Η διεκδίκηση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δικαστές και όλο τον δημόσιο φαίνεται πως άναψε την... σπίθα για την εκδήλωση πολεμικής ατμόσφαιρας μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Υπενθυμίζεται, ότι σε ανακοίνωσή της η Ε.Δ.Ε.προειδοποιούσε την κυβέρνηση πως αν δεν ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης για τους δικαστές και όλο τον δημόσιο τομέα, το Δικαστικό Σώμα θα προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση των αξιώσεών του.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτης Χριστόφορος Σεβαστίδης στρέφεται κατά της μειοψηφίας του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε, με αφορμή ανακοίνωσή της στην , οποία γίνεται λόγος για "προσπάθεια του προεδρείου να εντάξει τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων"
Ο κ. Σεβαστίδης με δική του ανακοίνωση απαντά στην μειοψηφία με σκληρή γλώσσα και διερωτάται: "Μήπως θα έπρεπε να παρατηθούμε από όλα αυτά για να μην "ξεπέφτουμε " στην κατηγορία του υπαλλήλου;" Επιπλέον κατηγορεί την μειοψηφία του Δ.Σ. ότι είναι ικανή να θυσιάσει "οικονομικά δικαιώματα και θεσμικές κατακτήσεις (όπως έκαναν πέρσι με τις δικαστικές διακοπές) των συναδέλφων τους, φτάνει να βάλουν πλάτη στα κυβερνητικά σχέδια και να κάνουν αντιπολίτευση στο Προεδρείο".
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση με αφορμή τις διεκδικήσεις για την αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης ανοίγει τον κύκλο μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, για τις εκλογές στη μεγαλύτερη δικαστική Ένωση της χώρας που αναμένεται να διεξαχθούν εντός του 2022.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του κ. Σεβαστίδη αναφέρει τα εξής:
"Σχόλιο στην από 15 Οκτωβρίου ανακοίνωση Φούκα-Κώνστα για την εισφορά αλληλεγγύης
Το δίδυμο Φούκα – Κώνστα μαζί με άλλους δύο αποτυχόντες υποψηφίους στις περασμένες εκλογές αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί στους συναδέλφους για την άρνησή τους να δεχτούν την διεκδίκηση της εισφοράς αλληλεγγύης όταν τέθηκε ως θέμα στο ΔΣ του Φεβρουαρίου από το Προεδρείο.
Μάθαμε έτσι κι εμείς ποιοί ήταν οι λόγοι της άρνησής τους. Διότι, όπως λένε, την ίδια αξίωση θα προβάλλουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν είναι νοητό εμείς ως δικαστές να έχουμε όμοιες αξιώσεις με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα! Λες και πρόκειται να γίνουμε συνεργάτες σε έγκλημα με διαβόητους κακοποιούς. Ή θα πρέπει να ντρεπόμαστε που μετά την υποβολή του αιτήματός μας ακολούθησε και η ΑΔΕΔΥ
. Τόσος είναι ο σεβασμός τους ή καλύτερα η αηδία που εκφράζουν στους (κατά τα άλλα ήρωες) νοσοκομειακούς ιατρούς, στους δασκάλους και καθηγητές των παιδιών μας, στους (καθημερινούς συνεργάτες μας) δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ.
Ούτε έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα σωρό επιδόματα στο μισθό μας (χρόνου υπηρεσίας, τέκνων, μεταπτυχιακών σπουδών κλπ) και όλες οι άδειες (τοκετού, ανατροφής τέκνου, εκπαιδευτικές, αναρρωτικές κλπ) έχουν κοινή βάση σε όλο το Δημόσιο ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει ο καθένας.
Ακόμα και στον συγκεκριμένο φόρο το Κράτος αντιμετωπίζει όμοια όλους τους μισθοδοτούμενους στον δημόσιο τομέα. Μήπως θα έπρεπε να παραιτηθούμε από όλα αυτά για να μην “ξεπέφτουμε” στην κατηγορία του υπαλλήλου;
Τέτοιες προκλητικές θέσεις απομόνωσαν για δεκαετίες το Δικαστικό Σώμα από την υπόλοιπη κοινωνία και το καταδίκασαν στην εσωστρέφεια.
Ελιτισμός; Έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα; Φτηνές και πρόχειρες δικαιολογίες για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους; Το σίγουρο πάντως ότι είναι ικανοί να θυσιάσουν οικονομικά δικαιώματα και θεσμικές κατακτήσεις (όπως έκαναν πέρσι με τις δικαστικές διακοπές) των συναδέλφων τους, φτάνει να βάλουν πλάτη στα κυβερνητικά σχέδια και να κάνουν αντιπολίτευση στο Προεδρείο.
Διαπιστώνουμε για πολλοστή φορά ότι μόλις υποβάλλουμε κάποιο αίτημα στα Υπουργεία, οι πρώτοι που ενοχλούνται και αντιδρούν δεν είναι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης αλλά η μειοψηφία του ΔΣ της ΕΔΕ. Περίεργες συμπτώσεις!
Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Εφέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων”
Τι ανέφερε η ανακοίηνωση της μειοψηφίας ( υπογράφεται από τους Ελευθε Κώνστα, Εφέτη, Δημ. Φούκα, Ευστ. Βεργώνη και Μαρία Μπουτάκη)
“Με αφορμή ένα ορθό και δίκαιο αίτημα, αυτό της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, που είχαμε θέσει εγκαίρως, από το έτος 2019, στο διοικητικό συμβούλιο, όταν ο πρόεδρος της ΕνΔΕ επιδιδόταν σε πρακτικές οξέος διχασμού με σκοπό την κατάληψη της Ένωσης και την απαξίωση κάθε αντίθετης άποψης, βλέπουμε άναυδοι την προσπάθεια του προεδρείου να εντάξει τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων.
Με σχετική ανακοίνωση, το προεδρείο περιχαρές ανακοινώνει την συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στον οποίο έθεσε το ζήτημα της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, τόσο για τους δικαστικούς λειτουργούς, όσο και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, διότι πρόκειται για έναν φόρο που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στην συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Σε Δελτίο Τύπου της που ακολούθησε, η ΑΔΕΔΥ, υιοθετώντας κοινά επιχειρήματα και φρασεολογία, ζητά την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης μνημονεύοντας την ΕνΔΕ.
Η Ένωσή μας, στην πορεία της των πενήντα και πλέον ετών ως ΕΝΩΣΗ προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, υπηρέτησε τις καταστατικές αρχές και τους καταστατικούς σκοπούς της, βασισμένη στο συνταγματικό ρόλο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών ως αμέσων οργάνων του κράτους και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Λειτουργών της.
Τώρα βρισκόμαστε μπροστά, όχι μόνο σε μία αλλαγή στρατηγικής, αλλά στην σαφή προσπάθεια του προεδρείου να μεταβάλει τον χαρακτήρα της Ένωσης και να την μετατρέψει σε συνδικαλιστικό σωματείο και υποκείμενο της πολιτικής διαπάλης στη χώρα.
Το προεδρείο συνειδητά επέλεξε την μοναχική πορεία της Ένωσης στην διεκδίκηση αιτημάτων που αποτελούν κοινό τόπο και των λοιπών δικαστικών ενώσεων, στρέφοντας την πλάτη στους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς, εντάσσοντας την Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της σε θεσμικό πλαίσιο στο οποίο δεν ανήκουμε
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2021 από directNEWS.gr