Logo

Γερμανία: Εκλογικό θρίλερ μέχρι το τέλος



 
 

Όσοι προέβλεπαν ότι οι Γερμανικές εκλογές θα ήταν οι πιο συναρπαστικές εδώ και πολλά χρόνια, το αποτέλεσμα τους επιβεβαίωσε.

Τα exit polls και οι προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων έδιναν ένα οριακό προβάδισμα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και του υποψηφίου του, Ολαφ Σολτς, έναντι της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με ποσοστά γύρω στο 25% και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Μια πρόβλεψη, που αν επιβεβαιωθεί, αποδεικνύει ότι η αβεβαιότητα δεν έμεινε απλά ως το τέλος, αλλά θα συνεχίσει για εβδομάδες, αν όχι μήνες να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας.  

Οι προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων δίνουν οριακή πρωτιά στο SPD ποσοστό 25,5% (άνοδος 5 ποσοστιαίες μονάδες σέ σχέση με τις εκλογές του 2017) και 198 έδρες στη νέα Ομοσπονδιακή Βουλή. Σε απόσταση αναπνοής έρχεται η Ένωση CDU/CSU με 24,5 % (υποχώρηση κατά 8,4 μονάδες) και 197 έδρες. Για την κυβερνώσα επί 16 χρόνια υπό την Άνγκελα Μέρκελ, Ένωση CDU / CSU είναι πάντως το χειρότερο αποτέλεσμα σε ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Στην τρίτη θέση κατοχυρώνονται οι Πράσινοι, που για πρώτη φορά έθεσαν υποψηφιότητα για την καγκελαρία με την Ανναλένα Μπέρμποκ. Οι Πράσινοι σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη φτάνοντας στο 13,8 % (άνοδος 4,9%). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ινστιτούτων, κάπου 800.000 πρώην ψηφοφόροι της Ένωσης, προτίμησαν σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουν τους Πράσινους.

Στα υπόλοιπα κόμματα: οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 11,7%, κερδίζουν μία μονάδα(10,7 % και αναμένεται να αποτελέσουν τον τρίτο εταίρο σε οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συμμαχία. Το AfD υποχωρεί κατά 1,7% και θα κυμανθεί κάτω από το 11% (2017: 12,6%). Η  Αριστερά τέλος, αναμένεται γύρω στο 5% από 9,2% το 2017, με απώλειες 4,2 ποσοστιαίες μονάδες και θα εκπροσωπηθεί ,έστω και οριακά στη νέα βουλή.

Πτώση και άνοδος

Για την κυβερνώσα  επί 16 χρόνια Ένωση CDU/CSU ,η μεγάλη πτώση έχει να κάνει με την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή. Το παραδέχτηκε άλλωστε ο υποψήφιος της Ένωσης, Αρμιν Λάσετ στην ομιλία του μετά το τέλος της αναμέτρησης. «Η απουσία της Ανγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο Λάσετ.

Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες της Ένωσης στις γυναίκες είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές στους άνδρες. Κάτι που δείχνει ότι ο παράγοντας Μέρκελ και η απόφασή της να αποχωρήσει είχε αρνητικό αντίκτυπο. «Η αιτία για την πτώση της Ένωσης βρίσκεται στο οτι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη ότι το CDU και το CSU μπορούν να κυβερνήσουν καλά» , εκτιμά πάντως  η Tagesschau .

Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές έδειξαν ότι το SPD ανακάμπτει  από το αρνητικό του ρεκόρ του 2017. Ο Ολαφ Σολτς  είχε τη μεγαλύτερη προσωπική έλξη μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. «Οι πολίτες που ψήφισαν το SPD θέλουν αλλαγή στην διακυβέρνηση» τόνισε ο Ολαφ Σολτς στην ομιλία του στην έδρα του κόμματος στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, κάπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες που το 2017 είχαν ψηφίσει την Ένωση, τώρα έδωσαν τη ψήφο τους στο SPD.

Αναλυτές σημειώνουν μάλιστα ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Σολτς ήταν το πιο σημαντικό κίνητρο για τους ψηφοφόρους που επανέκαμψαν και έδωσαν  τη ψήφο τους στους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Σόλτς και το κόμμα του αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους στους ψηφοφόρους  άνω των 60 και 70 ετών. Το SPD φαίνεται να κέρδισε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ένωσης, για τους οποίους τα κοινωνικά ζητήματα όπως η ασφαλής σύνταξη ήταν ιδιαίτερα σημαντικά.

Θα αργήσει η νέα κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση πάντως , οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να διαρκέσουν αρκετό καιρό. Τόσο ο Ολαφ Σολτς, όσο και ο Αρμιν Λάσετ ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες για να συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση. Ένας συνασπισμός ανάμεσα στην Ένωση CDU/CSU, τους Πράσινους και το FDP θα διέθετε απόλυτη πλειοψηφία 402 εδρών στη νέα Βουλή, ενώ ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων και FDP θα είχε συνολικά, 403 έδρες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-9-2021 από directNEWS.gr πηγή: naftemporiki.gr


Τελευταίες Ειδήσεις