Logo

"Πυρά" Βερβεσού κατά κυβέρνησης για τον Κ.Πολ.Δ: Αλαζονική εμμένει στην εξυπηρέτηση των οικονομικά ισχυρών [έγγραφα]



 
 

Με στοχευμένη αποχή από όλες τις πιλοτικές δίκες προειδοποιεί την Κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός,  αν "περάσει" ο νόμος που επιφέρει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλαγές με τις οποίες ο νομικός κόσμος έχει εκφράσει έντονα τις διαφωνίες του. 

Ο κ. Βερβεσός συγκεκριμένα, προλογίζοντας την διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση - παρέμβαση με θέμα «Τροποποίηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: Όπισθεν ολοταχώς! Η πιλοτική δίκη στη δίνη της εξυπηρέτησης συμφερόντων», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές που επιχειρεί να επιφέρει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με το πρωθούμενο σχέδιο νόμου,  ενεργει «σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων». 

Επισημανε, μάλιστα, ότι «σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της, η Ολομέλεια έχει ήδη αποφασίσει να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις του Σώματος».

Και συνέχισε λέγοντας ότι:« Απέναντι στην εξουσιαστική εμμονή και την αλαζονική έπαρση όσων ισχυρίζονται ότι "ο νόμος θα περάσει", με την ίδια επιμονή, συνέπεια και αυταπάρνηση, τους διαμηνύουμε ότι δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε στοχευμένη αποχή από όλες τις πιλοτικές δίκες».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αφού ανέφερε τις διατάξεις με τις οποιες διαφωνεί το δικηγορικό Σώμα εστίασε ιδιαίτερα στην «εμμονή της Κυβέρνησης», όπως χαρακτηριστικά είπε, να εισάγει την πιλοτική δίκη στις πολιτικές υποθέσεις. 

Αναλυτικότερα ανέφερε:

«Στο πλαίσιο του παρόντος θέλω να σταθώ ιδίως στην εμμονή της Κυβέρνησης να εισάγει στις πολιτικές υποθέσεις έναν βαθύτατα κατ’ εμέ προβληματικό θεσμό, την πιλοτική δίκη.

Η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις, εγείρει προφανή ζητήματα συνταγματικότητος, καθώς υπονομεύει εν τοις πράγμασιν τον συνταγματικά προβλεπόμενο διάχυτο και παρεμπίπτοντα έλεγχο της συνταγματικότητας από τα πολιτικά δικαστήρια. Είναι φανερό ότι με την προωθούμενη αλλαγή εισάγεται «από την πίσω πόρτα» ένα οιονεί συνταγματικό δικαστήριο.

Ο συγκεντρωτικός έλεγχος, που επιδιώκεται να παρεισαχθεί με το νέο θεσμό της πιλοτικής δίκης απάδει της δικαϊκής μας παράδοσης και του διαχρονικού συνταγματικού μας κεκτημένου.

Ο εγγυητικός ρόλος της δικαιοσύνης αναδεικνύεται καθ’ ημάς όταν ακόμα και το έσχατο δικαστήριο, οποιοδήποτε επαρχιακό ειρηνοδικείο, έχει την εξουσία και το καθήκον της μη εφαρμογής του αντισυνταγματικού νόμου. Υπέρ της θέσης αυτής συνηγορούν επιχειρήματα θεσμικού, αλλά και πρακτικού χαρακτήρα:

  • Εγγενές χαρακτηριστικό της «δικαιοδοσίας» είναι η εφαρμογή του δικαίου. Η δικαιοδοσία ενός δικαστηρίου θα καθίστατο κόλουρη εάν δεν μπορούσε να εφαρμόσει τον ανώτατο κανόνα δικαίου στην έννομη τάξη, το Σύνταγμα, και έπρεπε να παραπέμψει το ζήτημα προς επίλυση σε άλλο δικαστήριο, εν προκειμένω τον ΑΠ με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης.

  • Η κρίση περί συνταγματικότητας των κατώτερων δικαστηρίων, που ελέγχεται στον δεύτερο βαθμό, και εν τέλει κρίνεται αμετακλήτως από το οικείο ανώτατο δικαστήριο, έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πολύτιμου δικανικού διαλόγου που επιτρέπει την διατύπωση και όσμωση των απόψεων πλειόνων θεσμικών παραγόντων της δικαιοσύνης (πλειόνων διαδίκων δια των συνηγόρων τους και πλειόνων δικαστών), μέχρις ότου αποκρυσταλλωθεί η νομολογιακή θέση. Σε ζητήματα που απαιτούν αξιολόγηση και δεν καθορίζονται μονοσήμαντα, η διαλεκτική σύζευξη απόψεων, οι «δισσοί λόγοι» αποτελούν την βέλτιστη εγγύηση ευθυδικίας. Τούτο καθίσταται ακόμη πιο εμφανές στην πολιτική δίκη, όπου ισχύει κατ’ εξοχήν το συζητητικό σύστημα και οι πραγματικοί ισχυρισμοί των διαδίκων διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην τελική έκβαση της υπόθεσης.

  • Η εισαγωγή του θεσμού της πιλοτικής δίκης στερεί κατ’ αποτέλεσμα από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας.

  • Σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής, είναι βέβαιο ότι στο ρυθμιστικό της πλαίσιο θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων (βλ. υποθέσεις ελβετικού φράγκου), εργατικών διαφορών (βλ. υποθέσεις συμβασιούχων) και υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δηλ. θα θιγούν εν τέλει οι πλέον αδύναμοι και ευάλωτοι διάδικοι, οι οποίοι στην παρούσα εξόχως δυσχερή συγκυρία θα έπρεπε να χρήζουν μείζονος προστασίας.

  • Σε μία περίοδο, όπου παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, προκαλεί ιδιαίτερη κατάπληξη ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις Τραπεζών, Funds, οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου.

Για τους λόγους αυτούς, έχουμε ήδη διατυπώσει δημόσια τη θέση ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι τόσο στην πιλοτική δίκη, όσο και σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου, στις οποίες αδρομερώς αναφέρθηκα».

Η εκδήλωση

Κατά την επιστημονική εκδήλωση – παρέμβαση, της Ολομέλειας για το σχέδιο νόμου που αφορά τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας  εισηγήσεις έκαναν  οι Δημήτρης Κράνης, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Καλαβρός, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ,Καλλιόπη Μακρίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Σπυρίδων Τσαντίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΠΘ, Νικολέττα Μπασδέκη, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και ο Θεμιστοκλής Κλουκίνας, Δικηγόρος Αθηνών .

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας

Διαβάστε όλη ΄την εισήγηση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος 

Διαβάστε τις προτάσεις επί του σχεδίου νομου της ειδικής επιτροπής της Ολομέλειας

Εναλλακτικά  διαβάστε την εισήγηση εδώ και τις προτάσεις  της ειδικής επιτροπής εδώ

>

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-9-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις