείται, επί της αρχής, θετικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των ασφαλισμένων και ιδίως των νέων.
Κρίνει ως θετικές τις ρυθμίσεις που προβλέπουν:
α) Την κρατική εγγύηση για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων των νέων ασφαλισμένων, τουλάχιστον στο ύψος των εισφορών που έχουν καταβάλει μέσω κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την μη κάλυψη στο μέλλον από τις εισφορές αυτές των αναλογιστικών ελλειμάτων του συστήματος.
β) Την κρατική εγγύηση για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων των σήμερα ασφαλισμένων δικηγόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό..
γ) Το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος, με τη λειτουργία του Ταμείου ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και τον έλεγχό του από τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς κανόνες
Το ΔΣ όμως διαφωνεί με τις κάτωθι προβλέψεις του νομοσχεδίου και ιδίως όσον αφορά:
α) Στην μη αναφορά σε ρητή κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, ώστε να διασφαλίζεται και στο μέλλον το ύψος των επικουρικών συντάξεων·
β) Στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στην διοίκηση του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
γ) Στην κατάργηση της περιορισμένης ευθύνης των μελών του ΔΣ του ΤΕΚΑ.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-9-2021 από directNEWS.gr