Logo

Παγκόσμιο «κραχ» για Facebook και Instagram



 
 

Πρόβλημα σε ολόκληρο τον πλανήτη  αντιμετώπισαν  από το απόγευμα της Δευτέρας και για περισσότερες από επτά ώρες,οι χρήστες του Facebook και του Instagram, καθώς και άλλων εφαρμογών social media, όπως είναι το WhatsApp και το Messenger. 

Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε ως παγκόσμιο «κραχ» από τις βρετανικές εφημερίδες Indipendent και Sun.

Προβλήματα αντιμετωπίσαν και χρήστες στην Ελλάδα 

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 18:40 χρήστες, κυρίως στην Αθήνα,  δεν μπορούσαν να ανανεώσουν τις σελίδες της πλατφόρμας.

Όταν το επιχειρούσαν έβλεπαν  το παρακάτω μήνυμα: “Αυτή η σελίδα δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα που προσπαθούμε να επιλύσουμε. Δοκιμάστε να φορτώσετε ξανά τη σελίδα”.Επίσης άλλοι διάβαζαν  το μήνυμα:  “Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο'.

Η βλάβη στην Ελλάδα άρχισε να αποκαθίσταται από τη 01:20 της Τρίτης.

Να σημειωθεί ότι  ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι Έλληνες χρήστες του  Instagram,  ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο app του Messenger. Το WhatsApp επίσης φαίνονταν «πεσμένο» από την ίδια περίπου ώρα. 

Σύμφωνα με τον χάρτη για την Ελλάδα, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αθήνα από όπου έχουν ήδη καταφτάσει εκατοντάδες αναφορές. 

Η απάντηση του Facebook

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Facebook, Άντι Στόουν με ανάρτησή του στο Twitter γνωστοποίησε πως η εταιρεία γνωρίζει ότι πολλοί χρήστες δεν μπορούν να συνδεθούν και πως «δουλεύουμε για να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατόν».

 

Την ίδια ανάρτηση έκανε λίγη ώρα αργότερα και η σελίδα του Facebook… στο Twitter.

 

 

Πρωτοφανές «μπλακ άουτ»  

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές «μπλακ άουτ»  στα χρόνια που λειτουργούν οι πλατφόρμες  Facebook, Instagram, WhatsApp,  και Messenger .

Οι τέσσερις πλατφόρμες παρουσιάζουν μαζική βλάβη, που διαρκει περισσότερες από έξι ώρες. Μάλιστα,η  ιστοσελίδα Down Detector ανέφερε  κυρίως βλάβες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ουάσινγκτον και το Παρίσι.

Λάθος ή εσωτερικό νσαμποτάζ; 

Όπως μεταδίδει το enikos.gr,  ειδικοί της  ασφάλειας που μελετούν την κατάσταση δηλώνουν (στο Reuters) ότι το μπλακ άουτ στο FB έχει πιθανώς προκληθεί από έναν συνδυασμό λάθους που κατέστησε μη διαθέσιμη για τους χρήστες την «επικοινωνία» με τους σέρβερς του Facebook. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εσωτερικού λάθους, αν και το σ αμποτάζ από κάποιον εσωτερικό παράγοντα είναι θεωρητικά πιθανό, λένε.

Αντίθετα, ένα χακάρισμα απ΄ έξω θεωρείται λιγότερο πιθανό. Μία μαζική επίθεση με στόχο να γονατίσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα από τα πιο δημοφιλή site του κόσμου, θα απαιτούσε είτε συνδυασμό μεταξύ ισχυρών εγκληματικών ομάδων ή μία πολύ πρωτοποριακή τεχνολογία, καταλήγουν.

Στο μεταξύ, το γύρο του Διαδικτύου κάνει η πληροφορία σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι στην εταιρεία αντιμετωπίζουν αδυναμία πρόσβασης στα γραφεία της.

Συγκεκριμένα η τεχνολογική συντάκτρια των New York Times Σίρα Φρένκελ με ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε

“Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με κάποιον που εργάζεται στο FB, ο οποίος μού περιέγραψε εργαζόμενους που δεν μπορούν να μπουν στο κτίριο σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) για να ξεκινήσουν να αποτιμούν την κατάσταση καθώς οι ηλεκτρονικές κάρτες τους δεν αναγνωρίζονται για την πρόσβαση στις θύρες”.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-10-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις