Logo

Δικηγορικές εκλογές: Θα ψηφίσουν και ανεμβολίαστοι δικηγόροι - Η νέα ΚΥΑ υιοθετεί την πρόταση του ΔΣΑ [έγγραφο]



 
 

Μετά την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες όλων των δικηγόρων (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ξεμπλοκάρει την ψήφο των ανεμβολίαστων  στις επικείμενες εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Παράλληλα, η νέα ΚΥΑ επαναφέρει τη δυνατότητα του εκλέγειν για όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, σε εκλογικές διαδικασίες αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης, υιοθετώντας την πρόταση του Δ.Σ.Α. για συμμετοχή τους με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχουν για την Covid-19.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ  οι μη εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού δικηγόροι δεν μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου στις δικηγορικές εκλογές του Νοεμβρίου. . Το  απαγορευτικό μέτρο ίσχυε για όλα τα σωματεία (όχι μόνο τους δικηγόρους) και όλες τις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων , αφού δεν υπήρχει πρόβλεψη για συμμετοχή στη διαδικασία με μοριακό ή rapid ή self test.

Χαρακτηριστικά, η προηγούμενη ΚΥΑ ανέφερε:

“….συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων με φυσική παρουσία, χωρίς τον περιορισμό ατόμων του προηγούμενου σημείου, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10, και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων [απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ., χρήση μάσκας και αντισηπτικού]”, ανέφερε η ΚΥΑ ( Δ1 α/ΓΠ.οικ. 60400/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4577/Β/3-10-2021)

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, ασχολήθηκε με το θέμα του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων δικηγόρων από τις εκλογικές διαδικασίες. Και διατύπωσε έκκληση για  συμμετοχή όσων δεν έχουν εμβολιαστοί με αρνητικό τέστ κατά της Covid-19.

Στη σχετική ανακοίνωση του ο Δ.Σ.Α. ανέφερε:

: “…Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από τον κανονιστικό νομοθέτη, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες όλων των δικηγόρων. Όσοι συνάδελφοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον COVID-19, είτε με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών, κατά τα ισχύοντα και για την είσοδό τους στα Δικαστήρια”, 

Τι ισχύει με τη νέα ΚΥΑ - Πως θα ψηφίσουν οι ανεμβολίαστοι 

Κατόπιν όλων αυτών  με την τελευταία ΚΥΑ τα δεδομένα αλλάζουν ώστε να μην στερούντα;ι το δικαίωμα ψήφου οι ανεμβολίαστοι

Συγκεκρικριμένα, η νέα ΚΥΑ αναφέρει : ‘….Εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων του Δημοσίου στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, δύνανται να διενεργούνται, πλην της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ νόσησης για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 της ΚΥΑ”.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο olomeleia.gr,  για το περιεχόμενο της νέας ΚΥΑ που καθορίζει και τα μέτρα και τη λειτουργία των δικαστηρίων έως τις 25 Οκτωβρίου 2021  αναφέρονται τα εξής:

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Β’ 4674/2021 η νέα ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 61910 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00.».

Η ΚΥΑ επαναλαμβάνει για τη λειτουργία των δικαστηρίων και την πρόσβαση σε αυτά κατά περιεχόμενο τις ρυθμίσεις της προϊσχύουσας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 60400 (ΦΕΚ τ. Β’ 4577/2021)

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ:

- Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

- Συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων και διενέργεια συναντήσεων εργασίας μπορούν να πραγματοποιούνται και με φυσική παρουσία, είτε με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων, είτε και χωρίς τον περιορισμό ατόμων του προηγούμενου σημείου, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων [απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ., χρήση μάσκας και αντισηπτικού].

- Εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων του Δημοσίου στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, δύνανται να διενεργούνται, πλην της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ νόσησης για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 της ΚΥΑ

Διαβάστε όλη η νέα ΚΥΑ

Εναλλακτικά διαβάστε τη νέα ΚΥΑ εδώ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11/10/21 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις