Logo

ΔΣΑ: Πειθαρχική αναφορά και καταγγελία στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κατά της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθήνας



 
 

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας αποφάσισε να υποβάλει πειθαρχική αναφορά εναντίον της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας  για όσα έλαβαν χώρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων την περασμένη Παρασκευή, όταν με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΔΣΑ θα επισκεφθεί την πρόεδρο του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταγγείλει τα τεκταινόμενα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους , αλλά και να ζητήσει την κατά νόμο διερεύνηση τυχόν ευθυνών. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από  ανακοίνωση που εκδόθηκε σχετικά με όσα αποφασίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιου του ΔΣΑ, το οποίο συνεδρίασε στις 15 Οκτωβρίου 

Αναλυτικότερα όλη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Το ΔΣ του ΔΣΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 15.10.2021, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

α. Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στα Δικαστήρια της Αττικής που δημιουργήθηκε μετά τη χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης, στην οποία δεν εξειδικευόταν η φύση των επειγουσών υποθέσεων που θα δικάζονταν στα Δικαστήρια της Αττικής σε συνδυασμό με τη αιρετική προσέγγιση της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, που σε αντίθεση με όλες τις άλλες διοικήσεις δικαστηρίων της Αττικής, αποφάσισε να γίνει κανονικά η εκφώνηση των υποθέσεων, προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του συνόλου του δικηγορικού κόσμου.

Η στάση του Υπουργείου, το οποίο εξέδωσε το προηγούμενο βράδυ, καταφανώς αόριστη και δεκτική παρερμηνειών ανακοίνωση, εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και προσβάλλει τη Δικαιοσύνη, το δικηγορικό σώμα και τους πολίτες.

Ομοίως, αναφανδόν κατακριτέα είναι η αυτογνώμων ερμηνεία της διοίκησης του Πρωτοδικείου, που αντίθετα με τη μέχρι σήμερα πρακτική, και αντίθετα με το πνεύμα της υπουργικής απόφασης, προκάλεσε σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου.

Κατά τα λοιπά, πρέπει να επισημανθεί η υπεύθυνη στάση της διοίκησης των λοιπών δικαστικών σχηματισμών της Αττικής και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστικών συνθέσεων, που ήρθησαν στο ύψος της περίστασης και απέτρεψαν φαινόμενα ερημοδικίας.

β. Η απαξίωση των δικηγόρων, την οποία όλοι βιώσαμε χτες και σήμερα, δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένη. Αποτελεί συνέχεια προκλητικά προσβλητικής έναντι των δικηγόρων συμπεριφοράς τόσο της Πολιτείας (με τις συνεχιζόμενες ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου, την πρόχειρη και ελλιπή νομοθέτηση και την υποβάθμιση της δικαιοσύνης και του κλάδου), όσο και της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών (με σειρά αυθαίρετων μέτρων, όπως ο περιορισμός στις καταθέσεις δικογράφων και τα ποικίλα εμπόδια στην άσκηση του δικηγορικού έργου).

Η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από το δικηγορικό σώμα.

Για το λόγο αυτό αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου θα επισκεφθεί την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταγγείλει τα τεκταινόμενα στο Πρωτοδικείο Αθηνών και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και να ζητήσει την κατά νόμο διερεύνηση τυχόν ευθυνών.

γ. Προς το σκοπό λυσιτελούς αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν προκύψει επιβάλλεται η ανάληψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να επιλυθούν τα δικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν και ιδίως να μην υπάρξει καμία απώλεια δικονομικής προθεσμίας και εν γένει δικονομικού δικαιώματος.

Παράλληλα, κατόπιν εισήγησης του Αντιπροέδρου, κ. Φωτίου Κωτσή , προτείνεται η συγκρότηση μόνιμου διακλαδικού οργάνου, με τη συμμετοχή δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων που αποστολή θα έχει την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων και την αντιμετώπιση κρίσεων.

δ. Σε συνέχεια των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υποβληθεί πειθαρχική αναφορά στην Επιθεώρηση των Δικαστηρίων σε βάρος των μελών του τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπέρ της απόφασης αυτής ψήφισαν:

ο Αντιπρόεδρος Φώτιος Κωτσής, η Σύμβουλος Ταμίας Μαρινέττα Γούναρη και οι Σύμβουλοι: Δημήτρης Αναστασόπουλος, Σωτήρης Διαμαντόπουλος, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Χρυσούλα Μαρινάκη, Νικόλαος Κουτκιάς, Βενιαμίν Μπατής Ελευθέριος Ράντος, Ζώης Σταυρόπουλος, Θεμιστοκλής Σοφός.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Ευστάθιος Αναλυτής και οι Σύμβουλοι: Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ιωάννης Κάπος, πέραν των ανωτέρω (σημεία α- και γ), με τα οποία συμφώνησαν, υποστήριξαν ότι επιπροσθέτως, η Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου, όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να ζητήσουν μια δημόσια συγγνώμη και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να ζητήσει από την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου να υποβάλλει την παραίτησή της καθώς επίσης και να αναζητήσει τις -κατά νόμο- ευθύνες που έχει για το χειρισμό της άνω κατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλει να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Καλαντζόπουλος και οι Σύμβουλοι Ιωάννης Δεληγεώργης, Χρήστος Κακλαμάνης, Άρτεμις Κατωπόδη και Βασίλης Παπαστεργίου ψήφισαν υπέρ της άποψης, πέραν της έντονης διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση που βίωσαν οι δικηγόροι, να ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και της Προϊσταμένης του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Απόντες ήταν οι σύμβουλοι: Χάρης Κονδύλης Μεθόδιος Ματαλιωτάκης

Παρών ψήφισαν οι σύμβουλοι Αντώνης Αντανασιώτης και Αγγελική Σεραφείμ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-10-2021 από directNEWS.gr  


Τελευταίες Ειδήσεις